自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

翡翠宮

moma1023 發表於 20-3-25 09:42
家庭有能力供個仔讀國際學校同埋出國讀書,重英文輕中文我真係覺得個人選擇而已。 但我見過有啲家庭,從來 ...

你講哩個現象係好攪笑

我本人就覺得中文係難學難精既,所以中文底子不可忽略,由細要學,你中間加插仲唔上唔落
其實細個時,應該要中英並存。 不可因為自己覺得英文叻個人高級了,而偏頗英文,有這心態要不得

珍珠宮

echoo 發表於 20-3-25 11:59
請教文言文幾年班開始學,有那些入門書可推介嗎?

文言文佢哋小學已經有教,小學亦刻意考些古代人物的文章,聆聽都有考,另到阿囡肯睇學生成語故事的書,歷史人物的書,從這些書籍提高佢興趣和中文水平。升中,現在開始睇中國歷代經典作品,用文言文篇寫。

你小朋友幾歲?如果好細個,可以由唐詩,宋詞,三字經、寓言故事開始。最緊要選吸引佢興趣的圖書。現在我見越出越精美。

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 20-3-25 10:39
我認同你
如果打算出國,fine! 中文夠溝通就得。事實上香港嘅中文課程係好難引發到學生興趣
但如果只能考 ...

你果然係EK 女皇
DSE中文一向有死亡之卷之稱,也是其中一個原因為何小學中文科程度特別要加強
但聽講近年調低左卷程度

水晶宮

Valerielicious 發表於 20-3-25 11:16
閱讀. 閲讀能同時自然地學習grammar, vocabulary, writing styles, etc.
下圖係我小朋友五歲看圖作文作品. ...

我仔讚英幼,佢都係咁,5歲已識寫簡單英文作文,識幾種tense, 佢果時5歲開始睇chapter book, 高小睇Percy Jackson,但中文去到高小仲睇緊魔幻偵探所

我問佢,佢話英文同中文係2套語言系統,佢話法文仲易學過中文,因為大家都係拉丁語系

我仔學法文都係自己上網自學,佢話好易

珍珠宮

Ol0314 發表於 20-3-25 00:18

港式父母係咁

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 20-3-25 10:39
我認同你
如果打算出國,fine! 中文夠溝通就得。事實上香港嘅中文課程係好難引發到學生興趣
但如果只能考 ...

今年開始大學收生大部份轉晒best 6,大學怕咗科中文

好多精英, 科科5星星, 唯獨中文唔合格,冇大學讀

珍珠宮

Smallraindrop 發表於 20-3-25 12:33
你講哩個現象係好攪笑

我本人就覺得中文係難學難精既,所以中文底子不可忽略,由細要學,你中間加插仲唔 ...

其實家長幫仔女選學校好緊要,近年某些活動教學的中、小學直資,太過注重英文,中文偏淺,如果學生没有留學打算,佢哋要考DSE中文真係比較頭痛,唔少因為這科唔理想,入唔到本地心儀大學或學科。

輕鬆,開心12年,但係去到選大學就頭痕,所以家長遠見好重要!

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

中文難過英文,我叫阿囡睇多啲書,台灣出版都好多選擇
I 大蚊豬   

大宅

其實中文真係難學,係要死記和用時間浸出來!我囡自小讀國際學校,每日有一堂中文,我亦有幫佢報讀Kumon 中文,讀了兩三年始終放棄了,學校中文就一直拉牛上樹咁,不過近排終於肯睇吓中文電視劇,口語化嘅中文好似好咗,不過遲啲又要出國讀書,到時一定又唔記得晒囉!

伯爵府

貓頭雀 發表於 20-3-25 01:28
我認同 但而家小朋友太忙了。
自己細個成日睇TVB古裝劇,包青天、西遊記果啲, 完全明白“斬首” ...

認同呀
之前weekday小朋友忙冇時間睇電視
而家有時間睇咗啲古裝劇後啲古詞成語好咗好多

翡翠宮

牛年勳章

Smallraindrop 發表於 20-3-25 12:39
你果然係EK 女皇
DSE中文一向有死亡之卷之稱,也是其中一個原因為何小學中文科程度特別要加強
但聽 ...

DSE無調低卷既程度,係加咁指定文言篇章,有得溫習,所以考生分數高咗,但拎level 5以上都係唔易

翡翠宮

bbc2018 發表於 20-3-25 12:49
其實家長幫仔女選學校好緊要,近年某些活動教學的中、小學直資,太過注重英文,中文偏淺,如果學生没有留 ...

Yes,家長既遠見和安排往往對子女前途有極大影響,好多時見到D 家長朋友冇清晰目標,攪到個小朋友無所適從,行左好多冤往路
有錢就話比較試改變現況姐,冇錢冇乜得選擇既就.........
我自己都有好幾個Friend (講緊8/9 個)讀讀下本地小學,讀唔上又轉去IS,有錢咪轉到囉

翡翠宮

C.Humphrey 發表於 20-3-25 12:58
DSE無調低卷既程度,係加咁指定文言篇章,有得溫習,所以考生分數高咗,但拎level 5以上都係唔易
...

咁已經好大恩賜
起碼努力了也有機會

伯爵府

中文真係唔容易,我女小學時中文只敢求合格,英文數學用來拉中文分

翡翠宮

牛年勳章

miffyumiffy 發表於 20-3-25 12:41
我仔讚英幼,佢都係咁,5歲已識寫簡單英文作文,識幾種tense, 佢果時5歲開始睇chapter book, 高小睇Percy ...

聽你講學法文,我都想阿女學多一種語言,諗過學法文,有無咩入門video介紹?想睇吓佢係咪有興趣先諗出去學

翡翠宮

牛年勳章

Smallraindrop 發表於 20-3-25 13:00
咁已經好大恩賜
起碼努力了也有機會

起碼可以將勤補拙
所以我都贊成有範文,好多經典都係當年我哋會考既文章,好有共鳴

水晶宮

C.Humphrey 發表於 20-3-25 13:02
聽你講學法文,我都想阿女學多一種語言,諗過學法文,有無咩入門video介紹?想睇吓佢係咪有興趣先諗出去學 ...

我唔知,我仔用apps學

再自己上網睇法文電影

唔好問我咩apps, 佢自己搵,我唔識架

翡翠宮

C.Humphrey 發表於 20-3-25 13:04
起碼可以將勤補拙
所以我都贊成有範文,好多經典都係當年我哋會考既文章,好有共鳴
...

咁我又未去到了解份卷/內容既階段
一來我女仲係小學,二來佢唔會考

禁止訪問

翡翠宮

牛年勳章

Smallraindrop 發表於 20-3-25 12:58
Yes,家長既遠見和安排往往對子女前途有極大影響,好多時見到D 家長朋友冇清晰目標,攪到個小朋友無所適從 ...

同諗,當年我女K1/K2出去學中文,屋企人都話洗乜咁早出去補習?我認為大把細路學英文,點解唔可以去學中文?
由細學令佢對文字好敏感,剛才老師打電話嚟讚佢中文功課做得好好,好有心機做,希望佢keep住度火,愈大就要靠自己進步。

首頁
45678...10

尾頁

跳至