自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Ppeace 發表於 20-5-20 20:13
為何政府不救長期失業人仕

我估之後會有

子爵府

newcomer550 發表於 20-5-20 11:34
佢唔理你咩身份, 係跟MPF戶口計. 資助額按12/2019 - 3/2020 其中一個月MPF戶口供款記錄計, 人數就按3/2020 ...

唔係好明,如果新員工3月入職,3月份mpf 供款起碼4月甚至5月先會供(60日期限),咁佢個mpf戶口正路都係4-5月先至開㗎啦(過左31/3開戶期限),但實際上3月份僱主真的有為此員工有供款,咁即係點計?計供款定計開戶?7/5又係計乜?好混亂。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小菜子 發表於 20-5-20 21:27

唔係好明,如果新員工3月入職,3月份mpf 供款起碼4月甚至5月 ...
即係5月7號前做晒要做既手續咪計埋呢個新同事囉, 未加咪唔計佢囉! 記住計劃係保就業, 唔係幫擴充
放下自在

子爵府

cattz288 發表於 20-5-20 21:30
即係5月7號前做晒要做既手續咪計埋呢個新同事囉, 未加咪唔計佢囉! 記住計劃係保就業, 唔係幫擴充
...

唔係話31/3前開戶咩?點解7/5?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

newcomer550 發表於 20-5-20 11:34
佢唔理你咩身份, 係跟MPF戶口計. 資助額按12/2019 - 3/2020 其中一個月MPF戶口供款記錄計, 人數就按3/2020 ...

請問若果有一位員工入職幾年, 因私人原因6月及7月要請無薪假, 那麼會影響公司申請嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小菜子 發表於 20-5-20 21:35
唔係話31/3前開戶咩?點解7/5?
公司MPF戶口要31/3前開, 本身已有戶口, 但有新同事/REVISE SALARY等ADMIN WORK要7/5前做妥
放下自在

象牙宮

3b 發表於 20-5-20 21:38
請問若果有一位員工入職幾年, 因私人原因6月及7月要請無薪假, 那麼會影響公司申請嗎?
...
唔會, 因為佢仲係員工, 只係NO PAY
放下自在

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唔係好明,如果新員工3月入職,3月份mpf 供款起碼4月甚至5月 ...

如果新同事在3月1日入職, 應該要在4月尾開始供款, 而開戶日期會是4月尾供款前, 即是3月份mpf未有此僱員記錄, 照計不可以申請第一期津貼

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

cattz288 發表於 20-5-20 21:40
唔會, 因為佢仲係員工, 只係NO PAY

第一期津貼應該無影響, 老闆擔心第二期申請受影響。

象牙宮

3b 發表於 20-5-20 21:50
第一期津貼應該無影響, 老闆擔心第二期申請受影響。
都係揀月份啫! 第二期未公佈細節
放下自在

男爵府

3b 發表於 20-5-20 21:44
如果新同事在3月1日入職, 應該要在4月尾開始供款, 而開戶日期會是4月尾供款前, 即是3月份mpf未有此僱員 ...

我都想知,有冇人清楚?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

因為佢只認3月31前開咗戶的MPF記錄, 所以3月31日前有入息先可以計津貼. 政府話法例冇規定入職幾耐先登記MPF, 只規定幾時要供款.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

3b 發表於 20-5-20 21:38
...

咁6月同7月的MPF供款人數會同3月的供款人數對比, 如果少咗會有少少所謂款.

子爵府

newcomer550 發表於 20-5-21 09:41
因為佢只認3月31前開咗戶的MPF記錄, 所以3月31日前有入息先可以計津貼. 政府話法例冇規定入職幾耐先登記MP ...

如果3月頭入職嘅,31/3基本上係有3月份入息啦,只是佢衣家要31/3前個員工mpf要開左戶吖嘛,除非果個人3月頭一入職間公司即刻幫佢開戶啦,一般都會60內先搞,以我理解。

珍珠宮

小菜子 發表於 20-5-21 10:01
如果3月頭入職嘅,31/3基本上係有3月份入息啦,只是佢衣家要31/3前個員工mpf要開左戶吖嘛,除非果個人3月 ...

正解.

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

wahwaip20 發表於 20-5-21 13:29
5月7日前有供3月的就得

好清楚亦合理

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

newcomer550 發表於 20-5-21 09:44
咁6月同7月的MPF供款人數會同3月的供款人數對比, 如果少咗會有少少所謂款.

...

人數沒有變, 因為不是辭職或被辭退, 只是月薪是0

子爵府

cattz288 發表於 20-5-19 20:57
人頭計3月, 人工僱主可以揀12月至3月其中一個月!
其實尼段時間好多公司出雙糧,假如員工月薪低於$18000,但D僱主用出雙糧計咪個個都可以攞足$9000?

水晶宮

義氣仔女 發表於 20-5-19 17:32
之前一公佈保就業計劃, 我身邊既客人/公司就一窩蜂咁去開MPF戶口及back date入職期, 希望去厄政府依個資助
...

朋友公司原先吾考慮申請,現跟大家申請

首頁

尾頁

跳至