夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

如果我係你,淨係搞掂到換樓呢個問題先,ok 就去馬

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

no.la

男爵府

回覆樓主

唔生

首要要考慮兩公婆仍有無愛情
2)有伴不一定更開心
3)對女的資源一定會少左。我家庭月入接近廿萬,想俾唯一的小朋友讀國際學校都唔太敢
4)你要問下你小朋友的意願
5)香港而家咁既社會氣氛、政府,唔會再生個細路害佢

忠言逆耳

男爵府

回覆樓主

生兩個好多時係父母單方面覺得對小朋友好。但眼見好多有兄弟姊妹的都是連朋友都不如(連facebook都無add)

伯爵府

AAV 發表於 18-7-12 21:55
情感上,手足可能會有一點支持。但我好懷疑係咪「生2個今日辛苦既係大人,生一個將來辛苦既係我女」。因為 ...

你既然識得咁諗,答案已經出左黎了,唔好攞苦黎辛,貧賤夫妻百事哀呀
利申:生一個,優質培育,同c6已plan好退休計劃,我地兩腳一伸就淨哂俾個仔,唔駛怕爭產

男爵府

WoodyDot 發表於 18-7-30 13:11
如果我係你,淨係搞掂到換樓呢個問題先,ok 就去馬
哈哈換樓都係錢銀問題。。。。

男爵府

DengCK 發表於 18-7-30 17:48
唔生

首要要考慮兩公婆仍有無愛情
我唔敢講有無愛情,但感情都ok. 個女大個少少就比初生時好返好多。資源方面我地緊,但暫時應付到。但經過我地計完數,都寧可唔生集中資源會比較好。唔想一世人計來計去咁辛苦。小朋友問過,太細一時一樣。不過佢既意見我唔會太上心,佢講既只會係一個借口俾大人做定唔做,咁我覺得呢d都係大人決定比較好。現在社會氣氛。。。唔識講。但我會盡力教。

男爵府

sweet__heart 發表於 18-7-30 19:53
你既然識得咁諗,答案已經出左黎了,唔好攞苦黎辛,貧賤夫妻百事哀呀
利申:生一個,優質培育,同c6已plan ...
對,「貧賤夫妻百事哀」係好真,樣樣野左諗右諗,綁手綁腳。同老公(暫時)決定唔生喇,諗到現時財政咁緊,唔想一世都係咁。我地而家係出街食飯、買野、開冷氣。。。都要慳。雖然唔知慳到幾多。如果唔生,可見既將來會鬆動好多。

伯爵府

AAV 發表於 18-7-31 07:43
對,「貧賤夫妻百事哀」係好真,樣樣野左諗右諗,綁手綁腳。同老公(暫時)決定唔生喇,諗到現時財政咁緊, ...

依家都要慳,咁真係勸你唔生好過生呀,我10年前個情況都好似你咁,最後諗清楚,決定唔生,依家仔都就快12歲了,過多幾年就有自己世界,我同老公到時就甩身,兩個4圍去玩

伯爵府

AAV 發表於 18-7-31 07:38
我唔敢講有無愛情,但感情都ok. 個女大個少少就比初生時好返好多。資源方面我地緊,但暫時應付到。但經過我 ...

唔好以小朋友個意思去決定,我細時我媽問我想唔想要細佬妹,我話想(本身已經有一個妹),因為我鐘意玩捉伊因(三個好玩d),結果,我就多左個相差6年既妹了

男爵府

sweet__heart 發表於 18-7-31 09:02
唔好以小朋友個意思去決定,我細時我媽問我想唔想要細佬妹,我話想(本身已經有一個妹),因為我鐘意玩捉 ...
Haha, 咁搞笑。希望我一年鬆過一年。

伯爵府

AAV 發表於 18-7-31 13:40
Haha, 咁搞笑。希望我一年鬆過一年。

一定會架,加油

大宅

AAV 發表於 18-7-12 13:45
雖然唔係好關「夫妻關係」事,但都算「家庭關係」吧,借呢到問下各位意見。本人33歲,已經有一個2歲半女, ...

更係唔好生啦,生完全家生活品質下降,生黎做乜,攞苦黎辛。揍好一個算啦

禁止訪問

男爵府

yysyy 發表於 18-8-1 05:29
回覆 gilgil39 的帖子

我現在懷孕睇完你覺得好灰
你係計劃懷孕定意外呀?我第一胎無諗點養ga, 完全新手有咩就學,無話太擔心。初生係好辛苦,無得訓壓力大又咩都唔識咩都擔心,但大大下會好好多ga. 有無同老公、屋企人傾下呀?

