夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

whitebyKiKi 發表於 20-2-19 18:40
其實你話你同佢夾
但我地都睇唔到夾既地方
剩係呢幾樣:

del

大宅

Pepero 發表於 20-2-19 19:18
你哋一個理性(男),一個感性(女),無話夾唔夾,係睇雙方接唔接受呢種相處方式。
我性格似你男友,我老公似 ...

太理性係咪會有啲冷漠?
你點樣表達你既愛啊?
有時覺得開左口先做 唔係由心而發就無意思
所以成日開不了口

伯爵府

追哂咁多post

感覺上你ex同你一樣感性人,佢好愛你所以成日以你為先,可惜搵唔到咩錢最後分手。

而呢個男人就好明顯唔太重視你,你要佢排一定工作第一,正如大家所講,頭兩年,熱戀期,第一年情人節,就算點無節目都好,都會哄下對方開心啦係咪?如果咁都無,婚後唔洗捻啦。(忙不是借口,禮物可以提早買,當天速遞等等,呢個年代太方便喇)只可以話佢都係睇緊你岩唔岩佢,暫時唔係當你係佢終生對象。

你就好愛佢好重視佢沈迷當中。

男女都好,重視一個人,你傳短信比佢,幾忙都好,一個表情或者一個錄音你都會聽到有冇心覆你。

大宅

花花b 發表於 20-2-19 23:00
追哂咁多post

感覺上你ex同你一樣感性人,佢好愛你所以成日以你為先,可惜搵唔到咩錢最後分手。

del

大宅

花花b 發表於 20-2-19 23:00
追哂咁多post

我哋一齊都未夠一年 佢仲觀察緊我係咪都正常?
你話我再等多幾耐好?

伯爵府

dolceee 發表於 20-2-19 23:16
jm多謝你追哂post
我其實都知佢唔係擺我第一 工作在我之上
我又係到諗 都係因為佢咁既性格

所以好似之前jm提及 最緊要你知道自己需要咩呀!人無完美呢!一個事業有成既人,自然會專注事業好多時未必會陪在你身邊,好似學校幼稚園既親子旅行咁,我見過有d小朋友既爸爸的確好忙唔會出席到。

而節日感既儀式呢d好個人,之前睇過d文章,唔係個個男人都會有節日感既儀式,即係新年要做d咩有d咩,情人節要做d咩,母親節又要點,etc......咁就要睇你care唔care。

伯爵府

dolceee 發表於 20-2-19 23:21
我哋一齊都未夠一年 佢仲觀察緊我係咪都正常?
你話我再等多幾耐好?

幾耐呢樣真係答唔到呀,你同佢一齊相處,慢慢會感覺到,一年,係女仔角度我覺得捻到結婚又太快了。係男仔角式愛你一年閃婚絕無對無問題。

男爵府

dolceee 發表於 20-2-14 15:44
好唔開心呀
我好鐘意我男朋友
佢內在外在都係我dream type

JM 我同你case好似, 有個男人愛自己就唔揀,係都揀個靚仔D, 之後就結婚,結婚呢幾年似租客多過夫妻,佢放工返嚟,都唔太想同我講嘢,我好後悔揀咗佢。如果唔係有小孩,我一定一早離婚。
記住。。。。終生伴侣一定要揀佢愛您多過您愛佢

男爵府

好明顯佢唔係好愛你, 只係有個人陪下。初初拍拖已經無熱情, 如果結婚一世人流流長有排捱。搵個愛你的。

大宅

cyffanny 發表於 20-2-20 01:01
JM 我同你case好似, 有個男人愛自己就唔揀,係都揀個靚仔D, 之後就結婚,結婚呢幾年似租客多過夫妻,佢放 ...

