夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

eva25 發表於 20-10-17 02:03
我都想有改善,但事實係冇,其實佢最大嘅問題係佢覺得自己冇問題!
講真結得婚都想行到老,互相扶持,我稔 ...

支持你的決心呀,欣賞你的勇氣

男爵府

eva25 發表於 20-10-17 02:03
我都想有改善,但事實係冇,其實佢最大嘅問題係佢覺得自己冇問題!
講真結得婚都想行到老,互相扶持,我稔 ...

希望係。。
我都想佢改下啲臭脾氣
欣賞你嘅勇氣,加油呀

別墅

eva25 發表於 20-10-8 00:00
又係小朋友嘅問題,好多夫妻都係為左呢個問題,唉!!

早幾日我試探過個囝,事源因為個囝做功課唔專心, ...

留吧,為了小朋友

到小朋友唔再需要爸爸角色才再想

伯爵府

睇哂post,清官難審家事。都好明白。

仔仔幾大?我有時間中都有同小朋友講將來既事話唔埋,如果分開住,會點,佢地同我感情較好,所以話會跟我,尊重我決定(有時覺得仔好成熟佢只是九歲)

By the way,有人要求好低,無家暴無第三者,好地地離咩婚。其實有時,無左溝通,信任,有時都覺得孤獨。成日攤係床度禁電話我又係好反感....寧願佢去返工好過啦!

不過既然小朋友表達唔想住,可以慢慢,因為,兩個大人都要返工,離左小朋友可能更孤獨,等佢心智成熟,明白你更多時再決定吧。

大宅

eva25 發表於 20-10-17 02:15
過節食飯算唔算?如果唔計過節食飯,三人活動嘅次數由我囝出世到而家一隻手數得晒…
...

So sad

複式洋房

花花b 發表於 20-10-18 14:03
睇哂post,清官難審家事。都好明白。

仔仔幾大?我有時間中都有同小朋友講將來既事話唔埋,如果分開住,會 ...

多謝你睇晒post…我囝7歲,我覺得我囝仲未係好明白父母嘅事,但佢有感覺到我唔開心…有時返左成日工,接埋個囝,返到屋企做完家務,我坐喺度唔出聲,佢會問我“媽媽咩事呀?”…其實咁少嘅關心已經令我好開心…

相返我老公連呢少少關心都慳返…!!

複式洋房

eva25 發表於 20-9-17 15:12
我同老公結左婚8年,小朋友7歲…我地而家每日都冇嘢講,零溝通!稔過離婚,但又想等小朋友大d先算…好煩! ...

同路人 都唔知可以傾乜

複式洋房

eva25 發表於 20-9-18 00:47
我都知,小朋友其實感覺到爸爸媽咪好少傾計,但我地冇喺小朋友面前嗌過交,所以小朋友生活係開心嘅!我只 ...

係架 好似喺埋同一間屋都叫健全丫 又唔係鬧交 係「文靜」啲姐

伯爵府

eva25 發表於 20-10-19 00:47
多謝你睇晒post…我囝7歲,我覺得我囝仲未係好明白父母嘅事,但佢有感覺到我唔開心…有時返左成日工,接埋 ...

係咪得一個小朋友?所以有時佢都孤獨,要好好處理。有時一段關係去到一個位,正所謂冰封三尺非一日之寒,要傾要解救都係兩個人,一個人做唔到。點都好啦,7歲先小二左右,你又有返工,雖然分開同唔分開對你影響不大、不過小朋友心入面或者唔同的。趁呢段時間慢慢同佢講下,間中傾下如果第日爸爸媽媽分開住,情況係點,可以慢慢比佢了解下既。

男爵府

既然已經有冇佢都冇所謂,你試下認真提出離婚,有啲人係好衰,唔燒到埋來唔會反省下,如果佢有反應肯傾同檢討,就畀多少少時間佢,如果佢都冇大反應就真係離,最緊要講嘅時候唔好等佢以為你只係大佢嚇佢,另外經濟責任同佢講明一定要負返一部分

