自由講場

跳至

首頁
45678...24

尾頁

男爵府

sherrycsl 發表於 19-6-28 23:16
你要諗下,大把人老公冇錢嘅求其註冊就算㗎,其實我真係要好好滿足

不如你搞清楚先啦,你媽咪先係辛辛苦苦單親湊大你20年嗰個人,佢付出嘅愛+時間+金錢絕對唔會俾你而家眼前呢個男人少,唔好成日眼中淨係得返呢個男人,你覺得而家呢個男人比3-40 萬你,搞個盛大婚禮就等於好愛你? 我話俾你聽,結婚唔係終結,結咗婚先係人生嘅開始,你媽咪先係你人生最強大嘅後盾,你老公會隨着時日可能變得不再愛你(唔係咒你) ,但係父母就唔會,我覺得佢自己肯俾錢出嚟擺多4 圍,其實真係已經好錫你,依家只係要多一圍啫,又講到佢賣女又盛,不如你醒下啦

珍珠宮

回覆樓主:

樓主你媽咪真喺贪得無厭。同佢講酒樓無位加枱,得唔得?比我都唔會 屈服

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sherrycsl 發表於 19-6-28 20:13
可能大家笑我10000都冇,但我同老公生意才剛起步,老公就一早預左女家比6圍+38888 禮金
我地只有20歲,老公 ...

1) 唔覺你老公付出好多
2) 唔覺你媽咪賣女

純個人睇法

複式洋房

太平公主 發表於 19-6-28 23:28
不如你搞清楚先啦,你媽咪先係辛辛苦苦單親湊大你20年嗰個人,佢付出嘅愛+時間+金錢絕對唔會俾你而家眼前 ...

你搞錯咗啦佢另外自己畀四圍係想請多啲朋友 我哋冇收返人情/錢㗎, 簡單嚟講嗰四圍係與我哋(金錢上)無關, 當然多人就熱鬧啲。
而且我屋企背景啲嘢你都唔係太了解, 我細到大都冇真正照顧我㗎
係因為我孝順所以選擇禮金通通方面都係畀媽咪 始終佢真係屙我出嚟, 做啲咩要求都要喺我哋能力範圍先得㗎,

男爵府

每圍加多一個,坐13人。 我當年係咁, 勁逼, 奶奶自己請咁多人, 酒樓, 無得加。

子爵府

竇漪房 發表於 19-6-28 23:21
得三十幾四十萬積蓄,生左個b又開始做生意,都將d錢攞曬去擺酒同去旅行,你地好有勇氣

我自問好市儈 ...

Totally agree . 我都覺得樓主好勇, 罷完酒會冇曬saving, 仲做緊生意, 如何周轉如果有咩事? 我一定接受唔到, 太無安全感.

複式洋房

talktime 發表於 19-6-28 23:29
樓主你媽咪真喺贪得無厭。同佢講酒樓無位加枱,得唔得?比我都唔會 屈服
...

佢一早已經打咗去酒樓 問人哋仲有幾多圍

男爵府

畀面勳章

過來人身份,結婚就用唒成副身家,你唔好唔記得仲有個小朋友,小朋友出世好多地方都要用錢,如果我係你既,會留返d錢俾小朋友,而家你咁既情況,你問下朋友果d借住先,一圍其實真係唔多,加上你老公俾果d禮金咪又係用係你身上,當初我前夫俾5萬禮金我老爸,我老爸都係買唒金器俾我,你都唔想你媽媽唔開心架

珍珠宮

sherrycsl 發表於 19-6-28 23:32
佢一早已經打咗去酒樓 問人哋仲有幾多圍

直接講無錢,叫佢唔好玩,唔好搞到大家面阻阻
佢真喺分分鐘得一想二

複式洋房

siu_yan0308 發表於 19-6-28 23:33
過來人身份,結婚就用唒成副身家,你唔好唔記得仲有個小朋友,小朋友出世好多地方都要用錢,如果我係你既, ...

