自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

公爵府

回覆樓主:

每個人要嘅嘢,追求嘅質素唔同,冇乜好評論。

就我黎講,我唔會住緊私樓而俾自己跌落公屋層。 比起攬住舊錢慢慢搣,住屋質素對我更重要。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

littlehoneymum 發表於 19-4-14 12:39
結左婚,有私樓,有老公,想賣私樓,返去痴外家公屋 ?

哈哈哈 ! 太cheap啦,好好的榜樣留比自己仔女睇, ...

個老公又唔怕被人笑
200零萬響呢個銀紙=廢紙咁濟既年代,根本就唔係咩錢
去幾次旅行,讀書、興趣,屋企壞野、要裝修,屋企人病1、2次就可以清曬!
難得一世人有機會有7位數響手,好好享受下,好快就會無

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有無諗過退休時有無錢駛
磚頭除左攞來住,還可以保值.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

BGCOME08 發表於 19-4-14 12:42
每個人要嘅嘢,追求嘅質素唔同,冇乜好評論。

就我黎講,我唔會住緊私樓而俾自己跌落公屋層。 比起攬住舊 ...

X2
如果無仔女得我同老公都無所謂,如果我有仔女,由私樓出身搞到班仔女變公屋出身,我覺得根本對唔住佢地,仲要3個!

我生完個囡,一般舊既私樓都唔要,一定要搬去屋苑,就係想佢地出身好少少,做父母都想俾到最好既仔女,辛苦少少又怕咩,自己生佢地出黎,樓主反而行其道

子爵府

YUK774 發表於 19-4-14 08:55
今時今日個個望上車,幸運既我同老公早十幾年買到第一層樓,睇住樓價狂升,高賣賺左人生第一個一百萬
然後 ...

問題係你幾多歲,二百六十萬唔用得幾耐,可能到你同阿媽一家六口住嘅時候又覺得唔開心,到想買返樓時,二百六十萬嘅選擇又唔多了

大宅

mini1204 發表於 19-4-14 11:37
既然公屋已買,我會放租出去,吾會自己搬入去。

公屋已賣但要租出去要補埋價先可以租出,有錯請更正。

琥珀宮

畀面勳章

唔換咁貴咪唔駛供咁多錢囉,個人選擇有咩好埋怨呢!?

大宅

白毛毛 發表於 19-4-14 09:03
你賣樓賺260萬後住進公屋。
用納稅人錢補貼你管理費,差餉地租維修,當然好過做樓奴啦。

係囉 開黎做乜?

子爵府

回覆樓主:

樓主可以租出自己單位再住阿媽嗰度,可以嗎

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主嘅三觀冇錯,呢個世界大把人明明係奴隸,卻操著奴隸主嘅心。

男爵府

littlefunpig 發表於 19-4-14 12:49
個老公又唔怕被人笑
200零萬響呢個銀紙=廢紙咁濟既年代,根本就唔係咩錢
去幾次旅行,讀書、興趣,屋企壞 ...

咁,馬死落地行,真係冇錢都要。
肯捱,冇人會笑佢地,
但唔好唔認衰,美化件事。
明明係自己經濟轉差,但就講到自己係嬴家咁,上網取暖。
仲話人地覺得佢曬命,真係自我感覺良好到令人 O 咀,

講真,真係環境好,再搬大 d 都仲得,
點會返去同父母住,尤其係外家只係住公屋。

伯爵府

回覆:樓奴(不喜歡勿插)

為什麼你有二百多萬元還可以住公屋?

大宅

公屋唔係有入息審查嘅咩?甘你尐仔女有無加名?到佢地出身又要除名...重有公屋應該無世襲...有個朋友嗰仔,入左律師行做,佢老細講左三次叫佢自己搬出黎住,就係因為佢住公屋...其實供幾年後,真係無左壓力喎,有樓嘅人就會明。

子爵府

YUK774 發表於 19-4-14 10:01
樓奴,係講緊我地自己,我從來無諗過踩人地抬高自己,請你勿誤會,如果樓奴以兩個字對你有甘大誤解,我可 ...

成家去痴阿媽公屋,睇唔出向下流的生話會有幾好,不過人各有志,樓主自我感覺良好就已足夠

珍珠宮

回覆樓主:

你好彩有阿媽痴~
你三個化骨龍將來就無得痴啦~
月生活品質係好左,但係咪長遠同值得,就見仁見智~
不過有二佰幾萬係手,都可以平平地買層樓收租供掛~
我覺得你成件事,都係因為你阿媽有層公屋,先成全到~

子爵府

回覆樓主:

如果唔係你媽媽有間公屋, 你試下隔年比人加租壓力大定供樓壓力大先講。

子爵府

MommyPanel勳章

YUK774 發表於 19-4-14 08:55
今時今日個個望上車,幸運既我同老公早十幾年買到第一層樓,睇住樓價狂升,高賣賺左人生第一個一百萬
然後 ...

樓主,撇除做唔做樓奴問題,趁自己仲有能力,盡快諗下點幫舊錢增值,如果只擺銀行,好快玩完.....仲有,要保祐你媽身體健康,如果唔係,又要洗多一舊錢.....

總括尼講,你都係唔好高估每月多1萬蚊用呢條數,d銀紙只會眨值,睇野要長遠d

男爵府

奉勸樓主删post啦,等等被copy上各大討論區你就出名了(笑爆

水晶宮

你今日執少少2百零萬,扣除裝修約2百萬係手。我可以話你知,過多兩年你一定後悔。2百萬今時今日唔係咩大錢,只能夠買市區一個車位。依家人人要資產都唔要錢。你就掉返轉頭唔要資產要現金。雖然你返屋企住(層樓係自置公屋)有冇兄弟姊妹?如有,當老人家百年歸老,事情我怕唔係你想像中咁如意,到時手上兩球,連大西北兩房都唔夠首期。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

二百幾萬,三個仔女,我當你俾晒佢,每人袋住七、八十萬,之後叫佢地日後買樓靠自己
天朗氣清

首頁
45678...14

尾頁

跳至