時政擂台

跳至

首頁
45678...12

尾頁

珍珠宮

Nicole-hui88 發表於 19-6-25 22:37
所以我真係好多謝CY,幾任特首佢最做到嘢

雙非多謝犯民同李國能
單非多謝港漢
150多謝港英政府同犯民

男爵府

回覆 s005109 的帖子

每年, 香港的大學都收後多內地生

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

I wonder how many Hong Kong students go to UK, Canada, Aussie?

男爵府

cucumber12 發表於 19-6-25 15:51
反而呢d自小係度接受教育點都好過大媽過黎吧

最弊兩邊都有呢

別墅

aw07044780 發表於 19-6-26 03:26
回覆 s005109 的帖子

每年, 香港的大學都收後多內地生

呢單仲過份,大陸人嚟讀大學收貴啲啲,但知唔知香港仲要補貼好多㗎?佢地讀嘅唔係self financed programme, 係jupas 入面啲學位,納稅人每個貼幾萬俾佢地嚟同自已小朋友爭學位。
我以前讀書個subject 50人有1個大陸人,而家好多科一半以上

別墅

cissie 發表於 19-6-26 04:57
I wonder how many Hong Kong students go to UK, Canada, Aussie?

係囉,會唔會每年每校半班呢可?
如果有咁多就勁喇,英美澳第日啲小朋友要學埋廣東話呀

伯爵府

littlecar 發表於 19-6-25 17:49
我都想有人迫到我仔講普通話,
佢D同學無人講,
你成日俾人迫你講!!?????

我都想有同學迫我仔講普通話,唔使我個個星期4百蚊上一堂,仲要小組;同學之間剩係講英文反而有

sonet    發表於 19-6-26 11:00

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

中年失業 發表於 19-6-25 16:54
個個不喜歡双非(我都覺得無理由有双非,但大衆已遺忘公文袋的育成
個個不喜愛南亞難民,卻繼續支持張X雄
...

係囉!雙非兒童邊度黎?大家以為政府派黎溝淡香港人?明明係公文袋同政府打官司話只要起香港出世就有居港權,法官當時判政府敗訴,仲話呢D雙非兒童唔會好多,之後住深圳加上一孩政策下,大批孕婦湧入⋯⋯
引入人大釋法唔比,係最後前梁特首唔比內地孕婦來港生B至好D咋!

果D老師唔係得咁多雙非童來港,好多學校被殺校啦,最大得益者係老師。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

奇奇媽媽 發表於 19-6-26 07:06
我都想有同學迫我仔講普通話,唔使我個個星期4百蚊上一堂,仲要小組;同學之間剩係講英文反而有
...

所以話廣東話會被取代係跨張,
香港人真係咩都自己嚇自己,
我識既小朋友就算學校普教中,
平時一句普通話都唔講,
反而同爸媽/工人有時講下英文!

侯爵府

s005109 發表於 19-6-25 15:21
原來過去一年8200 個內地單程證學生入學,其中5700係入小學,即係平均每間學校13全新移民, 未計幼稚園黎香 ...

莊豐源案及之後的雙非都是泛民搞出來的,
寃有頭債有主,請聲討泛民,不是入政府數

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

大家咁歪曲事實硬要話係溝淡香港人,大家真係唔知雙非童係公文袋同政府打官司,政府輸左,雙非童起香港出生有居港權呢樣野?
支持政棍攪亂香港,佢哋整出黎既惡法入政府數有意義嗎?

sonet    發表於 19-6-26 11:01

公爵府

Onlok 發表於 19-6-25 23:00
我都唔明,點解呢啲無人講?

上次班fd話啊爺要溝淡港人,我話好多同港人結婚落嚟又生仔喎!唔通啲大6女人 ...

咁你fd點答你?香港人最鐘意話大6溝淡港人,從不諗係港人娶大6妹自己溝淡自己。每日150,又話大6做出黎,其實係港英政府問題。不過算啦,D人憎大6,乜嘢都入大6數架啦。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

s005109 發表於 19-6-25 15:21
原來過去一年8200 個內地單程證學生入學,其中5700係入小學,即係平均每間學校13全新移民, 未計幼稚園黎香 ...

是泛民一手造成, 司法覆核張豐源案, 至終審法院雙程證留港產子,可以有香港居留權,回歸20年來泛民從來沒有為香港人做過一件好事~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

呢個真係多謝蔡耀昌同施麗珊幫班人司法覆核唔駛7年就可以有福利, 真係諗起都嬲 !

zxyggp 發表於 19-6-25 19:12
係 學校開會,好多家長連廣東話都唔識聽,要啲鄉里翻譯。
好多新移民學生仲攞哂全津優惠 :sickm ...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

fyyjott 發表於 19-6-25 17:34
咪就係囉
仲有人大釋法可解決雙飛問題,系班法官同律師大力反對,話會損害香港司法獨立嘛,結 ...

X 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

bobosweet 發表於 19-6-26 02:32
雙非多謝犯民同李國能
單非多謝港漢
150多謝港英政府同犯民
所以D人仲話保皇黨錯, 請看清楚是誰的錯。

sonet    發表於 19-6-26 11:02

珍珠宮

hellohelloruby 發表於 19-6-25 15:50
唉....溝淡晒我地D真正香港人

溝淡,誰做的好事?

男爵府

回覆 littlecar 的帖子

我女學了十年煲冬瓜,今時今日也不爱講.同工人姐姐就順利英文,同學中冇人講國語

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

fatchu@home 發表於 19-6-25 15:40
係,周街都見到幼稚園生,小學生,中學生圍埋就講大陸話。。。。

好多年前已經係咁,個囡身邊好多同學母語係「煲冬瓜」

伯爵府

Kittymummy 發表於 19-6-25 21:41
我仲記得那些年,因為香港出生率唔夠,教師怕打爛飯碗冇野撈,仲上街遊行架.
...
還記得那些年醫生護士無人請!

首頁
45678...12

尾頁

跳至