自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

開得門口做生意, 我會笑笑口拒絕就算, 費事同佢嘈, 唔好睇又有失自己人格!!

瑪瑙宮

大廚勳章

berry?????? 發表於 18-11-24 23:10
我本來好好禮貌話我地唔收人民幣,但佢發癲質疑我點解唔收又話唔可以唔收
...

其實我自己都試過有客人你都堅持話要比人民幣覺得我唔收好似歧視佢咁。。係我間鋪兩個女人都嘈嘈閉

不過我就冇同佢再有咩爭執我淨係堅持好平靜咁同佢講唔收。。佢問我點解點解點解。。。我淨係強調我都係打工嘅咋我老細話只係收港幣。。。冇理由我要帶錢打工收咗你哋人民幣我要暗番港紙出嚟。。我打工嘅咋

不停都係講俾佢聽我係打份工老細話唔收我都冇辦法㗎。。。之後佢就走左。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chuiyeebird 發表於 18-11-25 08:10
仲有機會攪事 樓主小心d
同昵d人嘈 蝕底係你自己

同意有機會搞事,不過我唔係樓主呀
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

seaheart88 發表於 18-11-25 09:13
其實我自己都試過有客人你都堅持話要比人民幣覺得我唔收好似歧視佢咁。。係我間鋪兩個女人都嘈嘈閉

不過 ...

因為係我員工問我收唔收人民幣我先行出去同佢地講解唔收,所以佢地知我話到事,其實係佢地覺得冇面好似冇錢俾,我又唔收人民幣所以咪成機發癲囉,覺得俾生意我都唔做嬲掛

瑪瑙宮

大廚勳章

berry?????? 發表於 18-11-25 09:29
因為係我員工問我收唔收人民幣我先行出去同佢地講解唔收,所以佢地知我話到事,其實係佢地覺得冇面好似冇 ...

我係不停話公司唔收唔收唔收。。。但係我冇同佢講叫佢唔好喺呢度買嘢同埋返大陸買啦。。。其實咁樣講都有啲挑機㗎。。佢聽到我唔收佢唔覺得有幾侮辱佢。。但係如果聽到話呢度係香港唔用人民幣用人民幣就返去大陸買啦。。。我覺得佢實發癲囉。。。咁樣講佢實覺得冇面。。直情覺得你串緊佢。。。

始終打開門口做生意我係明佢係暗。。又唔知人哋咩底細。。。就算即刻話報警佢搞咗你警察先到啦。。。所以唔收咪唔收囉無謂講咁多多餘嘅說話刺激啲大陸喱
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

seaheart88 發表於 18-11-25 09:31
我係不停話公司唔收唔收唔收。。。但係我冇同佢講叫佢唔好喺呢度買嘢同埋返大陸買啦。。。其實咁樣講都有 ...

其實我打開門口做生意當然有禮貌在先,但啲生番好惡質疑我點解唔肯收佢人民幣,又不停嘈話人民幣都唔收學咩人開鋪我先俾說話佢聽,不過唔緊要我開門做生意唔係要迎合發癲嘅大陸人,我都有要求有骨氣

子爵府

raven 發表於 18-11-25 09:07
開得門口做生意, 我會笑笑口拒絕就算, 費事同佢嘈, 唔好睇又有失自己人格!! ...

面係人地俾假係佢地掉

子爵府

Dragonmama2012 發表於 18-11-25 08:13
做得岩。俾著我都唔收,禮貌地叫佢地走,係佢地大反應。

零售業,每日都對住好多無禮貌同傻,癲既客(任何 ...

真係咩人都有一樣米養百樣人

瑪瑙宮

大廚勳章

berry?????? 發表於 18-11-25 09:36

其實我打開門口做生意當然有禮貌在先,但啲生番好惡質 ...

唔收就不停係唔收㗎啦。。。唔會委屈自己同佢地say sorry。。

再發癲唯有係報警囉。。。冇其他嘢再同呢啲生番講
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

象牙宮

berry?????? 發表於 18-11-24 22:42
其實我係做小生意,今日有兩公婆女人係大肚婆嚟我店買野,但包好曬後話冇港幣俾人民幣得唔得?我話我地唔收 ...

做小生意, 有生意你不做? 打工还是做生意。
做生意要灵活D。

人仔高, 你就收同價。自己去找換店。不會亏本。
生意難做, 租金高, 趕客?

做生意, 怎可能帶个人個格?

好有性格喲。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 18-11-25 09:48
做生意要灵活D。

做人要有骨,你寫 殘體字更係幫大陸人同你再講浪費時間

瑪瑙宮

大廚勳章

333s 發表於 18-11-25 09:48
做生意要灵活D。

收就一定唔收。。。亦都唔會話收佢港幣同人民幣一對一。。。費事收到假銀紙偷雞唔到蝕渣米。。 但係我就唔會得罪佢費事對鋪頭有影響。。打工梗係冇所謂啦。。搞衰左都係搞衰鋪頭。。。

但我自己係老闆我就唔會同個客太大嘅衝突。。不過我覺得講唔掂最多咪打三條九。。通常呢啲下你真係打電話報警佢都會走唔走警察嚟到都係幫你趕佢走。。

象牙宮

其實你講完唔收人民幣就算,唔好叫佢地返大陸買,
佢地好驚人睇唔起佢地,你在明佢在暗,
癲起上來日日帶埋鄉理來玩都煩。

象牙宮

berry?????? 發表於 18-11-25 09:36

其實我打開門口做生意當然有禮貌在先,但啲生番好惡質 ...
叫佢簽卡?

大宅

berry?????? 發表於 18-11-24 23:16
結果無賴用返佢地嘅方法處理
,我好大聲話佢家陣激親我,個男人即刻冇聲出,就話我啲野有毒,我更大聲話有 ...

冇錯,佢地先撩者賤

珊瑚宮

crystal媽咪 發表於 18-11-25 09:24
同意有機會搞事,不過我唔係樓主呀

我梗係知妳唔係啦

crystal媽咪    發表於 18-11-25 10:51

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

mmk 發表於 18-11-24 23:03
如果佢夾硬要比人民幣冇問題,1:1囉

男爵府

berry?????? 發表於 18-11-25 01:28
邊有人做生意咁蠢架?一陣張人民幣係假嘅咪 蝕貨錢又找港幣來回咪唔見好多錢?我又唔係做小佢單生意冇飯開 ...

咁又係!E+每區通街都係B6人好難避免,佢哋D行為冇文化又唔講道理,真係好討厭
下次唔好彩再遇到咁情況,不如報警啦,多數警方當糾紛處理,會叫B6人走,因為香港冇立例一定要收人仔,除非打交如單案冇刑事成份,多數唔駛上差館落口供
過咗去唔好嬲啦,影響心情做生意

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

caryfox 發表於 18-11-25 07:21
做得香港人,連真假港幣也分別不了,仲收嘜鬼人民幣,自找麻煩!

其實果d揾嚟嘈都係送客啦

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

在舖頭寫個告示: 只收港幣。美元 英鎊 歐羅 澳元 人民幣 泰銖 越南盾 韓圜 日元 盧布 加元.....等等一律不接受,多謝光顧

首頁

尾頁

跳至