婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

坐月日日要對6299咁多時間, 其實有壓力都好正常, 個個係你父母緊係覺得無問題, 但你試諗下到你坐月日日對住6299到淩晨, 又係唔係可以好自在從容呢?

複式洋房

回覆 Breamsum 的帖子

其實好多對夫婦都有佢地唔開心一面, 其他人真係唔好干涉, 同埋呢D都係阿哥把口講, 你有冇了解下阿嫂究竟咩事?
阿哥肯同你呻, 你做好聆聽者本份就已經好好喇

子爵府

回覆樓主:

你父母肯做既,你就咪理禁多啦,一個願捱,一個願打,至於你阿哥同阿嫂之間的瓜割,就更加唔到你既position 去理,who are you?人家離唔離婚,関你乜事,閒事莫理,前世未比人話過咩

大宅

HAPI_HAPI 發表於 18-6-15 12:19
坐月日日要對6299咁多時間, 其實有壓力都好正常, 個個係你父母緊係覺得無問題, 但你試諗下到你坐月日日對住 ...

其實你阿嫂會唔會有產後抑鬱呀。

大宅

little06 發表於 18-5-24 12:50
睇你回覆後我反而覺得你大嫂有問題!有求於人仲咁多規舉!要人隨傳隨到!仲要跟晒佢套做法!咁巴閉你自己湊 ...
很認同little!06
我自己做梗人哋新抱,也是十幾年前坐月,奶奶也有幫手,没有覺得有壓力,反而身體回復好快,因為吃飽就訓,不用湊B,因自己開刀,傷口很痛,在此感恩我的奶奶當時的照顧!當大嫂第時做奶奶,她就會感受到做奶奶處境。
他朝君體也相同!
孩子就像海綿,需要水份般的知識澆灌,才能膨脹,茁壯。~努力~

大宅

回覆樓主:

其實你阿哥衰多口, 好仔2頭暪, 教你阿哥講日後阿嫂講咩問咩都好, 都講句, ok啦, 佢地無咩所謂。

從呢度講, 好明顯你嫂想去day care而非你爸媽湊, 你哥將你父母唔like的comment講出來, 雖然無話唔俾.. 但你嫂聽到即等於唔俾的。 你嫂唔搵野解釋即就唔可以去day care, 女人呢刻係需要support而唔係嘈, 或者你哥可以講阿爸阿媽點諗唔重要, 你想點做就點做.. 我諗阿嫂會開心d

伯爵府

回覆樓主

似乎亞嫂好多嘢不滿,今次一鑊爆出來。

男爵府

回覆樓主:

我都做人阿妹同時做人阿嫂 ,我媽一樣又係做人99,
我都曾經心痛我媽,不過叫佢唔理個孫,佢就仲慘,
所以做女既,只能夠講,如果佢地覺得咁樣湊,
雖然辛苦但覺得值得既,就去做~
至於哥嫂,你哥明顯溝通技巧上有問題,叫佢進修下吧~
阿嫂個度就唔到你去處理,如果會有見面時,就多D口頭上既體諒喇,(即係話下你哥唔幫手做咁)(明白佢好攰,又要湊仔,又要返工)
等佢知道有人明白佢,而並唔係好似得佢一個外人咁

別墅

我生b前同老公、奶奶關係不錯,平時都與人為善生b後第一年,唔知係咩影響,包括嚴重睡眠不足,餵母乳問題,性情大變
我超級僧我老公,覺得佢就好,我就慘,我要忍受幾日痛楚佢就唔駛
我成兩個月日日呆在家,佢就唔駛
佢就日日見到呀媽,我就耐唔使先見到呀媽
而佢呀媽所有令我睇唔順眼的,我都會忍住,然後發在他身上
總之好似睇唔到佢同佢呀媽付出,雖然理性上是知,但內心總有怨恨
而呢d背後來自新手媽媽的心理,一切以bb為中心同時覺得自己好似好多野做唔好

bb既可以是愛情結晶,都可以是使婚姻破裂的開始
叫你哥重新約你嫂去街拍拖,需要的是暫時放下bb,才可以傾

唔好再拖,唔係你呀嫂覺得你哥唔明佢,久而久之,離婚都似

琥珀宮

Breamsum 發表於 18-5-23 12:45
阿嫂生完後
我媽媽 即係佢奶奶 第一日就即刻煲咗3款唔同嘅湯比佢飲 頭一個禮拜 阿嫂媽媽早上去煮飯比佢 我 ...

