自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

天佑我們 發表於 19-8-22 22:46
都聽過太多尼D case....
雙方都係覺得自己盡力左
但好多事都會聽到...

甘其實可能當中都是有盡力既,而改變呢架野,係有的,只要有愛就會心甘情願地改變自己去迎合對方,但前提是吾好當老奉甘覺得結左婚佢會自動波改甘囉。不過感情始終是二個人先知,吳君如咪又係冇結婚生左個女,都是好幸福,所以一張婚書真係吾代表d乜,最多只是瓜左搞遺產方便d

侯爵府

Carmen8080 發表於 19-8-23 08:03
其實一張結婚証書廢過張白紙 結左婚仲偷食 跟本要拉去坐監 發假誓 同埋我覺得結婚書加多一欄 結過幾次婚都l ...

再婚會寫係結婚証書上的

珍珠宮

畀面勳章

澳門媽媽 發表於 19-8-23 08:44
甘其實可能當中都是有盡力既,而改變呢架野,係有的,只要有愛就會心甘情願地改變自己去迎合對方,但前提 ...

當然,雙方溝通唔到真係好辛苦

但身邊好多朋友都搞緊或者已離婚既
都會係老鳳地覺得對方簽左紙要有所改變
邊個唔想幸福到尾
但如果簽完係有用就唔會有咁多人離婚
每人結婚標準定義都唔同,但我只覺如果以尼個理由去簽都真係幾勇幾兒戲

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

tszyin1015 發表於 19-8-22 09:59
最近呢幾日,發現身邊d親戚朋友,都有第三者,仲要男男女女都係咁...大家都有家庭有小朋友唔通 ...

乜剩係而家

珍珠宮

畀面勳章

tszyin1015 發表於 19-8-23 08:16
或者佢地覺得變左個身份...就會唔同左

換左身份會有唔同係0岩
身份唔同責任唔同

但唔係去期望對方
係自我要求問題

最吹脹係成日鍾意講,你識我個時係咁嫁啦,但同時講尼句野既人又會鬧另一半,我以為你婚後會改變會更了解我多D,真係咩都佢講曬

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

tszyin1015 發表於 19-8-22 09:59
最近呢幾日,發現身邊d親戚朋友,都有第三者,仲要男男女女都係咁...大家都有家庭有小朋友唔通 ...

我自己覺得冇維繫不了的婚姻,但呢個意願是雙方的,而且建基於「愛」的承諾。

如果佢唔再愛我,都冇辦法。

但首先,我會做盡一切,令佢可以從新再愛上我。

如果最終佢都話,佢愛既係其他女人,我都只可以放佢走。

但最少,我將來不會後悔,我曾經咁早就放棄我的愛,起碼我有我盡力去維繫。

我覺得最可惜係現在好多男男女女,都好自私,只想自己開心,合則來、不合則去、太輕易放手了,從來都未盡過努力,只希望佢地將來唔後悔就好。

大宅

tester5 發表於 19-8-23 09:38
我自己覺得冇維繫不了的婚姻,但呢個意願是雙方的,而且建基於「愛」的承諾。

如果佢唔再愛我,都冇辦法 ...

我同你諗法一樣!!!!!!!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

一向有唔少男人偷食明食架啦,又情婦,又二奶三奶。 我反而覺得好似多左女人偷食。

侯爵府

天佑我們 發表於 19-8-23 09:15

當然,雙方溝通唔到真係好辛苦

係丫,溝通吾到真是勁痛苦,不過點都好啦,緣盡了就會走,要走的人留不住,要留的人趕不走。我相信每個人結婚都會有理由,除了愛之外,有d人為生仔,記得早排有個男人上來話只想要個仔吾需要個老婆,吾愛個老婆,由個老婆同老闆去旅行去做節;亦有人為$,明知個老公吸毒又溝女又吾理屋企,勁少湊仔,但男家做生意,有錢咪一樣照繼續婚姻,因為佢只是為自己的錢途。所以有時候吾需要把外人的感情同婚姻睇得太嚴重,因為只有當事人先知點解要結婚同離婚。

侯爵府

大把人為錢而結婚,為錢去維繫婚姻既。未必個個都係因為愛而結婚。

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

TAKTAKB 發表於 19-8-22 15:09
就算朋友老公都系保持距離
有次朋友有左,我恭喜佢老公;
點知佢C6竟然話系我朋友捉住佢個籮吾放 :sickmil ...
佢C6睇黎唔多想要BB

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

jodyfan 發表於 19-8-22 13:27
有婚書才可名正言順攞家用唔返工嘛。
而家都多男人唔俾家用架,唔同以前呀

珍珠宮

畀面勳章

澳門媽媽 發表於 19-8-23 09:53
係丫,溝通吾到真是勁痛苦,不過點都好啦,緣盡了就會走,要走的人留不住,要留的人趕不走。我相信每個人 ...

好多人都忘記初衷,從來婚姻都係雙方有共識而去結婚就ok,但耐左就唔係

我係見住身邊朋友好多離婚而感慨,從拍拖到結婚再到分開....亙數...但又出邊有第三者.....,做朋友只可以聽佢地呻

聽得多就覺得,原來真係有好多理由為結而結

珍珠宮

畀面勳章

無錯,好認同合則來不合則去
睇落好隨緣

珍珠宮

畀面勳章

bosch 發表於 19-8-23 09:50
一向有唔少男人偷食明食架啦,又情婦,又二奶三奶。 我反而覺得好似多左女人偷食。
...

yes越黎越明目將膽

侯爵府

天佑我們 發表於 19-8-23 10:53
好多人都忘記初衷,從來婚姻都係雙方有共識而去結婚就ok,但耐左就唔係

:ba ...

係架,睇得多就會覺得根本就吾係愛情小說入面既故事,為乜都好啦,做好自己,冇憾人生就夠啦

侯爵府

天佑我們 發表於 19-8-23 10:56
無錯,好認同合則來不合則去
睇落好隨緣
...

睇落隨緣,可能當事人都盡力左呢,吾通周圍同人講自己一哭二鬧三上吊甘去留人咩

ying_mail    發表於 19-8-23 14:04

珍珠宮

畀面勳章

澳門媽媽 發表於 19-8-23 11:00
係架,睇得多就會覺得根本就吾係愛情小說入面既故事,為乜都好啦,做好自己,冇憾人生就夠啦
...

珍珠宮

畀面勳章

澳門媽媽 發表於 19-8-23 11:02
睇落隨緣,可能當事人都盡力左呢,吾通周圍同人講自己一哭二鬧三上吊甘去留人咩
...

係要盡力,真係緣盡就放手對大家都好

不過好多人話盡力,之後後悔又喊咁口話自己唔夠盡力,仲要出邊有第二個,又講到好愛另一半....聽得多都覺得自己精神分裂

侯爵府

天佑我們 發表於 19-8-23 11:05

真係要盡力,真係緣盡就放手對大家都好

哈哈,真是聽到都滿頭黑線,甘你點答佢?

首頁

尾頁

跳至