自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章

cameo 發表於 18-11-5 02:23
我講真㗎,咁講到個老人家衛生咁差,就算樓主唔俾錢請姐姐,佢老公都應該請個姐姐/鐘點幫吓父母啦!
我知/ ...

我奶奶都有姐姐用,佢個人又污糟又懶,連姐姐都幫唔到佢幾多架!佢個厠所污糟到我老公都唔敢用,地下啲塵一舊舊,冷氣同風扇係明顯見到係黑色。佢唔介意,阿姐姐可以點?

我唔敢開口叫佢姐姐做野,一陣俾人話我無出錢但洗人做野,又或是俾人話我嫌佢污糟。

利申:不同住

水晶宮

Joant 發表於 18-11-4 21:31
突然間呢到d人又變到好唔介意乾唔乾淨

一矢中的
平時落街買完嘢都話要消毒,毛巾床單又要日日換,細路著鞋踩櫈又話乞人憎,呢個鋪突然變得咁無所謂

男爵府

我的育兒心得勳章

kyk 發表於 18-11-5 00:52
樓主好慘,俾人圍插,樓主重點係個裝雞尾包嘅袋,但好多人將個重點放咗喺罐鮑魚,係咁話樓主唔識感恩。
...

同感。

雖然都係小事,但油油的感覺真係唔好。

水晶宮

kyk 發表於 18-11-5 00:52
樓主好慘,俾人圍插,樓主重點係個裝雞尾包嘅袋,但好多人將個重點放咗喺罐鮑魚,係咁話樓主唔識感恩。
...

同意,樓主講黎講去都講緊衛生問題,但一班人衝出黎話佢收鮑魚都唔感恩,完全9588

男爵府

ivyko 發表於 18-11-4 19:16
好在唔同住,如果唔係我真係會發癲。昨晚佢俾咗罐罐頭鮑魚過我,今日一拆袋,罐面全係雞尾包碎,好油好肥, ...

抹左佢咪得囉,有咩問題?
突然搵唔到膠袋,咁都要呻

伯爵府

hhz 發表於 18-11-5 07:42
我奶奶都有姐姐用,佢個人又污糟又懶,連姐姐都幫唔到佢幾多架!佢個厠所污糟到我老公都唔敢用,地下啲塵 ...

咁你老公開口lor, 話晒有比家用掛,有姐姐怎可容忍呢d程度,除非姐姐好多工作姐

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好簡單啦, 洗左個罐咪得囉
好多老人家都係咁不停重用, 下次話唔要袋自備咪得囉

男爵府

我的育兒心得勳章

honthont 發表於 18-11-5 07:55
咁你老公開口lor, 話晒有比家用掛,有姐姐怎可容忍呢d程度,除非姐姐好多工作姐
...

老公都唔敢出聲,老公有俾家用。我唔係好敢理佢地啲野,奶奶仲覺得佢同姐姐都好乾淨。

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

bluetulip 發表於 18-11-5 07:47
同意,樓主講黎講去都講緊衛生問題,但一班人衝出黎話佢收鮑魚都唔感恩,完全9588
...
呢度班人雙重標準

大宅

我都會重用膠袋 有d生肉既袋會當年用左黎裝垃圾
普通乾淨 會用清潔劑洗下 之後晾用 再重用
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 我工人姐姐都跟住我咁做
不過太油就唔敢

老人家既習慣真係好難改 佢出發係好 唔想浪費
可能教下 話洗下d膠袋先重用 如果唔係野蟻
保鮮 就用下密實盒放入雪櫃代替用保鮮紙 或者有d一塊 可以重用既矽膠膜 制造少d垃圾

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

我媽都有d壞習慣 煮餸同洗碗都好油
所以佢心抱唔鐘意佢 但一齊煮 其實都幾唔開心
但講極都改唔到 心抱自己做返
佢生活習慣佢覺得自己住無問題
但因為多左個心抱 就不斷彈佢既野 又呢度唔好果度唔好 抹殺左佢既生活樂趣
有時我哋唔應該用自己既生活標準去批評人哋 佢自己咁樣生活左幾十年 心安理得
何況唔係一齊住
我曾同奶奶住 佢照顧我哋3餐 間屋因為住村 我小朋友好污穢 成日食野周圍都係 攪到成日都有蟻
佢真係無介意過 唔會走去同人講 或者係要同人呻

子爵府

ivyko 發表於 18-11-4 19:28
成罐肥笠笠架,呻都唔得?唔通人地送舊充滿屎嘅金俾你,你都好多謝佢呀!其實正正常常搵個裝乾貨嘅袋袋真係 ...

唔洗同住就算啦

子爵府

回覆樓主

我62早2日,痾尿唔關門,係條la望到入去個隻,痾完又滴幾滴落地,又滴幾滴係廁邊,我都想發癲

公爵府

ivyko 發表於 18-11-4 19:43
佢地仲成日留用過嘅保鮮紙,貼係牆度番用,真係講到口臭都照樣咁做,所以用保鮮紙包嘅野,我真係會拒絕唔要 ...

罐頭嗰件我 覺得 係好小事, 不過保鮮紙呢樣就核突啲

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

hhz 發表於 18-11-5 07:46
同感。

雖然都係小事,但油油的感覺真係唔好。

其實樓主上嚟呻下啫,如果嗰個係自己阿媽直接打去就得,正因為嗰個係奶奶,始終留咁多污濁膠袋係屋企唔多衛生

男爵府

我的育兒心得勳章

HaTsang 發表於 18-11-5 10:13
其實樓主上嚟呻下啫,如果嗰個係自己阿媽直接打去就得,正因為嗰個係奶奶,始終留咁多污濁膠袋 ...

自己阿媽,直接幫佢丟埋都仲得。

不過都有jm話自己阿媽難相處架,有機會唔話得,唔丟得。

禁止訪問

子爵府

咁你下次一係唔好收
一係一返到屋企即刻掉咗個袋沖下D嘢囉

首頁

尾頁

跳至