自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

wongsiuchu 發表於 20-1-12 22:14
你個自住物業是否貴樓?
如住貴樓,可否退休住细D,将剩返D錢當退休金。
...

絕對不是貴樓,係新界的cheap cheap 樓昨

大宅

wongsiuchu 發表於 20-1-12 22:15
係,宜家D人閒閒90歲先收工。

我諗我唔會90歲,80零我就算了

子爵府

wongsiuchu 發表於 20-1-12 22:02

家庭支出如下

當大家成日去日韓泰,又買 rolex, Chanel, iPhone, 小朋友萬蚊教育支出,你已經小富由儉,步入收成期。
而且你作為妻子,媽咪和女兒,每個角色也付出很多,值得擁有豐盛未來。我認識的月入十萬家庭,太太九成不工作,更不懂投資買樓,太空人丈夫非常大壓力。你家族有你持家是福氣。記得也要留多些私己,別總是為他人設想。

大宅

原來啲人好得人驚,幾層楼,幾百萬都擔憂退休,真是身在福中不知福,真不是咩叫無錢,以為人人都幾層楼幾百萬。

子爵府

blinknogood 發表於 20-1-12 22:16
絕對不是貴樓,係新界的cheap cheap 想昨

我最近看 I money 有介紹退休三寶,政府的按揭公司提供三種自制養老金,分別係逆按揭,人壽保按揭和年金,交比公司,公司可每月支付幾萬元比你,直到升天果日。但子女真係一蚊也冇,哩三個計劃有違中國人留遺産比下一代。但幾適合努力一生想退休無憂無慮的人。

子爵府

回覆樓主:

老公退休會好煩,男人既嚕唆比女人煩十倍,我會返工回避佢

大宅

happy66 發表於 20-1-12 22:22
原來啲人好得人驚,幾層楼,幾百萬都擔憂退休,真是身在福中不知福,真不是咩叫無錢,以為人人都幾層楼幾百 ...

其實有幾得人驚,每個家庭收入支出都唔同,需要既退休金都自然唔一樣....自問我有樓主咁既身家都唔會退休,因為家庭支出大!

子爵府

happy66 發表於 20-1-12 22:22
原來啲人好得人驚,幾層楼,幾百萬都擔憂退休,真是身在福中不知福,真不是咩叫無錢,以為人人都幾層楼幾百 ...

但佢真係一直好努力和眼光好準,佢由201*年開始下注,每一注也有代價和回報。相比好多成世只懂 enjoyment的人和成日自怨的人,佢值得擁有。

男爵府

Celine524 發表於 20-1-12 22:19
當大家成日去日韓泰,又買 rolex, Chanel, iPhone, 小朋友萬蚊教育支出,你已經小富由儉,步入收成期。
而 ...

多謝你對我的誇獎 我都有啲唔咁當。
bk呢度有好多 太太能幹又識搵錢,持家有道。
其實我都唔係話係一個好完美嘅妻子。 例如廚藝差, 我老公成日話我唔識煮飯。 不過我嘅理財叻過佢, 佢啲錢全部畀曬我處理,佢連自己戶口密碼都唔知, 所以佢仲驚過我。
我仔小學時唔使補習㗎因為我幫佢補 同埋佢讀津校 , 又唔會話去學啲好貴嘅課外活動, 所以我都唔係貴養佢, 因為我細個乜都冇, 仲冇人幫 ,而家長大靠自己都不過不失啦.

子爵府

blinknogood 發表於 20-1-12 22:18
我諗我唔會90歲,80零我就算了

是天話事,身不由己

伯爵府

wongsiuchu 發表於 20-1-12 15:54
同埋嗰兩層收租樓及自住樓我都係喺樓市低位買,2014(b), 2016(C), 2018(a).未補地價居屋係老公之前未結婚 ...

2014,2016,2018,算遲入市,當時樓價都唔低,真心覺得樓主勁!

我老公衰姑寒,我2012至14睇左好多樓,但我老公唔想俾額外印花稅,所以冇買,白白錯失了很多機會。

男爵府

babe13E 發表於 20-1-12 22:34
2014,2016,2018,算遲入市,當時樓價都唔低,真心覺得樓主勁!

