自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

原來咁多人要B
所以A 叻都無用, keep 住 hea

選B , 樓主覺得manage 少左野?之後B遲下有醒的下屬會諗,B 都升到,不如升其他人。如果B 人緣好,B 可以打下關係lur下屬做。但做多左無謂野,又做死下面,仲無機會升,久而久之...怨氣出現。

A 有能力,如果樓主驚manage 唔到佢,coach 唔到。咁樓主都要諗下自己management skill 有無improve 空間。

玩手機,我個A 直接拍枱發脾氣
但佢做野真over 100 分。
B 堅出事,明明唔可以咁做,佢話想試下,攪到出曬alert. 事後又sorry 又點。比其他team 笑到面黃。

男爵府

MGM_DRAGON 發表於 20-8-4 11:20
我會升A

A升左做senior

非常認同你,管理層會著重成果,過程不太重要,竟然一面倒升一個態度好而做野要跟佢手尾職場上最忌係勤力過新界隻牛但做唔到野呢個係能力同資質問題,不是慢慢教可以解決

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我上司成日同我講唔需要一隻牛, 有料的, 如係工作上頂撞人都唔怕... 反而成日恭恭敬敬做唔到野就最怕...

男爵府

回覆樓主:

升左A做assistant manager ,你預左佢好快跳槽,跳去第間公司坐正做manager 。

大宅

tasa 發表於 20-8-4 16:34
非常認同你,管理層會著重成果,過程不太重要,竟然一面倒升一個態度好而做野要跟佢手尾職場上最忌 ...

咁資質差可以從事乜類型工作?

男爵府

蠢係原罪 發表於 20-8-4 16:40
咁資質差可以從事乜類型工作?

手板眼見功夫,唔洗用腦

大宅

lojo11 發表於 20-8-4 16:39
我上司成日同我講唔需要一隻牛, 有料的, 如係工作上頂撞人都唔怕... 反而成日恭恭敬敬做唔到野就最怕... ...

咁做野似隻牛,個腦唔曉轉彎既人唔通唔駛打工?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

蠢係原罪 發表於 20-8-4 16:45
無人話唔洗打工... 睇咩post... 總有工啱勤力嘅人...

大宅

tasa 發表於 20-8-4 16:44
手板眼見功夫,唔洗用腦

例如?
清潔,包裝,洗碗
請女唔請男,見成個百份
唔係要你免費試工,就係要你等消息

男爵府

蠢係原罪 發表於 20-8-4 16:45

請不要對號入座,只想說有些人個人辦事能力高但不適合管人

男爵府

回覆樓主:

如果department head 係無料扮4 條果種人,佢就要下屬識做嘢識做report, 佢攞住啲report 可以喺老細面前領工勞交差,話之下屬寸寸貢喺出面殺人放火啦,最緊要自己個位坐得穩陣。我而家正正面對緊呢種上司,得把口吹水,咩report 都唔識做,excel, Word, PowerPoint 完全唔識,同老細開會一定帶個下屬去開電腦開file 講,自己好似癱左咁

男爵府

回覆樓主:

會簡B, 最怕頂心摻,又自以為是既下屬。

男爵府

B

A呢d人升上去
佢點會有心理將來既下屬
而且佢要同出面傾野,依d形象就係其他公司接觸你地既形象

男爵府

kurocat 發表於 20-8-4 16:34
原來咁多人要B
所以A 叻都無用, keep 住 hea

我公司有A有B

A攪到所有同team隔離team日日一肚火,send出去既email講左幾百次都係whatsapp咁,無頭無尾無內容
工作態度差到覺得佢玩緊所有人
依個世界交到功課係standard,唔好覺得係bonus

B係慢,但盡責。態度ok,錯一兩次肯自己用時間改返好,如果件事唔係超級趕,可以allow佢長d learning path

道德綁架?人地態度唔啱係自己錯?
如果下屬工作內容有問題,係主管責任。態度講一次之後仲唔改,仲係主管問題?
下屬日日態度惡劣,主管仲保佢,係愛,定責任?

「A 有能力,如果樓主驚manage 唔到佢,coach 唔到。咁樓主都要諗下自己management skill 有無improve 空間。」

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

唔會揀A, 最基本的紀律都有問題, 升咗佢其他同事以為紀律唔重要, 有排煩. 而且態度問題冇得改, 你唔係升佢做你老細, 係下屬.

侯爵府

goosy83 發表於 20-8-4 17:02
我公司有A有B

A攪到所有同team隔離team日日一肚火,send出去既email講左幾百次都係whatsapp咁,無頭無尾 ...

你都講得好好
我就係有A , 但比老細話我manage 唔到係我問題(就係你quote 住個句)
日日拍抬。舊老細都照埋A肺,一樣態度。我新老細剛比task 佢,佢日日拍枱(留意係差兩級,都咁沙膽!)

其實A係有問題,其他leader 攪唔掂,所以隊比我(我無升佢架)後來有job rotation , 佢又掉走左了。

如果比我,一定兩個都唔會升啦。
Hold 住個位,話未揾到合適的人。A 有改善就考慮下,無,就請其他人!

B 就唔好了,我就係頂左唔少B team leader 的爛尾野...

大宅

kitlinggloria 發表於 20-8-4 10:47
A :聰明,話頭醒尾,可以好放心交個PROJECT比佢完成。但紀律非常差,遲到/早退/做完事係老細面前玩手機, ...

討厭蠢、和認叻嘅下屬。

咩都假,服從最緊要

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

睇回覆好多人揀B,因為聽話,覺得駕馭唔到A,所以升職唔駛叻,聽話就得

但事實B(work hard)呢類較適合做執行性工作;要升我揀有自信同決策力的A(work smart),有性格但做到野幫到手,好過無性格但做唔到野要自己跟

A做完野玩手機,佢明顯未被fully utilize,等你俾多啲野佢做

賭神    發表於 20-8-4 21:01
varievarie    發表於 20-8-4 18:27

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

B呢一刻人緣好,因為同grade /較低grade

但升左B,有機會變成一場災難 (咁都有得升,自己無,條氣一定唔順)

子爵府

kitlinggloria 發表於 20-8-4 10:47
A :聰明,話頭醒尾,可以好放心交個PROJECT比佢完成。但紀律非常差,遲到/早退/做完事係老細面前玩手機, ...

AM位侯選人都唔掂。你講的人緣好唔可以當飯食,公司內嘻嘻哈哈講是非有幾難?我要下屬可以做事,我係你兩個都唔升,出面請,等佢地自己走啦。

首頁
45678...10

尾頁

跳至