珍珠宮

我初初都係打算只生一個,可集中資源。過咗4年後,突然想生多過,最後生多一個,大同細差5年。又要由頭湊過。本身可以輕鬆點。
但係見佢地相親相愛我無後悔。雖然無人地成日去旅行,又無得行街shopping,我仲要無請工人既。係好累。 我想大既有個伴,即使自已老咗,都唔洗得一個探我或照顧我,有多個可減少佢地心中既壓力。又或者有天我唔係到,佢都叫做有個親人係佢身邊。要哂精神金錢照顧佢地係好累架,但時間過咗就會開心。
要睇你想要啲咩,針無兩頭利。有得有失。財政好睇你自已,住屋我覺得細有細住,我自已唔會覺有咩問題。錢係一個問題,因為讀書都幾多洗費,仲有課外活動等等。
我曾經都有問過獨生仔女,佢地孤獨嗎?我問親既都話唔會,因為有朋友,而具父母可以集中對自已好都唔錯。
但我問過只生一個既父母,有部份係後悔以前唔生多過,唔洗自已既獨生仔/女咁大負擔,屋企有咩事,只有個獨生仔/女一個人面對,如果多一個,可以有商有量咁話。
所以好睇你決擇。

男爵府

crazypaper 發表於 18-8-1 17:28
我初初都係打算只生一個,可集中資源。過咗4年後,突然想生多過,最後生多一個,大同細差5年。又要由頭湊過 ...
多謝你咁用心既分享。你講得好啱,針無兩頭利,要就自己想法、實際情況考慮同取捨。不過開心既係你問既獨生朋友無覺得獨生唔好。而我自己,似乎無得因爲唔生而後悔,因為似乎係無能力,我係無奈咁接受無能力生多個。

別墅

回覆樓主

我有兩個小朋友,大同細相差4年,有時係旁邊睇住佢兩兄弟玩,互相照顧嗰種感覺真係好正,我始終認為一個小孩,能有一位手足陪伴一齊成長比較好,細細個開始學分享及互相體諒

大宅

李露眉 發表於 18-7-13 11:32
你平養定貴養.
平養就生,讀書津校.

其實真係講得好啱,分別只係介乎平養定貴養,大把人兩公婆收入加埋都冇五萬,冇樓,冇工人,咪又係咁樣生兩個或者三個小朋友,屋企兩房一廳係現今社會都已經不過不失了,大把人屋住環境仲擠逼啊,人哋咪又係咁生存!

家陣d人成日話一代不如一代,係因為太嬌生慣養,唔捱得苦...

所以問題其實係父母...是否甘願為子女犧牲一切,包括以往享受!因為生多一個,開支事實會大左,但我相信家庭總收入5萬係咪叫做冇能力養多一個呢就要睇你諗住點樣喇,小朋友係一張白紙,呢個世界唔一定要私校/名校先會出到個狀元,普通學校都會有資優生,何況成績固然重要,但學好品行和正確的價值觀更為重要!

難道家庭總入息低的人,家中的小朋友學業就一定會比富貴人家差嗎

其實我個人覺得,樓主係應該同老公商量呢個問題,而唔係上討論區問人:mother:因爲將來面對問題的人係你們,而並非我們,況且每個人家庭環境/經濟都不同,我們的意見可代表什麼呢!

兔兔小馬甲    發表於 18-8-18 01:38

男爵府

AAV 發表於 18-7-12 18:25
咁其實我都想聽下,獨仔獨女既心聲,會唔會覺得好寂寞?會唔會覺得大壓力?會唔會好享受是獨仔獨女?有無人 ...

我係獨生,由細到大都獲得屋企所有關注同資源。可能一直慣左,我唔會覺得悶,而且為人好獨立,加上身邊好多朋友,完全無問題。甚至我好享受一個人。
細個時,阿媽成日提我,要比心機讀書,照顧到自己,因為我無兄弟姊妹,無人可以依靠。其實就算有兄弟姊妹,大左都係一家一主,對方又有伴侶,都唔依靠得幾多喇!
如果硬要講缺點,就係父母年紀大左,得我一個照顧,無乜人可以分擔(金錢和時間),壓力有點大。不過結左婚,有c6,佢又好錫我屋企,咁就無問題了。

首頁

尾頁

跳至