自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

ussimickl 發表於 19-1-29 09:52
我自己都係人阿媽但有d唔認同
點解人地有手有腳就一定覺得人地爭lift?
我前排運動拉傷筋膝頭哥又痛

Exactly 佢話凡事兩邊睇,咁對其他人公平咩?唔係有小朋友大曬

珍珠宮

王國教室勳章

vivibabyvivi 發表於 19-1-29 14:12
我阿媽湊我湊細佬都冇用過BB車一樣出到街

我自己一個湊兩個,宜家佢地都小學,只用過幾次BB車。我自己帶佢地出街,一次都無用過!
明知香港地方細,又唔bb車friendly !!!

珍珠宮

回覆樓主:

千篇一律
小事化大

講到收起架bb車係不可能的任務
打咁多字去怨人毫無幫助,學識自理同提升自己解難能力先有用
想輕鬆、想方便、想快、想人人「關愛」bb車使用者......仲要一次過滿足晒n個願望

咁嘅心態生活當然叫苦連天,覺得人間冷漠
小事一樁可以怨成咁~~~

伯爵府

菇兒 發表於 19-1-29 09:50
我大仔4歲,用左bb車應該唔夠10次
細仔就來一歲,無坐過bb車
兩個都係出街就用hip seat,暫時無遇到一定要用 ...

公爵府

ms.rainbow 發表於 19-1-29 14:27
你又點知人地係咪帶初生B去醫院必須去咁繁忙嘅地鐵站啫?推架BB車就叫做女王?點解做媽媽一定要腰骨好揹B ...

世界上有樣野叫的士架太太。的士揀客係有,但總唔會架架唔載囉,點都好過你去鐘站同人迫。
再唔係,Uber 又得巴士又得,小巴又得,有好多選擇,自己搞唔掂,冇力抱bb就叫屋企人陪。小小野都搞唔掂,湊仔閒閒地十幾年,點捱?
話嗰啲人當自己女王唔係因為推住bb車,係因為佢地要全世界就晒自己呀!

公爵府

ms.rainbow 發表於 19-1-29 14:29
優先使用

係優先使用者既其中之一,另外三類人士都係同grade。有傷病既人未必要坐輪椅,駛唔駛比張醫生紙你睇過先撘得lift?
講來講去就係覺得自己最有需要,從來冇人話過唔比你撘lift既,只係提供其他解決方法,不過你一律唔啱聽。唔緊要,你係「優先」架,同其他有需要人士一齊排隊啦。

男爵府

人地唔係打尖有排隊都要比人影相批鬥,呢個社會變到咁唔和諧咪多得呢d人唔少。講到最尾個重點咪又賴政府

公爵府

秋天與楓葉 發表於 19-1-29 14:32
千篇一律
小事化大

Exactly。做人亞媽都唔學下解決問題,唔怪得而家啲小朋友自理能力低左咁多,因為做亞媽既下下都要人幫。

公爵府

布丁Purin 發表於 19-1-29 14:42
人地唔係打尖有排隊都要比人影相批鬥,呢個社會變到咁唔和諧咪多得呢d人唔少。講到最尾個重點咪又賴政府:uw ...

留意下,其實有啲人係推喼,又有老人家。影住啲背景見人有手有腳就公審人

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

ms.rainbow 發表於 19-1-29 14:23
而家係講緊係「其他乘客」攝喺「優先使用人士」前面入咗lift。你估用BB車啲媽媽唔駛排隊等lift咩?呢條係「 ...

唔好大大隻寫住優先使用就拎來講
佢下面細隻字都係寫住
"請"," Please"
而唔係呢班女王咁樣老奉優先入態度
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

milk323 發表於 19-1-29 14:42
Exactly。做人亞媽都唔學下解決問題,唔怪得而家啲小朋友自理能力低左咁多,因為做亞媽既下下都要人幫。
...

