自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

侯爵府

係屋企日日ipad 仲無聊

wcpcelia    發表於 19-5-12 08:43

用戶要求終止服務

catcat笑 發表於 19-5-10 09:49
點解啲人覺得返幼稚園全日班係好陰功?又覺得返全日班好無聊?

我兩樣都唔覺喎

我覺得要視乎學校嘅課程

珍珠宮

6年前我囡間幼稚園,讀幼稚園全日班要$8000,好少位但好多人報。

我地讀半日,因我自己可以陪佢.

小朋友讀得開心就可以

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

catcat笑 發表於 19-5-10 18:09
冇評論對錯呀,純粹想知咩原因覺得陰公囉

大家好, 我是脾脾蟲  

男爵府

YAC0601 發表於 19-5-10 09:56
啲人仲話全日班易病過半日

呢個係事實。
小朋友傷風咳好難避免,午睡唔會帶口罩,是很容易傳染的,我仔返過一年全日班,後尾我頂唔順佢成日病(入學前好少病)所以轉返半日,我無返pt自己湊返,有個半日班同我對調左,佢媽都話轉全日後成日病。

子爵府

返半日下午如果唔揾野玩日日對住長老工人仲陰公無聊

反而我覺得係學校仲學到野,又有同年紀的同學仔一齊玩更開心

男爵府

我仔k1都返全日班,自理能力好好,食野快又學識自己刷牙。k2自己湊返讀半日,都有d後悔因爲細既就黎岀世

大宅

如果返全日係指9點到4點,都唔算太慘,但而家返全日係指父母返工前要返到學校,放工後先接,即朝早8點到夜晚6~7點,時間太長,仲長過大人返9~6

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我兩樣都唔覺喎

果時有同個名校校長傾個計,我問佢地到底收新標準係乜?佢大約講過下佢收人嘅準則,不過佢最後同我講,幼稚園講全日班果d小朋友比較好d, 佢淨係甘講過下,因為佢當時有要事要做,所以我都冇再追問佢點解感覺得?可能佢認為全日班自理能力好d掛
日本の平安を祈ります

珍珠宮

YAC0601 發表於 19-5-10 09:56
啲人仲話全日班易病過半日

係病既,唔返學都會病

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

stef 發表於 19-5-10 11:21
跟住長老喺屋企睇電視/ 唔識同佢玩嘅工人仲無聊。

呢個都係我揀全日班既原因之一

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

bbc2018 發表於 19-5-10 18:22
6年前我囡間幼稚園,讀幼稚園全日班要$8000,好少位但好多人報。

我地讀半日,因我自己可以陪佢.

牟利幼稚園?政府非牟利嗰啲唔洗咁貴喎

彩鑽殿

kk80400 發表於 19-5-10 18:57
果時有同個名校校長傾個計,我問佢地到底收新標準係乜?佢大約講過下佢收人嘅準則,不過佢最後同我講,幼 ...

全日班已適應左全日返學到升小容易適應,第二,幼稚園食飯食完要自己放返碗、碟、匙跟去盤度比嬸嬸容易收拾,升小在學校食飯嗰度冇問題

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

pomanlife 發表於 19-5-10 20:57
全日班已適應左全日返學到升小容易適應,第二,幼稚園食飯食完要自己放返碗、碟、匙跟去盤度比嬸嬸容易收 ...

我想講係 原來全日班 叩門係比較吃香d
日本の平安を祈ります

彩鑽殿

kk80400 發表於 19-5-10 20:58
我想講係 原來全日班 叩門係比較吃香d

吓,真架咩?冇諗過喎,大抽獎聽天由命乍

伯爵府

回覆樓主:

我小朋友返半日,前排我有問佢想唔想返全日,佢話唔想
佢話鐘意係屋企食野同訓覺,學校返半日已經好開心。下晝做完功課就可以落公園玩

伯爵府

pomanlife 發表於 19-5-10 20:57
全日班已適應左全日返學到升小容易適應,第二,幼稚園食飯食完要自己放返碗、碟、匙跟去盤度比嬸嬸容易收 ...

呢D野係屋企都會自己做架喎,我小朋友歲半開始就食完飯要自己收拾碗筷入廚房。

珍珠宮

我兩樣都唔覺喎

有需要未反全日囉,個人選擇,覺得人陰公果d先系無聊

彩鑽殿

SabrinaR 發表於 19-5-10 21:02
呢D野係屋企都會自己做架喎,我小朋友歲半開始就食完飯要自己收拾碗筷入廚房。
...

雖然我都會咁做,不過總有人覺得學校要當小朋友係公主王子咁服侍既

男爵府

我係ftm,小朋友由n班返上午班,佢返學就做家務買餸,12點放學食飽抖陣三點就去公園玩,不過樓下公園都無小朋友同佢玩,又要陪佢跑、玩,有時會返興趣班,有時會去街玩,波波池、圖書館、睇戲、商場、主題公園。
男仔越大精力越好,有時都好累,對得多,困身又要做家務,假期又多,有時真係會無精力,大個開始有自己主見,仲好勞氣,越教越唔聽話,見d長老湊果d返半日的,從來無係公園見過佢地⋯⋯
係好累架,特別係玩完仲要煮飯洗碗氹訓覺,所以我都覺得返全日好,做完家務可以抖抖,唔洗趕時間湊返黎又打仗咁,做阿媽都咁,何況長老、工人湊。
不過小朋友唔肯午睡會比較麻煩

首頁
45678...12

尾頁

跳至