自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我都唔會囉~
幾時都係考試行先啦~

侯爵府

debbychun 發表於 18-11-9 13:33
只係覺得日日已經温書做功課,一嚟佢生日唔洗門票,二嚟過兩日我生日都係同佢地温書,諗住一齊慶祝下,開 ...

撫心自問,如果生日正日入OP 無優惠,你仲會唔會揀呢日去呢度?如果唔會,就唔好為咗錢犧牲另外一些更好嘅安排。(同意考試唔一定就唔可以去得玩,但總可以安排得更好,去一D 唔會玩得太「創」嘅地方,樓上JM 話生日去BBQ 我覺得ok 呀,去OP 太過了)

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

姸媽 發表於 18-11-9 14:19
所以我女考試期間,我通常會在星期日安排兩母女去bbq!輕鬆下!我唔覺得考試係一家要閉關反而去玩 ...

好彩唔係得我一個係咁
玩完返到屋企好好訓,唔會因爲緊張第二日考試而訓得差當然唔玩過龍(無哂電)就okay
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

男爵府

以和為貴,我小朋友係嚟緊生日兼遇上考試 不敢喪玩,哈哈

大宅

我仔考試,老公連去飲個茶個零鐘都唔比,枉勿論去海洋公園玩,不過我仔接受咗daddy 個套,考試會認真同緊張去溫書,咁其實都冇壞,要玩幾時都有得玩,培養認真的學習態度先至重要,身教言教,唔好咁嬲

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

大家意見吾一致就好難傾落去,但我都試過考試去迪士尼、BBQ。
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

大宅

回覆樓主

畀我都會响正日食餐飯、買個蛋糕食先。等考完試先盡情玩返日。

伯爵府

回覆樓主:

咁灌輸咗個觀念就係考試都唔係好重要啫,玩緊要啲,以後考試甚至到考dse都係咁就慘喇

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

評理?如果你&老公位置掉轉,係佢生日&話帶仔女去玩,係bk實俾人剷上天花!
btw, 我會睇成績&平時表現,但我又唔一定要咩生日咩周年有咩慶祝。
考試前唔好玩到心散都係大路心態,除非學校12,13有假,會好d

子爵府

認真,玩一日真係咁大影響?

翡翠宮

Ho_BB 發表於 18-11-9 13:21
um.....我會選擇11號當日出街食餐好既慶祝....考完試再盡情玩...唔想玩到心掛掛 ...

x2 玩到心散晒唔係咁好,而且去主题公園其實都幾辛苦,曬仲慘

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

newspaperhang 發表於 18-11-9 14:28
好彩唔係得我一個係咁
玩完返到屋企好好訓,唔會因爲緊張第二日考試而 ...

可能唔同小朋友唔同,我地既小朋友要輕鬆下先好D,好似我同事次次考試都請假伴讀,我就一次都無請過因為同個仔溫大家都太大壓力。

子爵府

正日食餐好d,考完試先再去玩囉

男爵府

debbychun 發表於 18-11-9 13:15
我有兩個小朋友,一個小一,一個小二,嚟緊14號學校就考試,但妹妹係十一號星期日生日,而我就十三號生日, ...

幾時去玩,最緊要大家有共識,
費事大家唔開心.

始終小朋友細個,
灌輸 " 努力完至去玩" 既概念會好d .

你老公表達較 " 倔" , 所以令你唔舒服.
其實無話邊個岩邊個錯.
都係大家就一就.

子爵府

如果玩一日就考試衰左,即係本身讀唔掂,溫多一日都唔見得會好幾多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

除非住得好近,一早去,下午2-3點閃,如果玩足一日又真係唔太好

水晶宮

佢個出發點都係想個女好。
細路好易心散,玩完返嚟會high幾日,影響咗考試表現,阿媽接受到就得啦。

水晶宮

凍奶茶少奶 發表於 18-11-9 14:44
如果玩一日就考試衰左,即係本身讀唔掂,溫多一日都唔見得會好幾多

心散呢。

男爵府

好媽媽勳章

debbychun 發表於 18-11-9 13:15
我有兩個小朋友,一個小一,一個小二,嚟緊14號學校就考試,但妹妹係十一號星期日生日,而我就十三號生日, ...

我自己會去,仲有幾日先考,如果系第二日考就唔會.
讀書啫,點解要攪到甘大壓力,日溫夜溫好似痴晒線甘無晒人生同童年(emoji)讀書唔系一切,但我會叫小朋友提早少少溫好習先去玩樂.

珍珠宮

newspaperhang 發表於 18-11-9 14:28
好彩唔係得我一個係咁
玩完返到屋企好好訓,唔會因爲緊張第二日考試而 ...

我成日都比人話!但我都無理佢地!做媽媽既,好簡單,最緊要女兒快樂,盡力便可!

首頁
45678...18

尾頁

跳至