大宅

回覆 beebee67890 的帖子

係~ 我都認同~
當你覺得真係想選擇離婚時,同佢『約個時間』好好傾一傾,話比佢知,大家去到今日呢個關係,不如大家好好坐低傾下係咪有需要離婚~ 如果佢無乜反應,坦白講,或者只係佢唔想開口、只等你提出~

至少攤出黎傾清楚~ 你應該會得到明確d嘅答案而唔洗停滯不前~

祝樓主一切順利

民房

回覆 eva25 的帖子

如果離婚後開心d就離吧我同你情況差不多
我都諗緊,但仍考慮緊提出揾婚姻輔導
如果他都堅拒
我就應該會分開

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

eva25 發表於 20-10-17 02:22
我都係,星期日帶個囝去街,見到其他人老公會幫手湊小朋友,自己就得一個人,望一望個囝,就會覺得好對佢 ...

佢好離譜
同單親無分別
分開吧
由佢繼續獨來獨往

複式洋房

花花b 發表於 20-10-19 08:23
係咪得一個小朋友?所以有時佢都孤獨,要好好處理。有時一段關係去到一個位,正所謂冰封三尺非一日之寒, ...

得一個小朋友,就算而家我老公喺屋企,都係得我一個陪個囝…有時佢唔使返工,都唔會幫手湊囝,我繼續早出晚歸,佢繼續睇佢個電話…
其實有時我覺得佢唔喺度,我可能仲輕鬆d,起碼唔使同佢洗衫,又唔會有人食煙食到個廚房成陣味!

複式洋房

cecelc 發表於 20-10-19 18:38
佢好離譜
同單親無分別
分開吧

你咁大反應,應該有個好老公吧!
我一早已經當左自己係單親,個心反而舒服,輕鬆d…

複式洋房

浪費青春人 發表於 20-10-19 01:08
係架 好似喺埋同一間屋都叫健全丫 又唔係鬧交 係「文靜」啲姐

係呀…
講多兩句嗌交仲嚇親個囝!

複式洋房

beebee67890 發表於 20-10-19 09:24
既然已經有冇佢都冇所謂,你試下認真提出離婚,有啲人係好衰,唔燒到埋來唔會反省下,如果佢有反應肯傾同檢討, ...

我都係咁稔,如果講到離婚佢都冇乜反應同改變,其實分開對大家都好d,雙方都可能輕鬆d
經濟方面,我唔期望la,一個連自己都未搞得掂嘅人可以點叫佢負責!

複式洋房

Foramam 發表於 20-10-19 15:44
回覆 eva25 的帖子

如果離婚後開心d就離吧我同你情況差不多

祝你順利,希望有好消息!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

eva25 發表於 20-10-20 00:15
你咁大反應,應該有個好老公吧!
我一早已經當左自己係單親,個心反而舒服,輕鬆d…
...

如果令你唔舒服,好抱歉,
只係鄧你肉緊,

明明共同同意生的
點解生後只有你參與,

加油吧,仔錫你就好。

伯爵府

eva25 發表於 20-10-20 00:12
得一個小朋友,就算而家我老公喺屋企,都係得我一個陪個囝…有時佢唔使返工,都唔會幫手湊囝,我繼續早出 ...

明白既。咁小朋友係好中意爸爸?佢地有互動嗎?你老公又知唔知其實你想離婚?定係佢覺得你唔會離婚?

我同我老公好直接的,試過唔湊仔掛住禁電話,我都會直接講攤開黎講,唔珍惜將來唔好後悔就得。亦向佢講到明,我會同你過一世同時亦做好隨時離婚的準備,唔會邊個無左邊個唔得。所以佢都改變左唔少會陪小朋友玩,教下功課,幫手做家務。

同時間我亦有同小朋友講既,離婚只係兩個人生活習慣磨合唔到,一齊會唔開心咁解,唔代表有甚他影響。咁佢地都無咩太大反應。

首頁

尾頁

跳至