自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Joeyyin 發表於 21-3-2 14:02
我ftm 一打二, (3、6歲)
每日凈係zoom 已經玩謝我,加油做埋老師,真係冇命,完全冇4大幫手,但都好多閒 ...

二個歲數咁近,一湊二係超辛苦。

大宅

回覆樓主:

我ftm一打二(一個6歲一個5歲),無工人無長老……從來無人覺得我好得閒,因為我打掃到屋企超乾淨,一日煮4餐,早午晚下午茶,全部都自己整,唔係一件toast當早餐個隻,朝朝都all day breakfast 咁嘅早餐,下午茶係自家製蛋撻麵包嗰啲。晚餐日日都4送1湯……小朋友返學放學,興趣班都係自己車出車入。
最近仲一個zoom一個返學……唉

其實識人做ftm又真係好得閒,睇個人,湊一個可以好得閒,湊兩個日日叫外賣,屋企唔多打掃又得。所以我覺得自己忙係自己想做好ftm呢個責任即

水晶宮

littlefunpig 發表於 21-3-2 15:57
我個女BB果陣都算乖, 但我都覺得好忙,
一日8 餐奶, 埋身, BUMP 奶, 餵奶, 換片, 食固, 流N次口水, 氹訓教, ...

我記得阿囡滿月後,下午會同囡一齊訓晏教
反而放完產假返工,真係忙到痴線,每朝早邊泵邊埋身,食完早餐返工,lunch泵奶,放工回家食飽飯泵一次奶,然後洗奶樽做家務澡涼,臨瞓再埋身餵一次!
呢種日子,捱左1年!!

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆樓主:

事但啦!忙唔忙自己知,又唔係叫其他人幫手,理得我忙唔忙啫...

水晶宮

littlefunpig 發表於 21-3-2 15:57
我個女BB果陣都算乖, 但我都覺得好忙,
一日8 餐奶, 埋身, BUMP 奶, 餵奶, 換片, 食固, 流N次口水, 氹訓教, ...

返工絕對係一種解脫。

水晶宮

Tobbyy 發表於 21-3-2 18:15
有呀, 去小學交表, 佢話人地咁早去o個d係無所事事o既師奶.

最好笑係, 佢老公都無返工, 我心諗: 你係咪見 ...

對於那些人的閒話真係不用勞氣,自己做事對得住仔女便可。我係教育方面都有聽不少閒話,令我更明白,咩叫眼紅人地。

大宅

PS123 發表於 21-3-2 20:06
事但啦!忙唔忙自己知,又唔係叫其他人幫手,理得我忙唔忙啫...

認同

侯爵府

返工都可以好得閒,睇下咩工種

大宅

namnamnamlolo 發表於 21-3-1 18:41
其實我有工人
自己返pt
有時返好少

學同你一樣有工人,其實我覺得一樣忙,都聽不少閒言閒語

珍珠宮

coconutchung 發表於 21-3-2 20:34
學同你一樣有工人,其實我覺得一樣忙,都聽不少閒言閒語

我老爺知我做pt後
有幾晚訓得唔好
擔心唔夠錢洗
我覺得佢好賤
我pt炸,但返足4日架
想要多d錢係咪應該叫個仔搵多d

其實諗返以前做返full time 返足6日
又要返黎睇小朋友
個陣唔知點解頂到囉

所有媽媽都係辛苦過爸爸架囉
真係唔係自己個女 就應該勤力d搵錢!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

女人做ftm 或wm 都會俾人話架啦, 睇開d.

男爵府

Astra00 發表於 21-3-2 07:57
係,玩交換角色,比老公湊下仔就明。

之前我老公都係咁口響,於是我有一次同佢對調,我出去做野一日,佢 ...

講多無謂,佢試下做就會明白自此之後佢唔敢再話我得閒,放假仲會主動湊小朋友比我休息半日。
同一份工,有人做死,有人hea死,做全職媽媽如果三餐叫外賣,唔打掃清潔,唔理子女學業都可以好得閒,樣樣都做足,三頭六臂都唔夠做。

珍珠宮

Astra00 發表於 21-3-2 20:12
對於那些人的閒話真係不用勞氣,自己做事對得住仔女便可。我係教育方面都有聽不少閒話,令我更明白,咩叫 ...

我Ok呀,佢咁講野只顯得佢無見識啫,人地係屋企做過乜唔通唱通街話佢知咩。眼紅只因自卑而起。

別墅

回覆 雯豬 的帖子

經常

大宅

珍珠宮

雯豬 發表於 21-3-1 18:40
其實不知幾多野做,湊仔,做家務都可以塞到一日滿左,冇咩私人時間,都唔明點解d人會覺得ftm成日冇野做 :zo ...

ftm真係唔多時間⋯
我都覺呢句說話好難聽:你咁得閒咪做吓咩咩

翡翠宮

回覆樓主:

我個人覺得得唔得閒,除左好睇個媽咪本身點樣打理頭家之外,就係小朋友我數量同小朋友本身乖唔乖~

可能因為我女係sen,所以我真心湊1個都身心俱疲,我本身好鍾意整野食,但湊佢可以湊到完全無時間可以整野食,因為佢好chur,好需要我陪,我試過因為整野食,佢發脾4鬧我,話我好掛住整野食唔理佢~

同埋,佢電力無限,所以我下午都必須要同佢去放電,係講緊每日至少個幾2個鐘,兼且要佢去補習、做訓練、覆診……每日都要帶出帶入,變相令我無哂時間~

翡翠宮

小manman 發表於 21-3-3 00:46
我個人覺得得唔得閒,除左好睇個媽咪本身點樣打理頭家之外,就係小朋友我數量同小朋友本身乖唔乖~

可能因 ...

以前有返學,有大半日比我做家務同準備晚餐,佢放學後我就將全部時間比哂佢,但呢年幾不斷停課,日日係屋企zoom,變左我全天候照顧佢~

真心完全0私人空間同時間,令我覺得好攰~

子爵府

回覆樓主:

我都有個舊同事以為我唔洗返工,係有閒錢有時間,走黎問我借錢,唔通我等錢洗但無人湊bb返唔到工又同佢講

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

PS123 發表於 21-3-2 06:06

非常同意

首頁

尾頁

跳至