時事熱話

跳至

首頁
45678...9

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

從一開始,咩逃犯例、咩訴求、咩抗爭,都係藉口!

宜家D人沉醉活在謊言世界!Facebook/Instagram/Youtube等,習慣以定格畫面或片段影像去作故仔。作得煽情、吹得夠大、引到人注意,唔介意講大話扭曲事實!

Like 係緊要過 truth!Popularity 遠在 integrity之上!其實係價值觀嘅轉變。在現世代,誠實、公德甚至正義係無乜價值!

黃是禍害!黑是滅亡!!
香港宜家好需要大掃黃、大反黑!!

複式洋房

回覆樓主:

人肉火車.....
...... 為到達所謂“祟高理想”嘅目的地, 不惜踐踏別人用血汗建立嘅家園同繁榮......

願曱甴死光 救香港!
https://youtu.be/Xi8lGlHMlqc
香港!有幾百萬個阿港!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

回覆 abzoo 的帖子

政府做得唔好就要攞市民嚟懲罰?

複式洋房

回覆 aromama 的帖子

一直講左好多次,我唔支持暴力的,你呢句咩意思?
係唔係我唔可以反對市威者既暴力, 亦反對政府既惡行?

公爵府

abzoo 發表於 19-11-14 17:56

一直講左好多次,我唔支持暴力的,你呢句咩意思?
意思好明顯不過,暴徒而家根本就係懲罰緊市民,而你一句:最衰政府,就想為暴徒開脱佢哋堵路、打市民、縱火,瘋狂破壞公共設施嘅罪行,你還好意思講:我唔支持暴力。

複式洋房

政府搞送中,先有現在示威。
我冇話政府錯先,所以暴力岩。呢d係你加添係我身上既。

定你覺得政府冇錯,所以要話我?係既,不如坦白d先。

珍珠宮

回覆樓主:

冇人可以阻止我返工!

別墅

abzoo 發表於 19-11-13 12:56
最衰政府,唔肯回應5大訴告。

點解要答應五大訴求?
不合理都要答應?

撤銷所有反送中抗爭者控罪
收回暴動定義
但憑呢兩點不能答應
明知係錯都答應
咁仲有王法?
佢地而家玩到六大訴求
假設答應了
訴求只會要求越嚟越多
到時無政府管理?
俾佢地話哂是?

複式洋房

回覆 香港是我家 的帖子

終院法官同監警會主席都話監警會權力不夠,不可行,要獨立調查。但林鄭跟進的回應呢?沒有回應。
這樣說清晰吧?

複式洋房

回覆 香港是我家 的帖子

你講的訴告都不是大部分人既concern吧。
社會既大部分聲音都係指向警察問題,要林鄭回應。亦係我說林鄭的問題所在。

大宅

KongSHK 發表於 19-11-13 12:49
曱甴破壞道路,我用腳走也要繼續行返工!
曱甴癱瘓鐵路,我用腳走也要到達目的地!
曱甴滋擾我衣食住行,我 ...

我欣賞你的堅持,不過你最需要嘅係智慧!醒喇!

公爵府

abzoo 發表於 19-11-14 19:23

政府搞送中,先有現在示威。

你唔駛轉移視線,話我覺得政府冇錯,就揾你嚟話,個帖明明係樓主講緊市民如何被曱甴折騰,佢用自己方式同態度繼續正常生活,你就為暴徒護航,什麼政府錯、警察錯,我只係問你,政府有錯,咁市民就要被暴徒懲罰?你不答我不特意,還講什麼不支持暴力,又問我的問題是什麼意思?我問題問得咁白,我又好直接答完你是什麼意思,而家你又再loop 返去,政府搞送中,所以有暴徒,不想跟你沒完沒了,loop 來loop 去,到此為止吧,不過我跟你對話令我想起網民金句

複式洋房

PatrickKong_FB 發表於 19-11-14 23:42
我欣賞你的堅持,不過你最需要嘅係智慧!醒喇!

其實香港班廢青明唔明白今時唔同往日.....

幾十年前,香港人特別係當時年青嘅,係教育水平、專業技能、外語水平、工作態度、忠誠可信任度、國際視野及經驗、企業管理經驗上,一般較內地人優勝。所以當時香港人對中國來說係珍貴人力資源!

現在情況係 - 香港廢青相對同年紀嘅國內青年一代,毫無特出之處!在知識水平、工作態度、忠誠可信性度,甚至外語水平及基本待人接物技巧方面其實係明顯落後!

無料,再加上無知地事事以自己唔熟悉嘅政治行先,其實已成為中國唔需要嘅人力資源垃圾!

中國最不缺嘅,係人呀!!

願曱甴死光 救香港!
https://youtu.be/Xi8lGlHMlqc

複式洋房

原來你自己用緊呢招。
我問:政府搞送中,先有現在示威。
然後你就轉而視線。

中立的見解要比你話?因為你容不下中立的想法。

我話暴徒同政府都有做錯的地方,然後你就只針對我說政府的話作出回應。

呢個post有寫明只係話暴徒嗎?你憑咩唔比我話晒2邊?

大宅

aromama 發表於 19-11-14 23:51
你唔駛轉移視線,話我覺得政府冇錯,就揾你嚟話,個帖明明係樓主講緊市民如何被曱甴折騰,佢用自己方式同 ...

睇到d人講示威係被迫,我就想問
因為政府衰,唔答應示威者,佢哋就要示威,用平民百姓嚟威脅
大佬,關平民百姓咩事,請問一下,比方說阿爸唔打應佢要求,佢唔掂阿爸,就放火燒隔離鄰舍d屋?然後解釋阿爸衰,話全校同學都支持,因此我應該要明白、體諒甚至自我犠牲以成全?le個係咩邏輯

其實要政府回應,有好多方法,例如個200萬人集體罷工,我相信如果真係有200萬人,效果比今天仲轟烈
或者200萬人日日去禮賓府叫口號,一定引起全宇宙輿論
或者怨有頭債有主,200萬人上北京嘈

另外,其實200萬人都過唔到全香港半數人。
迫人認同,真條好自由!

大宅

ammeb 發表於 19-11-15 00:07

唔敢去北京
所謂支持嘅人又唔係真罷工

就以正義為名,犧牲人地

只因市民唔用暴力,我們弱小?

有冇唸過20年後d歷史會點評論?
義士?知不知道義le個字點解?連捨生都做唔到。
如果成立獨立調查委員會後,拉囇d佢地認為濫權警察或政府人員
果班曾經放火、打人、起人底嘅人,肯出來自首
我就欽敬你們

公爵府

ammeb 發表於 19-11-15 00:07

你肯定係想覆我?

你會唔會係想覆你樓上個位abzoo呢?

大宅

aromama 發表於 19-11-15 00:26
你肯定係想覆我?

你會唔會係想覆你樓上個位abzoo呢?

一時嬲嬲,覆錯,原諒我,無意冒犯(emoji)(emoji)

公爵府

ammeb 發表於 19-11-15 00:32
一時嬲嬲,覆錯,原諒我,無意冒犯(emoji)(emoji)

複式洋房

ammeb 發表於 19-11-15 00:15

唔敢去北京

有手足中槍即時掉頭走,捨乜野命丫,又話願意擋子彈,一路叫手足唔好死一路逃走頭也不回,乜野核爆都唔割

首頁
45678...9

尾頁

跳至