自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

豬仔嘜 發表於 20-8-2 14:44
我好掛住深圳
見到你呢個post,身更痕,比蟻咬咁

同哭!

你地吾好再講! 吾知幾時先去得

侯爵府

JChan 發表於 20-8-2 14:56
請教 銀行點開户口?

二樓已經寫清楚要準備什麼了

wcpcelia    發表於 20-8-4 11:10

珍珠宮

cara.mak 發表於 20-8-2 14:29
大6食店容許客人帶外來飲料

怪唔得見到黎親香港嘅好多內地人都帶飲品入餐廳,原來係生活文化唔同

其實香港已前都可以帶外來飲品,只係改咗咋,我覺得可以帶幾好丫。

珍珠宮

回覆 元朗73 的帖子

我同C6近幾年去好多大陸玩. 大部份城市已發展得好現代化. 高速公路, 靚酒店靚商場特色食肆比比皆是. 好多地方嘅建築比香港大、靚、先進好多. 電子化已經好普遍, 普通市民都係帶住部手機就可以做任何付款, 去街市買餸都得.
以前國內人好渴望嚟香港玩體驗下我地嘅先進, 相信而家已時移勢易. 自己嘅國家咁強大, 如果香港人可以放低成見, 踏前一步, 齊心愛國, 其他國家見無機可乘就唔會再攪我地. 而家就係有部份人仍未開竅, 重係覺得外國月光特別圓, 先會俾機會外國利用. 其實唔係好明佢地驚大陸乜嘢? 如果無做犯法事, 有咩要驚呢? 成日要自由, 要自由到咩程度呢? 就算喺外國如果你公然鬧政府話要分列國家攪獨立, 我又唔信無人會對付你.

MMM1108    發表於 20-8-3 17:41

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

iloveccccc 發表於 20-8-2 14:56
以前带外来酒水系会加收开瓶费噶,前几年国家规定唔比收,所以而家系可以带外来酒水,我都系而家先知原来香 ...

咁香港都係唔洗atm都得,不過遲咗好多囉,而且街市啲手袋附款雖然係有,但啲檔主成都唔比你用,有等於冇。
我真係好希望習大大做耐啲,所有野攪得咁好,連美佬都驚驚

珍珠宮

PW530 發表於 20-8-2 14:58
舊年我係珠海搭的士,司機都好有心問,香港怎樣呀,点解搞成咁 佢話其 ...

珍珠宮

Cheddar85ang 發表於 20-8-2 15:12
我幾次國內遊都感覺好好。
得嘅喺上面安居樂業,好生活、好享受。
唔得嘅先嚟香港攞公屋、攞綜援。

我覺得唔會,自係香港人自己邊緣化自己啫,其實同大陸部門多溝通,參考吓佢地都可以啦,只係啲官同生意、地產佬唔鍾意,咁咪冇進步囉。

珍珠宮

worthy 發表於 20-8-2 15:37
回覆 元朗73 的帖子

我同C6近幾年去好多大陸玩. 大部份城市已發展得好現代化. 高速公路, 靚酒店靚商場特色 ...

我覺得外國啲野黑暗,只係包裝得美輪美奐。

侯爵府

syyysc 發表於 20-8-2 11:07
香港模式幾十年不變,我哋真係有啲out。
物流、支付、效率真是拍馬都追不上。
...

講開又講,平時坐巴士、的士,地鐵全部用微信支付. 購物,食飯就用支付寶或微信,在深圳咁耐唯一一次用現金的地方是在工商銀行開户付了15元開户費用及存入300元現金.
馬云開了間超市叫做盒馬鮮生,如果大家未去過建議一定抽時間去見識一下。除了睇下超市有什麼服務仲要抬頭望天花板, 天花板有什麼就不劇透了。我去會展中心站的盒馬。
由購物公園站連結到會展中心站的地下購物街已經向東擴展到崗夏站。想像一下由可以由尖東站經地下街行到尖沙咀站再行去佐敦站, 地下街兩旁全是商店。尖東連到尖沙咀站的地下街也有商店,不過是疏疏落落,聊勝於無.

