自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

tomato100hk 發表於 19-8-10 00:12
例如平平地salad。減價後都係幾百,會唔會買來送比佢做生日禮物?

一田粉紅色的地圖袋,減價時平到唔信,平過salad好多

男爵府

mongng 發表於 19-8-10 13:01
4歲,我見好多24、34潮人都有用,你地可以share用

係呀,其實係我鍾意,有d係我買左自己唔用俾佢用,如果買衫俾小朋友又好快唔啱著好浪費,所以買袋/飾物可以用耐d

伯爵府

例如平平地salad。減價後都係幾百,會唔會買來送比佢做生日禮物?

幾百ok
幾千就話啫
生日幾百都唔係貴

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

msming 發表於 19-8-10 13:15
我女宜家十五六歲都冇要求過我買牌子野

x 2, 我女細你女一年,都冇要求過.
同學仔帶佢睇fila, champion 衫,袋,佢都冇咩興趣,佢睇款式多唔好牌子嘢,我都有講過後生女,其實用咩著咩都靚……

珍珠宮

tomato100hk 發表於 19-8-10 00:15
但用開會唔會越來越想要其他名牌物品?

會,但唔買比佢同學間人有佢冇又唔開心唔自信。

我當年中學好興名牌,爸爸買個3000左右比我返學,其他同學用1200-$10000都有,人有我有心態,我都好滿足唔會要求買一萬。到我成長係由LV用到hermes, 每個手袋都是名牌,我覺得買冇問題的,要教導理才唔好先洗未來錢。

大宅

我愛Corina 發表於 19-8-10 00:25
我寧願用無牌子都唔會買salad

Same here

男爵府

睇 budget 啦,幾百定幾千都冇問題,睇你家庭經濟狀況。

salad 袋我唔知價位,行過間舖,見 d 款比較大媽,料又唔靚,只係因為曾經出過電視廣告,才令人覺得有名氣咁解,我覺得係同 giodano bossini 咁層次,有名氣有人識,但不算是名牌。

我同意上面講,大路少少,可以買 kate spade 或 furla 之類。如果覺得呢 d 品牌貴,不如買冇牌子嘢算。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Salad袋係品質都好唔掂

幾百都唔會買

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Sweetiess 發表於 19-8-10 13:23
x 2, 我女細你女一年,都冇要求過.
同學仔帶佢睇fila, champion 衫,袋,佢都冇咩興趣,佢睇款式多唔好牌 ...
X3,我女16歲都冇要求過。

男爵府

我中學既時候好興Salad,會自己買書包同銀包,普遍背囊同袋都係1700左右,果時d款靚d,會用自己零用錢買。但用用下發現好多大媽用,開始嫌棄佢。

我媽從來冇買過手袋俾我㗎,我d袋都係男朋友買。我諗只要你送佢都會開心既,你女中意Kate spade就買啦,生日禮物黎講都唔錯

用戶要求終止服務

甚麼牌子都好,最重要耐用,可以用幾年以上
Salad就唔建議,反而我覺得買運動品牌較為適合,例如Fila, Adidas,Nike..........

子爵府

會呀

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

袋我個女淨係要求過jansport, kanken嗰類牌子。其實我女自認文青,佢最喜歡布鞋加個布tote, 算樸素

唔好意思我覺得12歲KS丶MJ丶甚至有人講Furla我覺得太老積亦太名牌feel,咁細個唔想佢咁港女

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果有心買牌子,我會覺得不如問佢鐘意咩牌子咩類型
我都搵緊個牌子銀包俾個女(18歲),對佢黎講,牌子matters但款式更加重要,佢覺得唔靚嘅貴貴都無用,佢最鐘意嘅celine款我唔會買(佢自己都覺貴),而家用緊Kate spade 。尋日行一轉sogo幫佢搵,由Prada miu miu 睇到longchamp Agnes b,最終佢揀furla......

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

買咩都冇所謂,最緊要,佢自己鍾意啫。
價錢都可以接受呀。

我都想我女用手袋,不過我唸佢想要背囊做生日禮物多d。

水晶宮

畀面勳章

peggy 發表於 19-8-10 13:48
X3,我女16歲都冇要求過。

我女要求過買Jan sport同kanken,我淨係買過Jan sport㑭佢,其他完全無要求過

我覺得朋輩都有影響,我女d同學都好樸素,唔用名牌的

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lovelybaby2015 發表於 19-8-10 14:50
袋我個女淨係要求過jansport, kanken嗰類牌子。其實我女自認文青,佢最喜歡布鞋加個布tote, 算樸素

唔好 ...

其實我覺得furla係我媽年紀用

水晶宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 19-8-10 14:57
其實我覺得furla係我媽年紀用

莫講12歲,22歲都唔用

王國長老

lovelybaby2015 發表於 19-8-10 14:59
莫講12歲,22歲都唔用

咁阿大小姐係鐘意Furla我都無計
買禮物係要收果個鐘意,唔係買果個,之前個ks都係佢死都話要,搵暈全港都無,我正價在機場買
Ks都唔係我鐘意嘅牌子,furla仲暈!我寧願買mj Agnes b

水晶宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 19-8-10 15:04
咁阿大小姐係鐘意Furla我都無計
買禮物係要收果個鐘意,唔係買果個,之前個ks都係佢死都話要, ...

你個女18歲都由佢啦,佢又係自己要求嘅
但樓主個女12歲又冇要求用furla,點會suggest樓主買㗎(不是話你

首頁

尾頁

跳至