自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章

Angel_Rose 發表於 18-5-30 08:46
我細過樓主少少啦,係好後的80後,差少少就變90後,我以為好乖都成日比阿媽打,佢嬲我考吳到第一令到佢無得係人 ...

咁你童年都好大壓力,咁而家是否做高職位呢?

男爵府

Jessicalws 發表於 18-5-30 10:05
你就好喇遮到,我就專打遮唔到嘅地方

同病相連,我媽又係專打見到既地方,等你知醜,好記得以前係方格磚地,要企响果格度打,多數打到跳上床,避都冇得避,諗起都心寒

子爵府

Angel_Rose 發表於 18-5-30 08:46
我細過樓主少少啦,係好後的80後,差少少就變90後,我以為好乖都成日比阿媽打,佢嬲我考吳到第一令到佢無得係人 ...

咁你最後係讀到書嘅人定係讀唔到架?

珍珠宮

plumtree 發表於 18-5-30 15:37
我睇到一半我心暗忖,咁正呀~學校出聲幫拖起碼有阻嚇作用。。。點知事態嘅發展係。。佢阿媽竟然係咁怕死, ...
朋友話覺得佢媽咁衰係因為同爸離婚,所以佢同弟弟都想早日有一個後父,咁佢媽就會掛住拍拖無時間理佢地,到時就自由了

珍珠宮

suetfunglui 發表於 18-5-30 17:31
咁你童年都好大壓力,咁而家是否做高職位呢?
大學畢業後教中學,依加做緊ftm,兼職做駐補習社的補習老師

侯爵府

2018復活節勳章

Angel_Rose 發表於 18-5-30 17:49
朋友話覺得佢媽咁衰係因為同爸離婚,所以佢同弟弟都想早日有一個後父,咁佢媽就會掛住拍拖無時間理佢地,到時 ...

應該帶佢媽見下心理醫生就真。
咁樣將不快,工作壓力發洩响仔女身上,係佢唔識處理情緒。後父如果又散左咁點?咪又羅柚開花?咁長遠唔係辦法囉。

珍珠宮

x00_00x 發表於 18-5-30 17:42
咁你最後係讀到書嘅人定係讀唔到架?
讀到大學畢業就收工了,妹讀埋碩士先收工。好多朋友都話,如當年父母不是經常打我頭,可能我個腦會好啲,讀埋碩士都吳奇

男爵府

BB防敏心得分享勳章

Angel_Rose 發表於 18-5-30 17:50
大學畢業後教中學,依加做緊ftm,兼職做駐補習社的補習老師

咁媽媽既高壓政策都成功丫,不過唔係人人受到,而家小朋友太寶貴,又要顧心靈成長,上一代無咁多顧慮先可以棒下出孝兒

珍珠宮

豬仔嘜 發表於 18-5-30 15:44
而家d小朋友貴曬,一個二個唔打得
仲抵死到自己識報警話呀媽打佢
...
話時話,我覺得如果我們細個的年代,打電話話比差人知自己比阿媽打,人地應該費事彩你,cut你電話

子爵府

Angel_Rose 發表於 18-5-30 17:52
讀到大學畢業就收工了,妹讀埋碩士先收工。好多朋友都話,如當年父母不是經常打我頭,可能我個腦會好啲,讀埋碩 ...

雖然聽你咁講你嘅童年並不快樂。但可能正正係你媽嘅鞭策,你先有好成績 但係打到咁真係有啲過份

珍珠宮

plumtree 發表於 18-5-30 17:52
應該帶佢媽見下心理醫生就真。
咁樣將不快,工作壓力發洩响仔女身上,係佢唔識處理情緒。後父如果又散左咁 ...
朋友無再理佢媽了,佢考到獎學金去左外國讀大學,之後留當地發展,識到佢個鬼佬老公,結完婚生完個仔先通知佢媽,你做左婆婆啦,我亦都一早結左婚,吳會再返香港

侯爵府

2018復活節勳章

Angel_Rose 發表於 18-5-30 18:05
朋友無再理佢媽了,佢考到獎學金去左外國讀大學,之後留當地發展,識到佢個鬼佬老公,結完婚生完個仔先通知佢媽 ...

