婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

新手小妹妹 發表於 19-4-6 14:33
奶奶意思係坐月到之後 3個月 。就比7000蚊家用因爲我冇工作。有工作後不論我洗唔洗佢幫手 都要我同老公錢 ...

即係佢錢又要孫又要,冇野嘛千萬唔好做壞個頭比佢呃到你錢,Jm要三思而行。

珍珠宮

新手小妹妹 發表於 19-4-6 03:13
我父母本有錢係外國住。家姐嫁得好有錢外國住但我冇。我只係一個返朝9晚6文員仔 。月入13000
我同家姐由細 ...

你奶奶睇中你女家有錢!

今時今日,你老公先搵15K, 你先13K仲失左業...

15k 唔供樓都要比管理費水電啦,有骨氣既,15k只能乖乖地自己照顧自己同bb吧。

一係搵阿媽,佢一定出手...

大宅

新手小妹妹 發表於 19-4-8 00:37
我開post 只係想拎下意見.應該點做.申下.
而唔係不停比d人話.又冇講自己意見.我唔係唔接受批評.但唔該批評 ...

呢到係咁架 遲下就慣
努力照顧好自己同BB

別墅

SASA滾 發表於 19-4-7 22:57
港女唔該你搞返清楚先,你99為乜返工關Q你乜事。99一個月搵2000好20000都好,都係你99肯份工靠自己努力賺 ...

咁本身家用5000~99收入俾盡佢4000~照顧bb嘅費用係7000~夾埋係16000~咁點解之後唔使佢湊要收17000? 如果佢唔湊之後只係要求收9000咁應該唔會有人話99唔啱

無錯99唔係老馮要幫新抱湊仔~但同時新抱都唔係老馮對99有求必應~99有權向新抱提出要求~新抱都有權利拒絕應承~

別墅

回覆樓主:

其實如果你經濟唔許可 而家有啲公司提供坐月套餐 價錢都係1萬左右 不過認真講句 坐月期間有個人幫手照顧bb係好啲嘅 咁你先會有多啲時間可以休息

公爵府

應該說99是高手, 唔想幫樓主湊B, 又唔直接推. 反而說肯幫佢, 但要 $17,000/RM.
睇番99條數, 又好似幾合理的$5000平時家用 + $7000 (請陪月都唔止這個數) + $4000 (因佢要幫你, 而無返公的損失) , 加埋都係16,000, 仲有$1000是什麼? 所以又唔可以話99呃你錢的.
99就係明知C6的收入, 才開這條數的. 現在變成99唔係唔幫你地, 係你地唔使99幫手. 99幾叻呀!
99層樓除C6名, 我反而覺得是用來防樓主的. 以防你地日後分手, 要分C6半一身家 (=分佢1/8層樓). 所以才明哲保身, 除去C6名. 好多99都會咁做的. 在今次事件上樓主反應太大了, 一試就俾99試到了. 外人睇, 好似樓主想唔俾錢, 就叫99來幫手咁.

禁止訪問

別墅

Yeelim 發表於 19-4-8 16:32
應該說99是高手, 唔想幫樓主湊B, 又唔直接推. 反而說肯幫佢, 但要 $17,000/RM.
睇番99條數, 又好似幾合理 ...

離婚無話一定分一半架 一定有一半分嘅情況只有繼承遺產

別墅

SASA滾 發表於 19-4-8 17:12
你睇清楚我啲留言先。
我都話樓主99係唔啱,唔應獅子開大口,但樓主成日話覺得99返工係悶搵錢打麻雀啫,講 ...

或者咁講啦 唔係覺得99幫手湊係老馮 而係同自己媽媽相比較之下 樓主覺得99對佢地只有要求而無付出 17000蚊係一個不滿 亦一個情緒嘅爆發點 如果樓主真係港女嘅話 最初就唔會揀個搵萬五嘅嚟嫁 或者自己呀媽話個b跟自己姓嘅時候佢就應承左啦

大宅

奶奶意思係坐月到之後 3個月 。就比7000蚊家用因爲我冇工作。有工作後不論我洗唔洗佢幫手 都要我同老公錢 ...

唔准帶走自己bb
想非法禁錮呀?

佢以為自己係邊個?

大宅

回覆樓主:

其實我都唔明,樓主標題:傻仔養人丫媽,其實樓主都有依個咁既念頭,99都諗,傻仔養人個女咪一樣,有咩好呷,有錢況冇人幫自己咩?係冇錢又想攞人便宜先煩啫

禁止訪問

男爵府

嘉德莉澳 發表於 19-4-8 17:41
其實我都唔明,樓主標題:傻仔養人丫媽,其實樓主都有依個咁既念頭,99都諗,傻仔養人個女咪一樣,有咩好呷 ...

其實樓主妹妹 (按奶奶年紀49+,老公人工,佢自己人工 推論樓主應該二十出頭)如果唔係寫個咁嘅標題,應該會少啲人話佢,因爲佢心態上己經俾位入入。按樓主嘅描述,有啲位係唔合常理嘅,我估仲有好多嘢樓主應該無講嘅。

樓主年紀輕,要多提升自己EQ,將來仲有慢慢長路,如今你己覺得奶奶唔好,點同奶奶慢慢斗,有邊個做新抱唔係同奶奶斗智斗力丫?這是真心鼓勵説話,你覺唔啱聽就由佢啦~

珍珠宮

環保接龍勳章

佢一個人要$17000,你地一家三口得$11000,仲話夠用?!似想搶埋個孫。第一胎唔好自己坐月喇,等媽媽陪下妳,再請個陪月,返左工再還錢俾媽媽。坐完月就搵工,BB嗰度請工人或排育嬰園,千祈咪搵奶奶幫手,完全唔理你地生唔生活到。
人生本是苦

大宅

回覆 美之選468 的帖子

認同

別墅

SASA滾 發表於 19-4-8 17:41

佢自己都係搵13000,不過算,等佢老公慢慢受。

港女先唔會理自己搵幾多錢

珍珠宮

NatalieTY 發表於 19-4-8 01:11
唔係想聽下其他人意見就唔會開post問啦~
總有d人係又鬧唔係又鬧,咁岩你講左一句說話有位入你就咬住唔放 ...

咬住唔放,突破肓腸!

珍珠宮

美之選468 發表於 19-4-6 16:56
3個兒子同樣俾3000蚊就最公平啦? 你C6為也要俾那麼多老母呀?自己又唔係溫得多過人。
...

咪係囉…三個都俾3000,好公平,無數拗!

大宅

新手小妹妹 發表於 19-4-7 15:40
同老公傾左。我地自己睇返。同搵媽媽幫手

如女家環境OK,我會同自己亞媽求救及請陪月,不會找99幫忙。

剛生完情緒不穩定,好多嘢擔心,有個專業人員幫吓手及做吓和事佬,同家人都關係好些。加油樓主

男爵府

做個靚太 發表於 19-4-8 19:22
咬住唔放,突破肓腸!

有d人10個回覆10個都係某版,句句都係鬧人,無句好野講兼離晒題~咬住一樣野一句說話追住人唔放~佢地好勤力守住呢度每一個post

首頁

尾頁

跳至