懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

shmily_pm 發表於 19-4-9 11:04
自己做到幾多得幾多啦
我都有同事傷風咳唔帶口罩,見到地鐵d人又係,超無奈
...

係呀,點解d人咁自私

別墅

33154 發表於 19-4-9 11:58
我有個同事 第二個部門佢塊面出曬紅點 唔知係麻疹不過佢都4十幾歲

如果公司有確診麻疹 公司應該公報
講真...對同事既時間真係仲多過對住老公
而冷氣地方d菌又係番度...仲衰過係屋企空氣流通

大宅

ek0509 發表於 19-4-9 09:33
咁如果公司得你一個 咁梗係唔放啦 咁安全
宜家最驚d同事個個去旅行番黎又一定唔會帶口罩....
我日 ...

我公司仲有一個太子女,不過成日會有好多大陸客上嚟,佢哋一走,我就火酒消毒,再加空氣噴霧消毒。
而家真係除咗食嘢,飲水會除口罩外,我都係長期帶住!就快係屋企都照帶
不過真係勁焗,勁熱,我日日都熱到濕晒

我有叫我老公打,但最近睇到新聞,有啲人打完第三針都中招。真係唔知點算好。。。
好彩我老公阿頭好好,佢一病,就自己帶口罩,就係怕野到我老公,再野到我。不過,我老公有機會接觸好多人,所以有啲避無可避的感覺!

無知一問,麻疹針係打啲菌入去?咁會唔會老公打咗,到時反而佢個身有菌?到時仲大機會野到我們?

太無知,書到用時方恨少

複式洋房

33154 發表於 19-4-9 11:51
我前幾日係機場真係用n95 d人奇怪目光

係機場又唔喎,高危地方

大宅

我買左空氣消毒噴霧放舖頭,啲客一走就狂噴
有時見到啲客上到黎流晒鼻水都唔帶口罩,仲要係咁用手捽鼻跟手周圍摸,我就會喺佢面前拎個口罩出黎帶,再拎啲消毒濕紙巾喺佢地面前抹佢地掂過嘅位(咁即時抹係因為我記性唔好,怕唔記得佢地掂過咩位

唉,我知咁嘅動作好令人反感,但係我有左之後真係好怕病,我自己有事唔緊要,唔想連累BB

大宅

Momoctal 發表於 19-4-7 20:59
比人潤,我都唔理,堅持自己,做正確的事!
再講,我帶口罩,焗的係我!
我唔見啲親戚朋友住,唔去人多的 ...

只有我們做媽媽的 才會徹身置地的 為骨肉徹想……因為我們要承受一切的風險 包括對小朋友健康及有可能的拼發症……稔起都驚……加油呀!媽媽

複式洋房

cheers_iris 發表於 19-4-3 21:37
如題

好想戴,但我狂反嘔,所以最後都係無戴

大宅

chubobomama 發表於 19-4-10 18:35
我買左空氣消毒噴霧放舖頭,啲客一走就狂噴
有時見到啲客上到黎流晒鼻水都唔帶口罩,仲要係咁用手捽鼻跟手 ...

我都會咁做!
以前會覺得唔好意思,唔會咁做!
但而家調轉諗,你們咁無公德心,都唔覺得唔好意思啦。咁點解我要覺得唔好意思?

大宅

Julybabe 發表於 19-4-12 09:20

只有我們做媽媽的 才會徹身置地的 為骨肉徹想……因為我們 ...

而家唔同,以前一個人,我乜都唔驚
搭車對住無禮貌的人,就算高過我的男人,我都會照出聲話佢哋!大不了,比人打一身
但而家陀住個B,細膽咗好多,收晒火,真係為咗BB著想,萬事小心至上!

大宅

cheers_iris 發表於 19-4-3 21:37
如題

【麻疹爆發】未有新增感染 為8068機場人員打疫苗

麻疹疫情持續多日之後,衞生防護中心表示,截至下午4時,今日暫未錄得新增麻疹個案。

至於在機場實施的防控麻疹措施,機場疫苗接種站今日截至下午6時為41人接種麻疹疫苗,累計已為8068人進行接種。驗血服務方面,署方今日抽取了90個血液樣本,並會個別通知參加者其檢測結果。中心已設立熱線供市民查詢相關資訊,截止今日下午5時,熱線共接獲3095查詢。

希望呢個時間快啲過啦!
今次麻疹,真係令我諗返起當年沙士,每次睇到新聞都好難過!

大宅

Viviluby 發表於 19-4-4 13:17
我有朋友針咭係打咗兩針,日前去驗血因為屋企有小朋友未打一歲針,驗血報告顯示佢冇抗體
...

情況同我一樣……我好擔心……連bb都吾敢抱……

首頁

尾頁

跳至