男爵府

回覆樓主:

其實唔係只有深圳,好多其他城市已經發展得好好。我都係近幾年先上去玩,認識多咗。我覺得佢哋好有禮貌同有人情味。搭地鐵明明已坐滿,好攪笑,但佢哋會摩西分紅海咁,左右自己迫埋一邊,比位我女坐,如果向香港,啲人又會話啲大媽做咩迫埋嚟。同埋老人家搭地鐵唔使錢,上次同父母上去,原來有特別通道,show証件就可以。有次去食片皮鴨,佢特式係配爆炸糖,食飽飽臨走我女問服務員,幾錢包,因阿女想買(佢想當零食食),服務員話你鍾意我送一包比你啦。我父母最滿意係食店嘅服務,比錢都比得開心啲。

男爵府

見大部分年青人工作態度好好,如喜茶,教小朋友手作,滑雪教練等嘅年青人,都係笑笑口,好友善。咁耐以嚟去過深圳,廣州,北京,東莞,珠海,次次都好開心。反觀香港,真係睇唔到有咩過人之處

男爵府

白毛毛 發表於 20-8-2 11:14
國內一部手機走天涯,真係方便。
而且我感覺國內人好多仲係好肯幫人,有份熱情的。
...

我講事實啊,大陸啲人係熱情好多嘅,特別係鄰里關係,大家守望相助,就算係街,啲人見到你身上面有佢鍾意嘅嘢,佢哋會好直接問你邊度買,問你方式係好似你朋友咁因為我見識過,係好親切嘅相反香港人好有防備心,隔離鄰舍都好陌生最多早晨拜拜我有兩個大陸朋友我覺得佢哋係特別肯幫人嘅

伯爵府

SU213 發表於 20-8-2 14:53
可以嘅話, 你叫佢睇吓大陸嘅up主, youtube都有好多

我自己就成日睇阿福、夏波波、同阿星探店

多謝介紹!
品誠記我有睇開,主要係介紹食店。剛剛亦都睇左你講嘅YouTube ,都係講食。我個仔對食興趣不大,未必有耐性睇。我想搵啲廣東話或者英文介紹中國各方面嘅先進(例如有jm講機械人送餐嗰啲) ,咁佢可能容易啲投入。我剛剛都搵過呢類題材YouTube,但都係講普通話,唉!我個仔唔識聽。Anyway ,多謝你!

SU213    發表於 20-8-2 16:23

男爵府

Mary媽咪 發表於 20-8-2 13:22
上年暑假大女男友返深圳做暑期工
係酒店叫外賣
係個機械人送上門

有見過!好犀利

男爵府

忌廉溝鮮奶 發表於 20-8-2 14:50
內地團購券,未用可以退,過期未用都可以退

我係買實體券啊!

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

babe13E 發表於 20-8-2 16:21
多謝介紹!
品誠記我有睇開,主要係介紹食店。剛剛亦都睇左你講嘅YouTube ,都係講食。我個仔對食興趣不大 ...

英文頻道就難咗少少, 或者你可以睇barrett, 佢地係來自一對英國嘅父子, 住喺深圳

要講機械人, 我就搵到佢地之前有一段去重慶玩嘅片, 一小段有個機械人同佢地一齊搭lift

https://www.youtube.com/watch?v=i5kQ-oVLyj8

佢地嘅片主要係講嘢居多, 用英文講外國人對中國嘅誤解, 但係你會見到好多人留comment鬧佢兩父子, 又話共產黨俾錢佢地講, 仲有一條片係佢地自己答返人地啲comment

佢兩父子之前有去上海嘅華為旗艦店開幕, 你就會見到華為啲職員講英文講得勁流利

男爵府

cattz288 發表於 20-8-2 14:00
無錯, 信任度好高, 上次用app坐的士, 落車前剛好有香港電話要接, 邊講邊下車, 司機話得喇, 你轉頭付喇 :la ...

我有次搭的士,落車時打款,以為俾左,點知夜啲見到wechat提示要付車費,原來之前俾唔到,即刻俾番!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

三棵樹 發表於 20-8-2 16:52
我有次搭的士,落車時打款,以為俾左,點知夜啲見到wechat提示要付車費,原來之前俾唔到,即刻俾番!
...
原來會咁!
放下自在

男爵府

JChan 發表於 20-8-2 14:56
請教 銀行點開户口?
香港人毋須返內地及持內地住址證明,都可在中銀香港辦理開立內地個人銀行戶口,用以綁定內地手機電子支付應用程式,以進行小額支付。
內地個人銀行戶口帳戶可用作綁定內地手機電子支付工具,方便在大灣區購物消費。
香港市民只需攜帶身份證及回鄉證,前往任何一家中國銀行(香港)分行填寫開戶文件,即可辦理。

子爵府

bks2014 發表於 20-8-2 15:55
講開又講,平時坐巴士、的士,地鐵全部用微信支付. 購物,食飯就用支付寶或微信,在深圳咁耐唯一一次用現金的 ...

盒馬係好東西,行過超讚

首頁
45678...14

尾頁

跳至