我老公衰姑寒,我2012至14睇左好多樓, ...

係呀,所以我都話自己起步得遲, 之前份工好忙 個仔又細,掛住睇佢功課, 都冇乜時間諗投資啲嘢。
其實之前我哋未買樓嘅時候都租咗成十年樓 ,但係好平一萬蚊租.因為我老公已經有一層畀奶奶住緊嘅未補地價樓, 所以佢都唔想買樓。 我買第一層樓嗰時佢唔贊成,跟住我唔理佢,先斬後奏, 買咗先話畀佢聽呀. 升咗值佢至信我,由我繼續買其他樓。
所以家庭 除了要養兒育女 搵錢養家 要有一個要懂得規劃未來嘅成員係好重要.

琥珀宮

wongsiuchu 發表於 20-1-12 22:35
係呀,所以我都話自己起步得遲, 之前份工好忙 個仔又細,掛住睇佢功課, 都冇乜時間諗投資啲嘢。
...

其實你最叻係唸得黎,好快有行動,仲要不停行動,有guts!

好多人、好早已唸,但唸咗好多年,都係得個唸字

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

wongsiuchu 發表於 20-1-12 19:31

多謝你咁詳細同我諗下點部署。

留唔留學真有d難抉擇.

我都覺得升到本地大學不如響香港讀... 唔俾佢去留學又知會唔會拖挎佢, 但幾年後你兩公婆年紀都唔細, 加上老公身體唔好 (當然希望遲d 會健康番), 個仔響身邊響情感和/或照顧上會好d...

政治運動係令人憂心, 外國都有香港人參與政治運動. 如果唔係外國警察強硬d 同埋某d 人仲係拎臨時居留, 根本冇人知佢地仲係咪會和平示烕.

男爵府

bosch 發表於 20-1-12 22:44
留唔留學真有d難抉擇.

我問過我仔 其實佢話唔想留學。 不過佢而家仲細 我驚佢幾年後改變主意,見到啲同學出國留學佢又想. 我唔想佢 因為錢嘅問題冇得出去留學, 因為我細個都係好想去,不過屋企冇錢所以就冇得去喇。
無論如何 如果幾年後 香港嘅大學冇政治運動 如果佢升到本地大學 咁我就畀佢留喺度讀囉。 如果情況惡劣我一定要佢出國讀書, 我唔想冇咗個仔。

大宅

Celine524 發表於 20-1-12 22:25
我最近看 I money 有介紹退休三寶,政府的按揭公司提供三種自制養老金,分別係逆按揭,人壽保按揭和年金, ...

係呀,無孩子的返天家前可用盡一分一豪,但若有孩子,作為父母,總想留一點點給她,自己走了,也想孩子將來的路易行一點呢

大宅

wongsiuchu 發表於 20-1-12 15:59
資產是有些少,不過好似現金流唔多咁囉.

我諗你要增加現金流,你有四百萬現金去大埔中心買層樓收租收到$11000,又係一個現金流。

子爵府

wongsiuchu 發表於 20-1-12 22:49
我問過我仔 其實佢話唔想留學。 不過佢而家仲細 我驚佢幾年後改變主意,見到啲同學出國留學佢又想. 我唔想 ...

我支持去看看世界,培養獨立思考。

伯爵府

wongsiuchu 發表於 20-1-12 14:57
老公長期大陸返工,中港兩邊走,近來身體好差。昨日同老闆講想做埋啲project, 幾個月後至半年離職 。雖然 ...

樓主不用擔心不夠錢退休,最主要是心理問題,不夠安全感就真。只要克服這點心理負擔,就得啦。始終身體最重要。
現階段你收入已經cover到支出。租金就儲起。至於仔將來可能出外留學的費用,預200萬已經足夠了。以你現在的現金足夠應付。

水晶宮

wongsiuchu 發表於 20-1-12 14:57
老公長期大陸返工,中港兩邊走,近來身體好差。昨日同老闆講想做埋啲project, 幾個月後至半年離職 。雖然 ...
我要向你學習,我細你十年左右。我希望十年後都可以有你咁勁。

首頁
45678...9

尾頁

跳至