自由講場

跳至

首頁
45678...31

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

工人姐姐是否太差所以要咁對佢
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

tell-me-y 發表於 18-9-10 18:37
打算買的機票的出發日期依足她要求, 但需要在吉隆坡停12小時, 和隔天才到家鄉。 因為只有這種機票是最便 ...

將心比心,工人是家中一份子

FJmom    發表於 18-11-1 00:21

子爵府

打算買的機票的出發日期依足她要求, 但需要在吉隆坡停12小時, 和隔天才到家鄉。 因為只有這種機票是最便 ...

咁樣折磨人,不如抄左人好過啦,比返d尊嚴人好唔好?人地同朋友講都失禮自己。呀姐,而家唔係八,九十年代賣猪仔呀,現在出國真只係一份職業。所以我話現在香港人無同理心。無錢唔好學人請工人。

大宅

新秦先生 發表於 18-9-10 19:16
一方面好多人說樓主不是,另一方面,亦有好多人pm樓主跪求機票資訊.

我一定唔會囉!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

點解要咁做?超級衰

別墅

回覆樓主

又要cheap,又要驚

大宅

回覆樓主

變態!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

樓主真好人

子爵府

seaman1982 發表於 18-9-10 18:49
講真,就算焗佢接受,佢內心都充滿咀咒。
而家機票都好平,唔爭得幾多。
如果你係因為好憎佢,咁又何必用佢 ...

工人姐姐來得9個月就比一個月通知我話唔做, 呢9個月我待她不薄、 比好多野佢寄回鄉, 做人好來好去我可以做到好好人。 我淨係要求姐姐等新工人來至走都話無得傾。 佢依法我咪依法法囉, 禮尚往來, 無野架。 我又無到犯法。

子爵府

ucuniversal 發表於 18-9-10 19:34
將心比心,工人是家中一份子

我係當佢係屋企一分子, 但佢唔當我係,奈何?

子爵府

回覆樓主

我之前賣機票 見過有僱主咁做 不過佢係請完唔岩,連續兩個工人都係咁(好短時間就炒) ,轉幾耐等幾耐佢完全唔理 總知最平就ok.

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

我做唔出。我的菲律賓姐姐住得很偏遠,她的機票去馬尼拉再(emoji)機去她家好多時都要三四千,從無想過為慳機票錢要這麼折騰。她已經在我家工作十四年,今年亦續了第八個約。

公爵府

2024勳章

佢無得拒絕

子爵府

MsBusy 發表於 18-9-10 19:20
Cheap到一個點喎

對呢d 工人唔需要做好人,
將心機做其它善事好過啦。
你對她們好她們是不會多謝你的。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

12hrs。。。不如你直接terminate 人地好過啦,玩人咩?唔好話12個鐘,一半6粒鐘我都講粗口啦,你變相人地放少一日假,真係痴線嘅做法。

琥珀宮

唔知工人可不可以拒絕。

但出張咁機票比工人,我覺得個僱主好衰

子爵府

Jumama2000 發表於 18-9-10 19:40
我做唔出。我的菲律賓姐姐住得很偏遠,她的機票去馬尼拉再(emoji)機去她家好多時都要三四千,從無想過為慳 ...

你工人, 不同我工人, 你真的好幸福, 可惜我遇唔到。

伯爵府

回覆樓主

上facebook工人討論區就會知道好多工人姐姐都好PX,真係好多都唔洗可憐

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tell-me-y 發表於 18-9-10 19:38
工人姐姐來得9個月就比一個月通知我話唔做, 呢9個月我待她不薄、 比好多野佢寄回鄉, 做人好來好去我可以 ...

咁就得啦,你查過無犯法...

樓主不如你將詳情放番哂在 #1
否則其他人無爬文唔知情

大宅

tell-me-y 發表於 18-9-10 19:38
工人姐姐來得9個月就比一個月通知我話唔做, 呢9個月我待她不薄、 比好多野佢寄回鄉, 做人好來好去我可以 ...

我贊成你咁做,我都係請工人,明白你!唔明點解咁多將心比己嘅人,當你請過工人就明點解要俾張最平嘅機票!
我呢個姐姐續約,我俾佢自己簡坐乜,幾時飛,佢簡左旺季成四千幾來回,我俾得甘心!如果斷你灼,我再請人又要用多萬幾都唔知可以做得幾耐個苦處,就明點解俾張最平嘅機票佢

首頁
45678...31

尾頁

跳至