結完婚應該仲有錢會返返嚟身邊, 所以對於bb我哋都 冇得擔心咁多㗎喇, 始終當時 我哋兩個意願諗住就咁註冊 但係為咗 我屋企人安心最終就搞咗婚禮

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sherrycsl 發表於 19-6-28 21:06
其實係我扡冇多餘錢, 佢父母一分一毫都冇幫㗎真係靠佢一個20歲嘅男人(emoji) 你哋唔好咁話佢
...

八卦問,咁點解要擺酒。

複式洋房

VCBB小天使 發表於 19-6-28 23:40
八卦問,咁點解要擺酒。

因為媽咪覺得係保證

大宅

sherrycsl 發表於 19-6-28 21:47

因為總數擺30至40圍

其實你地臨結婚都去旅行應都未至於錢好緊,一圍如果8000左右先碌咭到時賣左d金器都找到

複式洋房

wupigpig 發表於 19-6-28 23:41
其實你地臨結婚都去旅行應都未至於錢好緊,一圍如果8000左右先碌咭到時賣左d金器都找到
...

兩個都冇信用卡 , 而家我嘅解決方法就係話畀曬啲金器媽咪

大宅

擺酒多數碌卡,拆埋人情比,一定解決到。結婚總係有超支情況。你咪同c6講阿媽自費囉,但要拆左人情先會比返你c6, 你結完就用金器頂左條數

其實你阿媽叫你擺酒結婚,又無叫你去買幾萬蚊婚介,影幾萬蚊相,結婚前去旅行,你都唔係一早諗住慳,講咩要創業又生仔所以要慳錢呢?成件事似係使大左,最後要慳阿媽,要阿媽犧牲時就話希望阿媽見你開心就夠,明明自己都想大攪。
想慳人之常情,但係唔好講到阿媽係想害你啦

男爵府

sherrycsl 發表於 19-6-28 23:31

你搞錯咗啦佢另外自己畀四圍係想請多啲朋友 我哋冇收返人 ...

其實你似乎都唔點鍾意你媽咪,如果你唔care你同媽咪關係既,咁想點處理就點處理就可以。

你既回覆可見你基本上都係企老公果邊,媽咪對你黎講係無真正照顧你、賣女同不顧你能力既人。既然係咁,你又何須顧慮?

男爵府

過來人,當年我同你差唔多年紀結婚,本來唔想擺酒,阿媽覺得一定要擺,唔想個女無名無份咁嫁左,要光明正大。
當時女家全部酒席都係男人出錢,女家收人情。正常酒席係應該男家比曬,你媽咪幫你比果4圍酒席,已經對你好好,雖然係佢收番人情,但我覺得佢收人情好應該!唔好講到好委屈自己咁!養到個女咁大家用都無比過就比左人,我明白你好欣賞老公肯出錢擺酒,但其實正常男人都好應該咁做,家陣擺多一圍都話無錢,阿媽會諗,第日個女點生活。呢個難題已經睇得出你心已經向老公果邊,阿媽係心痛多過想玩嘢!

侯爵府

sherrycsl 發表於 19-6-28 23:42
兩個都冇信用卡 , 而家我嘅解決方法就係話畀曬啲金器媽咪

8000蚊又唔係好多,如果真係只兌換返錢,可能一兩條粗d嘅鏈已經差不多。留返d錢畀bb啦。結婚係開心事,諗到方法就算啦,唔好唔開心。

複式洋房

shannon_fky4186 發表於 19-6-28 23:50
其實你似乎都唔點鍾意你媽咪,如果你唔care你同媽咪關係既,咁想點處理就點處理就可以。

你既回覆可見你 ...

唔係企喺老公嗰邊,其實已經為咗呢件事傾又傾過嘈又嘈過, 求老公鬧老公, 但係我絕對唔想因為呢件事而結唔成婚, 所以 亦都冇人幫到我, 因為佢哋雙方唔肯遷就

禁止訪問

首頁
45678...24

尾頁

跳至