時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

tester5 發表於 18-6-7 09:01
你把中聯辦和蘋果之流相提並論,未免拉低了中聯辦的層次吧~我唔敢咁講呢~不過,我也是好支持 ...

洗腦方面,中聯辦層次係比蘋果低,蘋果早早就扎根香港,而且根基穩固

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

所有錯版熱門時事及政治討論主題,會被移往時政擂台,包括任何離題而演變成討論時政的主題,管理團隊擁有移動主題的最終決定權,國民不得異議。屢次刻意發表錯版時政主題,可被警告或封戶。

本錯版時政主題是受到基本版規及時政擂台版規所規管,以上參與錯版討論的國民敬請留意,一旦留言,表示已了解及同意遵守時政擂台版規,日後如發生任何糾紛或發現違規行為,不得以原帖是發表於時政擂台以外之版塊,作為辯解理由。

珍珠宮

shannon_fky4186 發表於 18-6-7 08:43
紅色咖。賺錢就主要係教科書同文具精品。

利申:以前做商X既編輯

係噃。 宜家暑假買教科書既多數都係去商務同三聯,香港咁多中,小學生,教科書,補充練習,參考書都佔唔少收入。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tester5 發表於 18-6-7 10:47
我從冇拉過蘋果和中聯辦相提並論,我真的不敢。你自己演繹我的說話再加諸於我,是你個人意見,對我並不公平。
而且,我只係講事實。蘋果的確係偏頗,中聯辦的確是大規模操控了香港的出版、發行、發售書刊。這全都是事實,我唔明你為什麼要不滿。你擔心什麼?
當你話人哋個人意見對你不公時,你又何曾對中聯辦公平過? 操控就代表播種子控制人心?控制地方?

我也不明你為什麼要不滿。你擔心什麼?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ddkaka 發表於 18-6-7 10:53
洗腦方面,中聯辦層次係比蘋果低,蘋果早早就扎根香港,而且根基穩固
...
我唔覺得這兩是層次相同的機構,我不會拉埋佢地去比較。

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-6-7 11:27
當你話人哋個人意見對你不公時,你又何曾對中聯辦公平過? 操控就代表播種子控制人心?控制地方?

我也不 ...
我只是表述一個事實。不明白你有什麼不滿。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tester5 發表於 18-6-7 11:29
我講嘅係全面的事實,因為講得全面惹你不滿嗎?

象牙宮

tester5 發表於 18-6-7 11:28
我唔覺得這兩是層次相同的機構,我不會拉埋佢地去比較。
因為你唔想講出真相啫,所以你咪忌諱去相提並論囉

象牙宮

tester5 發表於 18-6-7 11:29
再講,你嘅所謂表述,暗裏滲雜你嘅批評,你嘅所謂同意,係中聯辦同你講的嗎?定係你嘅意見?未經中聯辦核實,對中聯辦公平嗎?

tester5 發表於 18-6-7 07:26
即使同樣是佔中的書,也有偏頗是旦一方的,所以,你要先看看這本講關於佔中的書,是偏頗政府呢?還是學生呢?帶有什麼目的?
人大了,應該了解,看書不是只看封面標題就完吧,要看內容,作者的取向等。太表面去看一本佔中書,沒意思呢。
不過,我同意中聯辦是應該操控香港出版業的,此等工作要盡快做好,越早控制人的思想,越容易控制一個地方。一本書是一顆種子,越早種入民心都是好的。

象牙宮

為人所不齒唔係立場,而係手法,成日要偷雞摸狗玩曲線的暗示立場,如果深信自己理念正確,又怕乜明明白白的去講。

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-6-7 11:30
我講嘅係全面的事實,因為講得全面惹你不滿嗎?
你可以有你講,我亦可以有我講。但你不可以曲解我的意思,再加諸於我,如果你認為這是不滿,我就只是不滿你這點而已。
我從申,我只講「事實」。其他的,由各人自己去理解吧。

禁止訪問

象牙宮

tester5 發表於 18-6-7 11:51
你可以有你講,我亦可以有我講。但你不可以曲解我的意思,再加諸於我,如果你認為這是不滿,我就只是不滿你這點而已。
我從申,我只講「事實」。其他的,由各人自己去理解吧。
我都冇唔俾你講,只不過,用你嘅邏輯同講法,套用返喺毒媒度之嘛!估唔到令你咁不滿,其實你不滿啲乜唧?

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-6-7 11:31
因為你唔想講出真相啫,所以你咪忌諱去相提並論囉

好低B佢,成日自己認為/道聽塗說就=講事實!
事實係佢話係就係?成日走出來出醜

珍珠宮

牛子 發表於 18-6-7 11:53
啊, 咁你話「好讓有些書不易在香港發行及售賣。」係事實?你點證實?你鋪咗係中聯辦高層床下底偷聽?

唔好 ...

佢習慣出醜又白痴多次比人睇

象牙宮

wantaima 發表於 18-6-7 12:01
好低B佢,成日自己認為/道聽塗說就=講事實!
事實係佢話係就係?成日走出來出醜
...
各自立場,佢講唔緊要,但唔好扮中立,扮持平,扮好心囉!棉裏針,想嘔

翡翠宮

牛子 發表於 18-6-7 11:53
啊, 咁你話「好讓有些書不易在香港發行及售賣。」係事實?你點證實?你鋪咗係中聯辦高層床下底偷聽?

唔好 ...
所有出版、發行、發售,都是這幾間大型書局及發行商全權自行決定吧。而你以為一間背後全資擁有的機構,會沒有決定權嗎?你信?當然可以,只要你肯信。

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-6-7 12:05
各自立場,佢講唔緊要,但唔好扮中立,扮持平,扮好心囉!棉裏針,想嘔 ...

敢作不敢認,嘔!

DoReMi媽媽    發表於 18-6-7 12:22

象牙宮

tester5 發表於 18-6-7 12:06
所有出版、發行、發售,都是這幾間大型書局及發行商全權自行決定吧。而你以為一間背後全資擁有的機構,會沒有決定權嗎?你信?當然可以,只要你肯信。
你嘅論調係,有決定權,就控制人的思想,控制一個地方,有決定權係事實,但控制人的思想,你的證據在哪?

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 18-6-7 12:22
你嘅論調係,有決定權,就控制人的思想,控制一個地方,有決定權係事實,但控制人的思想,你的證據在哪? ...

乜啲人入親嗰三間書店就一定買染紅嘅書?然後就被洗腦?被控制?
佢嗰啲邏輯對正常人嚟講係好難明

首頁

尾頁

跳至