到你生時就明白,其實孕婦生完係要休息

複式洋房

Breamsum 發表於 18-5-23 12:45
阿嫂生完後
我媽媽 即係佢奶奶 第一日就即刻煲咗3款唔同嘅湯比佢飲 頭一個禮拜 阿嫂媽媽早上去煮飯比佢 我 ...

其實當年我未生99已經話上唻,上足3個月,我以為佢講下啦點知,我一生完向醫院佢已經由朝坐床邊坐到晚,出院(第一日,佢知我亞嫲上唻探B,嫲嫲年紀大冇去醫院,所以一出院就唻)第二日開始佢大袋細袋一朝早8點幾上唻到夜晚見我食完飯8點幾先走!自己都未食,返屋企先食喎!
佢好客氣架,佢對我冇咩!不過真心好唔習慣,佢仲話頭3個月日日唻添!
頭兩日都暗示,其實我搞得掂,99唔洗辛苦日日唻啦,第三日老公開始放假陪我,我全日留向房因為第三日嗰種壓迫感越來越嚴重,所以基本上,老公自己陪99。99留到成9點幾先走,到第四日留咗半日就走因佢有野做。點知佢離開咗大約半個鐘,我一抱住個仔就喊到收唔到聲。我老公問咩事,我開頭唔敢出聲,點知我老公自己估到,佢問係咪99日日上唻好大壓力?嘩,我喊得更加勁!佢話佢自己多年冇同自己亞媽住,呢一日半佢自己都唔習慣,所以之後都叫99唔洗日日唻,唔洗次次朝9晩9咁!

講真之後佢真係冇上唻個心鬆咗好多,冇咗嗰份壓力!

所以⋯其實你父母勁好,好照顧後生,不過個薪抱真係唔一定習慣架!餵奶又唔方便,坐又會唔自在,好似每行一步都有人望住。你諗下你可唔可以接受6299日日上唻,就算佢地勁好,冇説話,冇氣受都好,真係未必咁容易接受到架!

當然你亞嫂應該一早出聲,唔應該一直接受好意,享受完之後先出聲啦,初生頭3個月最難搞!

哄下同解釋俾你父母知啦,等佢地唔好唔開心!減少上去同縮短時間,大家都輕鬆D,有番D私人空間麻!

唔好因為甘搞到關係差呀,因為好明顯父母係愛錫哥哥一家包括嫂嫂先願意照顧,忍讓,勞碌奔波都冇出聲,同嫂嫂忍甘耐先出聲一定係有感恩同尊重兩老架!唔好因為甘影響咗往後既關係!

洋房

回覆樓主

阿哥以經差不多確定阿嫂是有產後抑鬱症
佢睇編文關於產後抑鬱的全部中晒

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3314270/

別墅

MommyPanel勳章

Breamsum 發表於 18-5-24 10:22
各位睇完各位評論 都明白点解阿嫂會咁
我無怪佢 不過我心痛我爸媽 佢哋知道佢原來做得咁辛苦 原來換嚟嘅係 ...

要6299幫手湊但又要人哋聽曬佢指示。咁叻就自己湊或請工人,長輩唔係比佢當工人咁駛㗎。
我好記得我表嫂講過,當時佢個女由我姑媽(即表嫂奶奶湊),我表嫂話叫得奶奶湊,預咗有D嘢要睇開D。如果接受唔到,就唔到比人湊

首頁

尾頁

跳至