自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

我記得之前講過系喺學校用,唔系送俾佢哋帶返屋企。(有錯請指正)

公爵府

我認為領綜援的家庭,究竟有幾多係濫用!乜都有補貼,就好似迪士尼,海洋公園門票,d綜援家庭係去到唔去了,我幾年都無一次去。

琥珀宮

fionlei88 發表於 18-7-14 20:48
阿囡部IPad 2用咗六年,一樣用緊,又唔係必需品,點解要資助?

我同阿仔都係用緊ipad2,阿仔嗰部係c6嫌重唔用比佢用

琥珀宮

brindlewin 發表於 18-7-14 20:05
呢個係marketing 成功。

記得聯想都有借過機比學校,咁人人都鍾意用ipad啦ipad又有鎖機鎖裝app功能,老師煩少好多野

公爵府

mln 發表於 18-7-14 21:31
話唔定過4萬1千以上係攞其他資源呢?不過我反而覺得政府應該查查到底真的有多少新移民係攞緊綜援?也應該立 ...

話唔定?唉,您睇佢咁派糖法就知道冇啦!

老實講,你可能覺得自己有能力,但係其他二、三萬蚊收入(又要交租、燈、油、火、爝,又要供子、女讀書)嘅人呢? 點解真金白銀有納稅嗰啲人又冇呢啲津貼?
請您明白買iPad, 出國旅行真係唔係必要同必須嘅資助。(個人認為出國旅行同買奢侈品已經係步向奢侈華生活嘅起點)
重㸃係……有工作做有收入而銀行户口多過四萬又要納稅又要供樓/租樓嗰啲人,就要死慳死抵,度過算過咁生活!

好肯定,高鐵通車後呢班小朋友又有得免費搭高鐵去旅行

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

其實好多政府既所謂資助,根本係為使錢而使。因為你唔用曬筆錢,下年既資助就會少,所以好多機構都要亂咁駛曬筆錢

琥珀宮

~緣~ 發表於 18-7-14 19:31
哦~Thx

其實你可以放心,香港行左融合教育十幾年 已累積一定經驗,當中遇到最大問題係家長是否配合,如果家長配合到,學生改善會更加明顯,家長應主動同學校負責老師查詢如何配合學校,例如長假期家中自行訓練,咁當然係用老師教你嘅方法啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

MsBusy 發表於 18-7-14 13:40
我覺得學校唔應該推用電子產品學習,
小朋友跌兩跌就無,到時又要再買?
對無資助嘅學生亦唔公平,一部機都 ...

超級認同,學校上電腦堂都夠,學基本應用,點解一定要iPad? 我自己都冇iPad, 真心唔覺有必要

珍珠宮

WWT1234 發表於 18-7-14 22:13

話唔定?唉,您睇佢咁派糖法就知道冇啦!

嗯…你說的也對, 我忽略咗一些企係中間的灰色帶之間嘅人, 也明白你是怎麼想的。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

WWT1234 發表於 18-7-14 20:17
好怪戶口連4萬蚊都冇就可以有一部iPad , 咁戶口只得4萬1千蚊又、五萬蚊又或者七萬就要自己出錢買部iPad?
...
吓,其實你知唔知個資助內容㗎?拎全津半津都有資助喎,唔係只得綜援

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/it-in-edu/ITE-CCF/ccf_index.html

珍珠宮

caryfox 發表於 18-7-14 12:08
Wifi⋯⋯上網數據設施,要長期支付,錢從哪裡來?

有上網資助,每年1400

珍珠宮

blackberry 發表於 18-7-14 22:34
超級認同,學校上電腦堂都夠,學基本應用,點解一定要iPad? 我自己都冇iPad, 真心唔覺有必要
...

因為要減少書本

珍珠宮

mmpo 發表於 18-7-14 19:30
我女都冇用ipad學習,用電腦都得架

ipad易收藏,電腦難以每個課室放30部,價錢亦比較貴

公爵府

MsBusy 發表於 18-7-15 04:11
吓,其實你知唔知個資助內容㗎?拎全津半津都有資助喎,唔係只得綜援

麻煩你睇清楚#105 先

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

~緣~ 發表於 18-7-14 12:02
部平板會唔會歸學校所有,只係巧立名目申請資助,因為我小朋友係有言語遲緩問題, 每年教育署都會畀十萬左 ...

唔會! 之後歸學生
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

WWT1234 發表於 18-7-15 06:08
麻煩你睇清楚#105 先
好怪戶口連4萬蚊都冇就可以有一部iPad , 咁戶口只得4萬1千蚊又、五萬蚊又或者七萬就要自己出錢買部iPad?

你搞清楚先講啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MsBusy 發表於 18-7-15 04:11

無錯
放下自在

象牙宮

loklok286 發表於 18-7-15 05:56
因為要減少書本

唔一定! 不過用ipad輔助學習都有
放下自在

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

呢個基金會d 錢由邊度黎?

水晶宮

回覆樓主

昨日有新聞話小四以下嘅學生(大概)
有41% 係有近視要配戴眼鏡
其中一個原因係 太多電子用品

政府出錢為6-8 歲小朋友做咩test定治療
因為6-8 歲係「金窗期」去改善

再睇埋你篇報導
真係得啖笑

首頁
45678...9

尾頁

跳至