自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

LITLITPIG 發表於 21-7-31 16:09
但擔保果個人再買樓,係咪要降低按揭成數?

其實不用想太複雜。如業主萬一升職加薪,罰息期後轉按找另一間銀行,已可脫左個擔保人出嚟。

水晶宮

20091 發表於 21-7-31 16:23
5年內賣不到。

正確點說,銀行不會承做遺產樓按揭;要預下手full paid. 呢方面最好問清楚律師樓。

男爵府

Astra00 發表於 21-7-31 16:24
其實不用想太複雜。如業主萬一升職加薪,罰息期後轉按找另一間銀行,已可脫左個擔保人出嚟。
...

即係甩擔保人個名出黎,一定要搵銀行重新再做按揭,對嗎?
如業主無得升職加薪/唔做,擔保人就要擔保到供滿?

大宅

LITLITPIG 發表於 21-7-31 16:07
最近都睇緊近親轉讓既野,咁岩見到哩個post

想問下, 本身係銀行網上估價係6百萬
唔會。寫530萬都可以,但係前提題係呢個單位唔係勁頻密交易,即係唔一兩年,兩三年就轉名。稅局真係會查。(聽AA講)

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

LITLITPIG 發表於 21-7-31 16:46
如業主無得升職加薪/唔做,擔保人就要擔保到供 ...

當然。做咗擔保人就要預咗揹起層樓,業主唔供你都要供埋佢。

大宅

hksarhksar 發表於 21-7-31 15:26
感謝您我個case又特別D,老公絕對信吾過,而亦都吾想用阿仔名買,驚佢變忤逆仔,所以想買多層細樓自住,租 ...

哈哈哈,如果我有千四萬嘅樓加個忤逆仔,我就一定會好好利用個忤逆仔。

以下係律師講,佢話有夫妻都係咁做。

假設利用忤逆仔人頭買入$500萬嘅單位,林鄭plan, 即係九按啦(忤逆仔要有五皮嘢月入)。
買入呢個新單位嘅開支大概要一百萬啦。忤逆仔同時揹緊450萬嘅樓按。係呢個時候,父母就要帶阿忤逆仔去律師樓搵律師定點,見證阿忤逆仔立借據,向父母借一百萬,將來單位賣出定加按套現,需要先償還債項。。。。。。。。(忤逆仔即時係揹緊450萬+100萬嘅債)

我都係聽律師講,真唔真唔知。

我千四萬又無,忤逆仔又無。只有兩隻忤逆貓, 罐罐都食咗我都有千四罐。

hksarhksar    發表於 21-7-31 18:18

大宅

想何如果層樓八百萬三兄妹名,其中一人想甩名,稅係咪只需要比三分之一?

大宅

gooddeal 發表於 21-7-31 17:12
想何如果層樓八百萬三兄妹名,其中一人想甩名,稅係咪只需要比三分之一?
...

應該會係咁計:有錯請指正

假設賣出780萬嘅三分一業權,即係賣出260萬。擁有三分二業權嘅人就要俾......(原來我方法係錯嘅)#116 post , 已經有師兄師姐指正

樓宇價值越低印花稅越平。

水晶宮

LITLITPIG 發表於 21-7-31 16:46
如業主無得升職加薪/唔做,擔保人就要擔保到供 ...

可以咁理解。或勤力啲賺錢,盡快部份還款供完間樓,直接慳息。(部份還款那筆錢係直接減本金的,著數好多)。

水晶宮

junzi_HK 發表於 21-7-31 17:10
哈哈哈,如果我有千四萬嘅樓加個忤逆仔,我就一定會好好利用個忤逆仔。

以下係律師講,佢話有夫妻都係咁 ...

如果個仔係衰,直接將1400萬的樓拆做2-3間細野,其中最細個間自住加逆按揭,其他二間收租啦。仲益個衰仔咩?仲要去律師樓立定晒平安紙點處理幾間屋。

hksarhksar    發表於 21-7-31 18:23

大宅

Astra00 發表於 21-7-31 17:29
如果個仔係衰,直接將1400萬的樓拆做2-3間細野,其中最細個間自住加逆按揭,其他二間收租啦。仲益個衰仔咩 ...

咁我就無諗咁多,個仔點衰都係自己個仔卦。
我對貓唔俾摸唔俾抱,唔剪得指甲,我都餐餐罐罐(真係自己攞嚟)真心,我都甘心為佢哋開更多罐罐。

不過個位律師講嘅呢個方法,係夫婦二人用。防止對方得到業權即變賣或加按。

侯爵府

Astra00 發表於 21-7-31 17:29
如果個仔係衰,直接將1400萬的樓拆做2-3間細野,其中最細個間自住加逆按揭,其他二間收租啦。仲益個衰仔咩 ...
樓吾系話折就折,我地主席糸退休警察,睇得好緊
不過我試過放個盤冇獨立厠所的房出租,都真系有人租,但租金好低

侯爵府

Astra00 發表於 21-7-31 15:37
如我老的時候,我夠住不會住咁大同咁貴價。我可能考慮住2-300尺實用算了。留錢收下息或買年金。
...
我現在冇乜收入,老公又吾可靠,所以都想買個3百幾萬既公屋養老,但一買第2層就好煩,要比十五%稅

男爵府

回覆樓主:

想問問買左既公屋單位同老人家聯名,第日大吉利是老人家走左,咁要唔要比印花稅先可以做番單人名? 已經無按揭

子爵府

係咪見有D成交價係低好多,嗰啲會係近親轉讓居多呢?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

junzi_HK 發表於 21-7-31 17:25
應該會係咁計:有錯請指正

假設賣出780萬嘅三分一業權,即係賣出260萬。擁有三分二業權嘅人就要俾260萬x0. ...

唔係咁計喎,近親轉讓係用第2標準稅率(睇圖)。
假設三兄弟姊妹聯權共有,層樓市值780萬(即係ABC每人持有260萬市值既業權):
A想甩名,佢分別賣1/3當中既1/2業權(即係市值130萬+130萬)俾B & C,咁按照第2標準稅率計算,印花稅只需要俾$100+$100

水晶宮

hksarhksar 發表於 21-7-31 18:28
樓吾系話折就折,我地主席糸退休警察,睇得好緊
不過我試過放個盤冇獨立厠所的房出租,都真系有人租,但租 ...

我估你誤會我意思,我意思係把一間1400萬的樓賣左,再去買2-3間細樓,並非搞劏房。

水晶宮

hksarhksar 發表於 21-7-31 18:32
我現在冇乜收入,老公又吾可靠,所以都想買個3百幾萬既公屋養老,但一買第2層就好煩,要比十五%稅
...

咁你不如考慮買車位收租。

hksarhksar    發表於 21-7-31 20:13

水晶宮

may_see 發表於 21-7-31 18:39
想問問買左既公屋單位同老人家聯名,第日大吉利是老人家走左,咁要唔要比印花稅先可以做番單人名? 已經無 ...

公屋的問題,問番房署職員好啲。如果私人樓,二人聯名係(長命契)形式,其中一方去世,業權自動比晒100%在世一方。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

vjdma 發表於 21-7-31 19:01
係咪見有D成交價係低好多,嗰啲會係近親轉讓居多呢?

可能唔係賣全份業權/近親轉讓/事故單位/鄰近事故單位。
不過稅局係有權根據較高既市值(而唔係成交價)去計算/追收你印花稅。

首頁

尾頁

跳至