自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MeBeHe 發表於 19-3-15 09:03

一個正常人,梗係有開心唔開心,係咪

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jenniferzhu 發表於 19-3-15 08:17
我有咩唔開心的事少同親友講,如果自己搞得掂處理到就費時麻煩到人哋。

但我的老友有事發生我會主動搵佢傾 ...

我都怕麻煩到人,反正傾完又未必有solution

大宅

回覆樓主:

諗深一層其實佢不無道理,與其呻到樹葉落都係於事無補,不如積極啲面對,學會自己找方法舒緩壓力,總不能每次有困難唔開心都寄望別人幫自己發洩情緒,無形中其實比到壓力對方,久而久之任何人都會覺得辛苦

大宅

good_pig 發表於 19-3-15 09:05
我都怕麻煩到人,反正傾完又未必有solution

我就唔想家人擔心 就好少同家人講
係有時同朋友傾開 或者佢地問開我 就會傾下囉

寶石宮

MeBeHe 發表於 19-3-15 09:07
我就唔想家人擔心 就好少同家人講
係有時同朋友傾開 或者佢地問開我 就會傾下囉

不過你可以諗下,係佢過敏,定你真係太多

珍珠宮

MeBeHe 發表於 19-3-14 22:15
如果你最近事事唔如意 健康唔好 工作唔好 心情唔好 好困擾
然後 向朋友傾訴
而依個朋友竟然同你講:

佢可以咁直接的同你講佢內心,都一樣當你係朋友,不想放假面具扮聆聽者,你能否接受佢對你嘅直?如果不能,為何佢又能接受你所謂負能量分享?老實,朋友係可以互相傾訴,但唔可以將別人對你嘅忍耐理所當然。生活遇到不如意真係好辛苦,你如果只係不斷呻,而唔係努力去搵方法逐步解決或面對,你嘅所謂呻,對身邊嘅人係折磨。試問又有邊個可以忍受?

beetle910    發表於 19-3-15 11:27

大宅

MeBeHe 發表於 19-3-14 22:15
如果你最近事事唔如意 健康唔好 工作唔好 心情唔好 好困擾
然後 向朋友傾訴
而依個朋友竟然同你講:

你係咪成日都係咁先?

男爵府

MeBeHe 發表於 19-3-15 09:02
自己wsp自己都得?!
我又未試過喎

Set 自己電話nos. 入電話list, 在whatsapp 找回自己便可!

複式洋房

回覆樓主:

bk咁多JM 關懷你,你唔好loop自己在這件事上了, 沒有誰對誰錯,試吓體諒朋友咁樣反應可能有其原因。

可以的話放下這件事,重新積極面對自己的健康、工作和心情吧

公爵府

MeBeHe 發表於 19-3-14 22:39
多謝你

可能我都要學識 收埋下自己
我以前都係有唔開心會同朋友傾訴,但比人無安慰還講埋啲難聽說話,更加唔開心,一係就聽完唔比反應我,轉話題講佢自己野,而家有唔開心都唔敢講咁多,會選擇上bk傾訴,朋友連同佢傾訴都唔想聽,我只當佢係普通朋友,唔會當佢係知心朋友

侯爵府

MeBeHe 發表於 19-3-15 09:02
自己wsp自己都得?!
我又未試過喎

嗰位jm講嘅方法係得架,你都不妨試下。我自己就試過將所有不快打咗編嘢,好似寫完之後心情真係無咁down,情況就好似人哋話搵個樹窿講嘢咁,有點可悲,但又真係有D幫助。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章

告訴你, 我都係一個經常接收別人負能量的人, 果種感覺其實都唔係咁好, 自己工作都有壓力, 也有情緒, 一接收得多, 自己脾氣好極都有個限度, 到忍無可忍時, 就會講出來.

你呻, 人地只能聽, 不能解決問題, 最後解決問題只能靠自己.

不要把視線集中在負面上, 你越望, 只會越來要負面, 也影響緊自己的身邊的人, 令人地不幸.
JM們都說得對, 看多點喜劇, 搵一d你自己現況可以做到既事, 令自己走出陰霾.

如果情緒仍然困擾, 不是搵朋友, 而是搵心理醫生.

男爵府

Chchingpig 發表於 19-3-14 22:27
我都唔鐘意發放負能力
第一二次都會聽下,聽得多真係好累

agree, 我唔開心會自己隔離自己, 唔想同人分享。

侯爵府

其實我都好怕負能量爆登既人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我宜家都會選擇唔同人講,把鬼之前係D人叫我唔好咩都收收埋埋,有咩要出聲,好啦到我講又話我放負,我心裡面真係爆咗粗,自問好多野都唔想煩人,落得呢D批評我真係好無奈!!!!

水晶宮

回覆樓主:

我的感覺是……確實好厭煩

我個同事係咁,重重覆覆的講,全公司都面對嗰個問題,個個都嘗試並成功,唯獨佢,手把手一齊面對,都係話唔得,成日埋怨

唔係1,2日係以年計,真心覺好煩

煩在那?不是負能量,人人也有難過的時刻,是佢對事的態度,如話肚餓,煮埋,喂埋都話食飯係好煩的人真係好煩

樓主,佢真心係你朋友,聽1聽佢的建議

水晶宮

回覆樓主:

長期放負真係難頂,無人想做垃圾桶。

大宅

真係好討厭。

翡翠宮

回覆樓主:

你揾錯咗聆聼者
下次揾個會聽你訴苦嘅人啦
已經唔開心
仲要聽到人咁講
情緒會更差

子爵府

我估佢都係忍冇可忍先至同你講

首頁