自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

逸逸不敗 發表於 20-10-25 01:12
你講小朋友拎人地野,我想起一件事,6,7年前曾經請過一班朋友去我屋企玩,其中有個朋友係搭上撘識嘅,吾係 ...

開你夾萬??甘離譜,小朋友吾識,做人父母都要立即教啦!好慘你仲要吾見貴重野!我會同共識的朋友講

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

逸逸不敗 發表於 20-10-25 10:08
回覆 fitfish 的帖子

其實我都有諗過係佢阿媽教,因為我同介紹佢比我識嘅朋友講過呢件事,佢話呢個小朋友 ...

你朋友已被佢偷過嘢,佢搭路俾佢去你屋企玩?

男爵府

回覆 tantanmama 的帖子

佢同我一樣,最初覺得對方只係小朋友,應該吾係有心偷,所以我冇怪佢呀~

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

露比EE 發表於 20-10-24 08:21

我仔好細個去新世紀廣場個遊樂場玩,工人姐姐同阿仔排左好 ...
而家有個風氣係, 就算道理唔係自己到都好, 兇左人地先算, 靠惡

侯爵府

香港人太恐怖了!!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

charlieXD 發表於 20-10-23 23:55
講得難聽啲,呢啲咪無家教囉!
我試過一模一樣既情況
我帶個仔去公園玩,我仔帶埋架玩具車

我帶個女去草地玩,佢帶咗個細公主足球!去到草地有個女孩過嚟一齊玩,初時我諗住一齊玩無所謂啦!玩玩下,個女孩塞咗隻飛機俾我女,拎咗我個波走咗去,佢去返佢場另一邊嘅帳篷,我全程望住!個女孩家人係無陪佢玩!
啊女過唻同我講話姐姐同佢交換玩,咁我okay啦!
過咗一陣,佢攬住個波返唻,要攞番隻飛機,我女問佢攞番個波,佢竟然攬到實唔俾喎!我女嗌「俾番我啦唔該!」佢都唔俾仲想走!
我過去喝住個佢,問點解你唔俾番人,佢話「關你咩事啫!」嘩~ 頭頂起火!
我話我係妹妹嘅媽媽,我宜家要攞番個波,唔鐘意借你玩!佢掟俾我,我叫佢執番親手交俾我!
嬲到我丫~

子爵府

虎到金來勳章

lukelukeu 發表於 20-10-23 23:46
話說今日帶個仔落公園玩,見到有個男仔將玩緊嘅滑板車擺低然後就去玩sir滑梯,跟住有個2歲小朋友攞來玩,媽 ...

點睇?無家教 lor

大宅

回覆樓主:

唔好話小朋友,我試過帶幾張輕便凳去沙灘比家人坐,無啦啦有其他人過來坐咗我啲凳,我同佢講張凳係我嘅,佢仲話我比佢坐下都唔得

wcpcelia    發表於 20-10-27 12:33

大宅

baby_chu 發表於 20-10-26 09:19
我帶個女去草地玩,佢帶咗個細公主足球!去到草地有個女孩過嚟一齊玩,初時我諗住一齊玩無所謂啦!玩玩下 ...

真是好多都好無家教,所以而家好怕去啲多人地方玩。有D更甚者會推撞別人,我小朋友都試過被人推跌流血,對方沒道歉,佢哋工人又不理。

男爵府

baby_chu 發表於 20-10-26 09:19
我帶個女去草地玩,佢帶咗個細公主足球!去到草地有個女孩過嚟一齊玩,初時我諗住一齊玩無所謂啦!玩玩下 ...

由細到大都唔教,咪出左呢啲小朋友

珊瑚宮

香港人已變晒質了
玩具萬歲!

珊瑚宮

一代不如一代
玩具萬歲!

男爵府

lukelukeu 發表於 20-10-23 23:46
話說今日帶個仔落公園玩,見到有個男仔將玩緊嘅滑板車擺低然後就去玩sir滑梯,跟住有個2歲小朋友攞來玩,媽 ...

2個小朋友既家長都無家教...我前日去公園玩都有個讀緊K2既女孩架滑板車泊埋一邊,有個2歲既男自己拎左去玩,工人姐姐無制止。
跟住我笑笑口問2歲男孩子,知唔知架車仔係個位姐姐,跟住個女孩好大方話借佢玩下 ,作為家長應該教自己小朋友唔好亂拎人地野來玩,你點知人地係介唔介意。
我女架靚靚三輪車推落公園泊埋一邊,有個大陸BB同我地差唔多大擒上去想坐,我即刻鬧佢阿嫲去抱走佢 ,摸到我架三輪車油立立,返屋企要清潔

首頁

尾頁

跳至