自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 Fion_Chan 的帖子

想問你是食白飯定係糙米飯?現在你每天是否都要督手指睇血糖指數?

侯爵府

aa06 發表於 20-12-12 22:09

想問你是食白飯定係糙米飯?現在你每天是否都要督手指睇血糖指數? ...

我唔識煮飯,都是外賣。初初有特別唔食白飯,揀糙米、紅米飯買,後來發覺只要唔超份量,其實對我都無分別,都減到重、篤手指數字都合格。我之前日日三餐前後都有篤手指,想知道幾時食、食乜嘢對血糖有咩影響,做完運動食嘢同唔食嘢對血糖又有乜影響,主要想了解自己身體多D 。剛減藥的兩個星期都有日日篤。宜家就無咁密了,只是每星期一次

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

應該開始篤手指了解食物對身體的影響,有好多高糖、高gi 、高澱粉質的食物估都估唔到。我和奶奶之前都前期,用了三個月改變飲食和運動後現在幾好。

不食精緻澱粉、糖.....主食改藜麥。

公爵府

Fion_Chan 發表於 20-12-12 08:49
樓主你有篤手指監測住?
我50歲,5月時確診糖尿病,當時空腹血糖12,70kg ,有家族糖尿病,然後要食藥(me ...

你好叻我還要繼續努力

珍珠宮

好媽媽勳章

每日食咁少野真係得? 唔會肚餓?

侯爵府

echoo 發表於 20-12-13 00:09

每日食咁少野真係得? 唔會肚餓?

要有飽足感,要揀啱嘅食物,當你發覺一小片牛肉乾竟然等如一碗飯嘅卡路里,你就唔會犧牲自己每日1300卡路里quota 嘅30%去食幾片牛肉乾。樓上有講過台灣有宋醫師的211餐盤,菜:澱粉:肉的比例係2:1:1,我的方法差不多,角度就有D 唔同,係先大約跟營養師餐單份量定澱粉同肉,然後配大量嘅菜等可以食飽個肚。食飯次序對飽足感都有用,宋醫師話要水、肉、菜、飯、果,我覺得好有用,我每餐先飲兩杯水,真係會食少咗但都有飽足感。每餐之間唔好隔太耐,3個鐘左右就要食嘢,太餓對來緊個餐會覺得唔夠食。食得慢D ,每餐起碼用半個鐘食,都會增加飽足感。低GI食物就係有飽足感但卡路里低。

侯爵府

小小bb 發表於 20-12-13 00:07
你好叻我還要繼續努力

我就真係要繼續努力,我估我起碼要維持現在的合格嘅狀況(血糖數字合格、BMI 合格、腰圍合格)要有兩、三年才可以完全唔使食藥

公爵府

Fion_Chan 發表於 20-12-13 00:33
我就真係要繼續努力,我估我起碼要維持現在的合格嘅狀況(血糖數字合格、BMI 合格、腰圍合格)要有兩、三 ...

我暫時無需用藥,但食精煉澱粉、台灣健康穀物粉、中式包點都會令到血糖非常高。我本身158高得100磅,但有脂肪肝,低密度膽固醇亦都在3.5左右,看來我以後的日子都要繼續努力,根本冇可能停止。

只管好把口唔夠,還要做運動

子爵府

回覆 小小bb 的帖子

你血糖指數幾多?

公爵府

aa06 發表於 20-12-13 12:48
回覆 小小bb 的帖子

你血糖指數幾多?

上年六月醫生度檢查空腹血糖5.9 ,醣化色素5.9。

實行左一個月管理飲食和運動之後,上年10月檢查空腹血糖5.7 ,醣化色素5.6。

但目前自己在家空腹血糖有時去到6.5。飯後兩小時通常在6.5以下。

子爵府

回覆 小小bb 的帖子

請問你去醫生檢查血糖時幾點起身?幾點做抽血檢查?因為我睇顧小培講解血糖時講到如果七點鐘起床活動,一直冇進食,到十二點度血糖,血糖會升高,因為已經起身進行了五個小時活動。

公爵府

aa06 發表於 20-12-13 14:33
回覆 小小bb 的帖子

請問你去醫生檢查血糖時幾點起身?幾點做抽血檢查?因為我睇顧小培講解血糖時講到如果 ...

空腹血糖偏高係因為黎明現象,通常在晚上睡眠時發生。早上起身冇食早餐活動後正常情況下血糖會慢慢降下。

伯爵府

Fion_Chan 發表於 20-12-12 08:49
樓主你有篤手指監測住?
我50歲,5月時確診糖尿病,當時空腹血糖12,70kg ,有家族糖尿病,然後要食藥(me ...

多謝分享,我从努力運動及控制飲食

男爵府

Bcjb 發表於 20-12-14 23:17

見到你呢個post,我又去check下糖尿,發現都有前期糖尿問題,我而家都好灰

男爵府

Bcjb 發表於 20-12-14 23:17

見到你呢個post,我又去check下糖尿,發現都有前期糖尿問題,我而家都好灰

禁止訪問

珍珠宮

小小bb 發表於 20-12-13 12:16
我暫時無需用藥,但食精煉澱粉、台灣健康穀物粉、中式包點都會令到血糖非常高。我本身158高得100磅,但有 ...

點解你咁瘦都會有呢啲病嘅?大把人肥過你呀

禁止訪問

公爵府

redhot 發表於 20-12-16 23:02
點解你咁瘦都會有呢啲病嘅?大把人肥過你呀

如果因為肥胖引起糖尿減肥就可以解決大部份問題,而我可能是其他因素引致胰島素出現問題。

首頁

尾頁

跳至