其實兩個人一齊,一定係有一方愛另一方多d,唔會一人一半平衡到!
婚姻係要去經營,既然你覺得大家似同屋住,就將所有問題攤出來找老公傾,他唔太想同他講野,你又覺得自己係唔係一樣呢?
你要一個人改變首先要自己改變先
就好似煮送一樣,豬扒洋蔥炒埋一齊,調味料點加落去,係好影響碟餸出來嘅效果!經營婚姻都係一樣道理!你要幾入味就在於你自己點去加調味料
同杯水一樣,你乜都唔加就淡而無味,你加乜落去,味道就會完全唔同曬
你只覺得杯水淡,就由佢淡,咁只會繼續淡落去!
既然你哋有小朋友,更加要比小朋友有個有愛嘅環境成長,小朋友睇野好清㗎!

男爵府

Yusum 發表於 20-2-20 14:29

其實兩個人一齊,一定係有一方愛另一方多d,唔會一人一半平衡 ...

其實我老公仲有好多事,我冇詳細寫下,只可以講佢係一個賤男。有晒証據都死口唔認,仲要小孩入咗醫院住咗好耐,佢仲有心情玩G. 就係其中呢一點已經夠衰。

大宅

cyffanny 發表於 20-2-20 14:34
其實我老公仲有好多事,我冇詳細寫下,只可以講佢係一個賤男。有晒証據都死口唔認,仲要小孩入咗醫院住咗 ...

如果係有第三者,就講乜做乜都無意思!
如果唔洩及第三者,大家有愛仲想一齊嘅!就補救下,試過就算真係唔得都無遺憾呀!
現在你地夫妻關係唔好,最受影響嗰個都係小朋友!
我早幾年同我老公關係都好差,小朋友見到你地咁都會唔開心,後來我同我老公一齊傾,大家都仲有愛存在,就一齊去改變,以前所有一切就由佢過去,重新開始,最後都成功變返一個溫暖的家,小朋友都會感覺到的!父母開心,小朋友係會更開心!
但大前提一定係要無第三者同大家仲存在愛,先可提升返段感情!

大宅

回覆 dolceee 的帖子

其實樓主男友應該覺得自己係愛樓主嘅,只係唔係用樓主希望嘅方式。

你不妨試試仔細唸一唸自己同對方嘅成長過程,你父母之間、佢父母之間嘅相處。你渴望自己另一半係一個無微不至、當你如珠如寶嘅人。而佢可能都希望佢另一半係帶俾佢快樂/唔會帶俾佢壓力嘅人。做佢另一半可能要本身好多朋友、鍾意自由嘅人,對佢少啲期望嘅人。

其實做夫婦仲有好多嘢要夾,例如希望幾多歲結婚、要唔要結婚儀式、生唔生小朋友、生幾多個、請唔請工人.....以上只係希望/計劃,如果以上事項有意外可唔可以包容到對方。

所以如果結婚真係要確認對方係愛自己。你崇拜佢,好難會主動放手。但你真係要同佢多啲溝通,確認究竟兩個人適唔適合做夫妻。好明顯你同佢係好唔同嘅人,但係關鍵問題上需要意見一致,而且可以互相遷就,否則磨擦多咗感情好快變差。

大宅

其實樓主由頭到尾都係係到搵藉口講個男朋友都愛佢,係呢到只係希望有人支持佢既想法,
但每個人都有俾方法佢,佢唔會想聽佢唔啱聽既說話,只想用鴕鳥做法,寧願講佢忙,都唔諗係個男人唔理佢,其實佢正正就有個EX版本俾佢睇到而家既狀況,點解佢都唔睇真D??
希望唔好嘥時間係到估估下,女仔時間有限.
祝你幸福美滿~加油

大宅

tnting 發表於 20-2-21 12:15
其實樓主由頭到尾都係係到搵藉口講個男朋友都愛佢,係呢到只係希望有人支持佢既想法,
但每個人都有俾方法佢, ...

大宅

Perpersis 發表於 20-2-20 16:48
回覆 dolceee 的帖子

其實樓主男友應該覺得自己係愛樓主嘅,只係唔係用樓主希望嘅方式。

男爵府

似乎佢既條件對你來講係好正既,但當然條件好的男人可以有好多選擇,你不如唔好問佢問題啦,接受佢係咁,自己搵下興趣,改善下自己內涵同外貌,識下人,唔好成日圍住佢轉

首頁

尾頁

跳至