其實去到要話香港人冷漠無情真係好唔公平,我帶小朋友出街經常遇到好人,有次我去廁所個仔唔入得係門口等,但佢無啦啦嘔,到我出到黎見到,係有幾個好心人關心緊佢,仲幫佢抹乾淨件衫,有個女仔驚我無濕紙巾堅持要留低一包俾我,香港人對有需要幫助既人係好願意伸出援手既。

珍珠宮

做個好媽打 發表於 19-1-29 14:27
其實小朋友好快大,煩都煩頭几年,之前唔洗用BB車㗎

錯啦而家啲大bb都要坐車咖 而家出啲重型bb車唔淨只載bb咖 媽媽shopping, high tea都靠佢

珍珠宮

秋天與楓葉 發表於 19-1-29 14:32
千篇一律
小事化大

那位媽媽講到bb好似新產物咁 以前冇既

公爵府

littlecar 發表於 19-1-29 14:54
其實去到要話香港人冷漠無情真係好唔公平,我帶小朋友出街經常遇到好人,有次我去廁所個仔唔入得係門口等 ...

同意,其實自己經驗都係遇到好人多,大肚同帶小朋友時遇到更多,感激不盡。只係有啲人覺得世界要圍住自己轉,一兩次冇人幫/ 讓就放到天咁大,睇唔到自己其餘時間都比人幫過。

大宅

點解用左 BB 車就要人家體諒呢? 點解覺得望落去行得走得就唔可以搭 lift 呢? 或者人家有需要你係睇唔到, 只不過係你推住 BB 車, 你既需要比較明顯. 可唔可以唔好成日都覺得人家錯, 自己啱呀

子爵府

ayn 發表於 19-1-29 11:18
係呀!一講話4肢健全都搭lift一定有人衝出黎話,可能人地腳痛你唔知姐!如果佢真係腳痛,我就緊係唔係話佢 ...

其實我都唔明講到隻腳咁痛仲出街唔抖下要同人地爭lift? 睇唔出唔使打石膏即係唔係好嚴重啫,咪慢慢搭扶手電梯囉!

翡翠宮

milk323 發表於 19-1-29 15:00
同意,其實自己經驗都係遇到好人多,大肚同帶小朋友時遇到更多,感激不盡。只係有啲人覺得世界要圍住自己 ...

係架,根本好多時堅持唔收BB車既,我眼見架車上面都好多野,至少要收起BB車上面D玩具,又有D係小朋友識行但扭計唔肯落BB車,所以好難要D有其他需要既人讓得咁多。

翡翠宮

kecyc2003 發表於 19-1-29 15:07
其實我都唔明講到隻腳咁痛仲出街唔抖下要同人地爭lift? 睇唔出唔使打石膏即係唔係好嚴重啫,咪慢慢搭扶手 ...

但佢地無出黎話香港人冷酷無情,搭LIFT 唔係罪黎架

珍珠宮

回覆樓主:

終於有番正常嘅回應~
記得舊年又係有人出po鬧bb車搭扶手,係貪方便,係自私,又比喻日本媽係會收車手抱bb先搭扶手,我當時又係講句,咁希望有能力四肢健全嘅人,留番lift俾有需要嘅人啦~
哇~結果係圍插,話根本係藉口,有bb車唔係大晒,係咁話人自私貪方便,咁我想問D老人家拐拐下同坐輪椅嘅呢?連搭扶手嘅選擇都無,係咪就唔應該出街?
真係係睇到人性真面目,究竟係咩人貪方便,就咁睇,一定係有能力都唔扶手,直接揀搭lift嘅人貪方便!!
真心諗,果D人,記得唔好有後代,唔好老,亦唔好病!!佢地要記得,唔好做個貪方便又自私嘅人呀!去旅行,都記得唔好用gip!!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我唔會帶bb車搭公共交通工具, 如要搭只會用揹帶

首頁
45678...14

尾頁

跳至