咁咪好囉。咁做 比著係我,都唔返嚟。

珍珠宮

suetfunglui 發表於 18-5-30 17:53
咁媽媽既高壓政策都成功丫,不過唔係人人受到,而家小朋友太寶貴,又要顧心靈成長,上一代無咁多顧慮先可 ...
除左打仲有好多心理上的虐待,學你話齋吳係人人受到,如果我好似臨臨咁比佢打死左,又或者自殺左,都無命係度識到你啦

男爵府

BB防敏心得分享勳章

Angel_Rose 發表於 18-5-30 18:35
除左打仲有好多心理上的虐待,學你話齋吳係人人受到,如果我好似臨臨咁比佢打死左,又或者自殺左,都無命係度識 ...

咁你都算苦盡甘來!

珍珠宮

x00_00x 發表於 18-5-30 17:58
雖然聽你咁講你嘅童年並不快樂。但可能正正係你媽嘅鞭策,你先有好成績 但係打到咁真係有啲過份 ...
佢有理無理都打,好似我小學時,有同學玩野,自己整斷自己枝鉛筆就走去同我媽講話係我整斷,媽信曬人地都吳信我,當住眾同學面前兜巴升我,同學就成日做小動作為睇阿媽表演
到中學啦,有個同我有仇口嘅老師,係我中四果年屈我無去學校camp而係去左同男朋友係渡假屋過夜,我去完camp返家,比佢又打又鬧,仲問我拍左幾耐,未讀完書都吳準拍拖,我當時單身嫁!以我尊容,有人肯同我過夜你應該要湯雞還神啦

我係佢女,我好嬲佢係我比人哈時,吳幫我出頭都算,仲要夾埋啲外人黎一齊哈我

媽係當老師係神咁拜嘅人,到我做左老師又吳見佢當我神咁拜,仲話我,你咁款都做到老師,即係老師這行業不再值得世人尊重啦

珍珠宮

plumtree 發表於 18-5-30 18:21
咁咪好囉。咁做 比著係我,都唔返嚟。
佢媽超爆笑囉,佢媽話,即刻帶埋你老公返香港擺酒,同埋比十萬蚊禮金我,擺酒果度我要幾多圍,租衫錢呀,乜錢乜錢你老公幫我比埋,同埋每個月要比幾多萬蚊家用我,擺完結婚酒後留港一個月,擺埋百日宴先好走,結婚酒同百日宴啲人情我袋。朋友覆佢話我彩你都傻,佢媽話你吳照做嘅我係絕對吳會承認你嘅婚姻

伯爵府

Angel_Rose 發表於 18-5-30 15:10
媽以前係重男輕女,好彩媽生左阿妹之後吳再生,否則死得,以我媽性格,又做到奶奶,會出事,我同媽現在關係,係口 ...
佢好似嚴重自卑咁,咩都要威俾人睇 辛苦左你,唉
希望佢對你既傷害,會越來越小!!!

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主

梗有, 但唔算多嘅

侯爵府

2018復活節勳章

Angel_Rose 發表於 18-5-30 18:52
佢媽超爆笑囉,佢媽話,即刻帶埋你老公返香港擺酒,同埋比十萬蚊禮金我,擺酒果度我要幾多圍,租衫錢呀,乜錢乜錢 ...

嘩,咁衰都得嘅?我一定打死都唔返囉。你咪唔好承認囉。駛鬼你認呀!

珍珠宮

Whitechocolate 發表於 18-5-30 18:52
佢好似嚴重自卑咁,咩都要威俾人睇 辛苦左你,唉
希望佢對你既傷害,會越來越小!!!
...
佢依加向我女埋手,成日鵝我,係阿女考幼稚園前要操佢成績呀,報興趣班呀,咁阿女先可以讀名幼上名小再上名中再入大學
跟住又話如果阿女好似你咁垃圾入吳到名校,你就學你奶奶打咁打復活戰,話我老公同姑仔係讀野雞小學,升中時入左傳統老字號純性別名校

諗返當年,人地無得比我1St in好正常呀,人地年年都大把人報,係基督教學校,我媽係拜神嘅,人地西曬啲不同信仰嘅走,1St in淨係比相同宗教嘅人去,有幾出奇

首頁
45678...9

尾頁

跳至