自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

公爵府

佢鬧你臭x, 你鬧返佢x頭 ,之後可以離婚走人,件垃圾唔好要,掉去堆田區都嫌佢臭

男爵府

畀面勳章

你先21歲,去返工啦

男爵府

一個會郁手打女人嘅男人真係冇x用,支持你離婚!
唔好以為佢會改,佢只會變本加厲,唔好以為比個完整家庭個女就等於好,一個冇愛或者爸爸日日鬧媽媽臭x,對佢影響深遠過單親!你先得21歲,仲有好長嘅路,洗乜為左件垃圾賠上自己的一生?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以你情況, 外家有SUPPORT, 份工又係外父介紹, 理應你可以做惡妻都綽綽有餘, 點解會變成條佬仲大支野過乜呀!!! 唉!!!!

一個地盤佬粗口爛舌唔出奇, 但唔係對老婆講囉, 除非你地DAY 1 拍拖, 佢對住你已經出口成文, 咁就無野好講!

當發場惡夢, 執野走人LA!!!

大宅

我覺得,,對方打過你,而佢亦無意改善.. 大家有冇嘗試溝通?
如果你怕佢怕到攤出黎傾都做唔到,,咁你快D走啦..
無謂變本加厲,,打開有條癮,,打埋小朋友仲慘..
仲後生,,搵屋企人幫下手, 自己又做番野, 一定得!! 加油!!

大宅

打得一次就會有第二次,只會越來越嚴重

禁止發言

伯爵府

回覆樓主:

郁手係不可以原諒,你要細心諗下你之後嘅跟點行,同埋佢份工係你爸爸比佢,又成日唔返,出糧比三萬你都好應該,如果佢無比,您應該同你爸爸講,叫佢炒左嘅隻不思進取呢衰人

子爵府

beekwok 發表於 19-4-26 13:31
可以既,我屋企人都支持我,我有去報案

有屋企人做後盾,我一定會走,走係為咗自己,更加為咗個女,你諗下。。佢唔會真心錫個女,你都話阿 女喊,佢嫌佢煩。,仲有,時個女大d, 見到個阿爸咁樣對個阿媽,佢會有陰影!

為咗自己,為咗阿女,你一定要堅強!聽佢咁講 ,佢係睇死你唔敢離婚,睇死你無咗佢唔得~你有家人支持,又後生,唔使擔心!

咁少事都出手打老婆,第時大件事d 點算?我覺得你再忍落去,只係縱容佢!的起心肝!安排到住宿,女女既生活就ok! 之後可以再搵工,自己一個都可以好好!你仲後生,唔好浪費時間喺呢個人身上,一錯,唔可以再錯!

侯爵府

beekwok 發表於 19-4-26 13:03

因為嗰陣時係諗住俾個完整家庭比個女 ,到而家小朋友六個月 ...

趁小朋友仲小快d 離開呢個男人啦,佢要靠你阿爸先有幾萬蚊人工,仲唔俾心機做好份工,唔好諗佢將來會做個好榜樣俾你個女睇。 既然你返左外家,真係考慮下離婚,你已經選錯一次,你要為自己及女兒既人生再選。 而亦唔使擔心個女既扶養權,佢根本無得同你爭。

珍珠宮

beekwok 發表於 19-4-26 12:55

其實我真係好唔開心因為結婚你唔應該咁計黎計去,佢每一日 ...

電視係佢買,份工邊個比佢咖
佢0收入又唔識湊,唔會判比佢

公爵府

回覆樓主:

我從來唔會勸人離婚,因為我覺得婚姻係要努力去維繫,但你呢個情況,都只有離開係最好。
先講你,你老公完全唔尊重你,當你有60歲命都仲有40年,你點捱呀? 同埋佢嫌你身材,遲早會出去搵個第二個。
你個女喺咁既環境長大唔荒會過得開心,仲好可能學埋粗口、唔識尊重人。家庭無溫暖係青少年最易學壞既因素,所以為個女你更應離開。
你要努力,靠父母支持,好好自強,讀下書或學下一技之長,努力養大個女。同埋你咁後生,一定會搵到個真心愛你同錫你既人。不過記得帶眼識人,唔好重蹈覆轍呀

琥珀宮

beekwok 發表於 19-4-26 12:55

其實我真係好唔開心因為結婚你唔應該咁計黎計去,佢每一日 ...

咁睇你屋企應該支持到你啦,飛左佢啦,請人照顧個仔,去搵份工做,呢個世界仲好大,仲有好多野等住你去玩去睇。睇你文筆正正經經,雖然少左標點符號,佢似有燥狂,早走早著。

別墅

dabe1234 發表於 19-4-26 15:34
你先21歲,去返工啦

我之後安排好就會去返工㗎啦因為我都唔想自己成個廢人咁問屋企攞錢

別墅

YAC0601 發表於 19-4-26 15:36
一個會郁手打女人嘅男人真係冇x用,支持你離婚!
唔好以為佢會改,佢只會變本加厲,唔好以為比個完整家庭個 ...

係呀我有諗過離婚但係又驚阿女大個咗俾啲同學笑佢冇爸爸

別墅

mandy952 發表於 19-4-26 16:53
咁睇你屋企應該支持到你啦,飛左佢啦,請人照顧個仔,去搵份工做,呢個世界仲好大,仲有好多野等住你去玩 ...

我都覺得佢有躁狂症佢覺得自己冇問題,即係佢比我感覺就係永遠都係我錯佢唔會錯

別墅

laiyuen 發表於 19-4-26 16:46
我從來唔會勸人離婚,因為我覺得婚姻係要努力去維繫,但你呢個情況,都只有離開係最好。
先講你,你老公完 ...

係呀我呢幾日都喺度諗我要點樣先可以忍到露老。。而且我攞咗佢時辰八字俾人哋算命,人哋一望個八字就話呢個人自私小氣睇錢好緊要

別墅

金金人 發表於 19-4-26 16:17
有屋企人做後盾,我一定會走,走係為咗自己,更加為咗個女,你諗下。。佢唔會真心錫個女,你都話阿 女喊, ...

佢自己本身屋企係單親嘅佢爸爸係三歲嗰陣時走咗即係死咗。。而我屋企就齊全嘅我爸爸好錫我媽咪我姐夫好錫我家姐,甚至連我姐夫都識得愛屋及烏點解佢唔識。。

別墅

babybabyu 發表於 19-4-26 16:14
郁手係不可以原諒,你要細心諗下你之後嘅跟點行,同埋佢份工係你爸爸比佢,又成日唔返,出糧比三萬你都好應 ...

佢呢幾日唔返工搞到我爸爸比在上面嘅人話做咩唔返工呢個人

珍珠宮

你老公脾氣差,出口傷人。但如果大家仲有愛,係可以透過學習改善相處。
倆公婆雖要坦誠相待,但說話技巧還是要時間學習的。
就睇電視個例子,你可以講「我知道你為咗個屋企買洗咗好多錢買家電,知你返工辛苦,今次我讓你睇啦。但係你剛才嘅說話其實令我好難受,希望你只係一時意氣說話,你收返嘅話我就算數。」
重點係1)先體諒,後責備;2)語氣平靜但認真;3)一定會講出感受,例如難過,委屈;4)唔可以碟碟不休,最多講一兩分鐘,講咗而對方聽到就算
另外如果對方本身心情唔好發緊脾氣,你要先俾佢平靜落嚟先傾

首頁
45678...11

尾頁

跳至