自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

issacissac 發表於 20-2-6 16:09
回覆 KittyNg_FB 的帖子

如果HA有收D 口罩 正路聯網縂監唔會話無噃
好多人以為做醫護,就係醫管局。
亦有好多人唔知,醫管局唔係政府部門,裡面唔係公務員,
醫管局係同NGO差不多,要自負盈虧,平時係唔會攞CSI口罩。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

蒂芙尼 發表於 20-2-6 15:26
我同事都因為阿媽係醫院做,都拎到CSI 口罩俾佢啦
邊間醫院,我同事阿媽係葵涌做,唔係用csi喎

侯爵府

issacissac 發表於 20-2-6 15:23

見到好多回覆都講口罩分了去公務員度 但新聞係講緊特首話口罩要留俾醫護用 而HA根 ...
特首話俾醫護用,無話俾邊d醫護喎,亦無話俾HA。

俾武漢醫護,都係醫護。

如果HA老屈佢,物流署都會有簽收單,點解咁耐都唔澄清先。

侯爵府

sandra28 發表於 20-2-6 12:06
咁好笑嘅!你邊度聽?我屋企人不在大院做都有口罩供應喎!我屋企人係藍c!
...

俾武漢醫護,都係醫護。

如果HA老屈佢,物流署都會有簽收單,點解咁耐都唔澄清先。

你屋企人應該幫特首澄清,唔洗大家估估下。post 職員証(當然要蓋住私隱),加一盒CSI口罩

琥珀宮

畀面勳章

wmkcnw 發表於 20-2-6 19:40
邊間醫院,我同事阿媽係葵涌做,唔係用csi喎

咁 Department of Health 個班係咪醫護人員呀?

琥珀宮

畀面勳章

issacissac 發表於 20-2-6 15:23

見到好多回覆都講口罩分了去公務員度 但新聞係講緊特首話口罩要留俾醫護用 而HA根 ...

HA 大部份人都係用 Level 1 喎

琥珀宮

畀面勳章

究竟我是誰 發表於 20-2-6 09:37
網上有段對話,話警察每人有兩箱CSI口罩喎,有警嫂哂命話唔駛搶,當然大把人信囉!錄音條友講話自己個仔係 ...

朋友阿哥係警察,每人一日派一個咋

琥珀宮

畀面勳章

wmkcnw 發表於 20-2-6 01:13
衞生署只有診所,同埋大部分都唔係開24小時,人員唔太多。

香港主力的醫療體系,只有HA。

公務員都唔駛返工仲派咩口罩?我識要返工既都有口罩喎

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

Maggie519 發表於 20-2-6 01:41
我吾需要政府派口罩比我,只係需要政府可以控制店舖統一售價及限購,等人人可以用合理售價可以買到口罩:han ...

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wmkcnw 發表於 20-2-6 19:46

俾武漢醫護,都係醫護。

他們不是跟我同住!

基本上D人要唔信佢點都唔會相!正如831冇死人!單眼妹自己整傷自己!將軍澳條友自己仆落樓死......

kakachopper    發表於 20-2-6 21:05
若要人不知 唔好咁低B !  : P

子爵府

Ember 發表於 20-2-6 10:12
Fb都有張話仔係驚署攞返屋企,被證實係假圖。

https://www.facebook.com/692298914179660/posts/26741713 ...

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

好似社福界、老人院個d都用緊,係咪真?

侯爵府

mandy108 發表於 20-2-6 20:30
好似社福界、老人院個d都用緊,係咪真?
之前都會捐一些過去。圖書館,運動場,都有見過俾巿民攞。

侯爵府

littlesister 發表於 20-2-6 19:56
咁 Department of Health 個班係咪醫護人員呀?
林鄭話醫護優先,如果每日6一9萬個,DH邊有咁多人。

而家連私家醫生都唔夠口罩,要停工,醫護唔罷工都會因為無口罩,開唔到工。

侯爵府

littlesister 發表於 20-2-6 20:07
公務員都唔駛返工仲派咩口罩?我識要返工既都有口罩喎
我起初都以為係,所以串d fd,話佢地有口罩用,才知道好多公務員fd,都無得用。因為部門存貨無哂,之前向物流署加訂,又無來貨。

子爵府

頭先睇新聞講政府有部份口罩分去私家診所,但太多診所申請要抽籤。有部分診所因為唔夠口罩要減少開業,最後擔心病人會去公立而做唔到分流效果。
除咗診所,新聞都有提政府將口罩用左邊,大家可留意下。

男爵府

wmkcnw 發表於 20-2-6 21:57
林鄭話醫護優先,如果每日6一9萬個,DH邊有咁多人。

而家連私家醫生都唔夠口罩,要停工,醫護唔罷工都會因 ...

連救護都話唔夠,另外唔止醫護/救護員使用,連patients 都要。

侯爵府

sandra28 發表於 20-2-6 20:16
他們不是跟我同住!

基本上D人要唔信佢點都唔會相!正如831冇死人!單眼妹自己整傷自己!將軍澳條友自己 ...
咁又唔可以咁講。

今日d食品供應商,大大方方show個米倉,貨倉俾大家睇,少左人盲搶。

就算巿民唔信,政府都應該俾大家一個交代。

全港巿民,包括公務員,大家100認同,醫護應該優先用,但HA話無收過,才令人可疑啫。

私家醫生都有講,之前政府派左幾百盒俾佢地,無人唔信喎。

大宅

香港嘅福要靠香港人自己積回來,不停想香港亂嘅人,只會令香港失去福氣,住在香港嘅人,身在其中也不會好的。

別墅

回覆 marchapril 的帖子

身為香港社會的持份者 我諗大家都想清楚明白箇中因由 如果唔係 HA聯網總監都唔會走出嚟表態

首頁

尾頁

跳至