自由講場

跳至

首頁
45678...29

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

judycyk 發表於 21-5-9 10:36

你講得有道理,但已經經歷過,佢哋會一係唔出聲一係駁咀,我 ...

駁嘴?你咪再串番佢地囉!再學樓上講,唔好咁好招呼佢地,要佢哋幫手出力,希望細呢2件仲有得救,賭一鋪心態。至少無野再輸!後著就係留番啲錢俾自己養老!

水晶宮

judycyk 發表於 21-5-9 10:43
我今日去超市都克制咗,最後買咗pad豆奶,因為佢哋3個都唔飲。我老公昨晚仲叫我去7仔幫佢買10盒朱奶,我啋 ...

首先就鬧無良心的老公比個下馬威兩個衰仔睇,以後唔顧你感受就三三個食自己

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

所以有時諗外國既養仔觀念都幾好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

一開始就揾咗個錯嘅男人結婚生仔,一步錯步步錯,你止蝕離場啦!以後屋企嘢只買夠你同你爸爸用,廁紙都要鎖住,佢地要用就自己買自己去搬,佢地唔當你係家人你做乜仲要攪到自己咁辛苦?

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

樓主以往照顧得佢地太好,細嗰兩個要點佢地做野,唔好旨望會主動,起碼自己嘅野要做好,衫絕對唔可以亂放,要自己執番

公爵府

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 21-5-9 10:31
咁點解你會揀咁嘅人做老公呢

珍珠宮

judycyk 發表於 21-5-9 10:10
慘在連老公都係咁,仲會講d說話特登打我毒針,我媽媽生前都同我講佢哋三個都無良心,死前都提醒我要對自己 ...

你囝應該是學了你老公。

用戶要求終止服務

牛年勳章

judycyk 發表於 21-5-9 10:12
有時都係咁諗,今朝買咗兩手餸,一大袋環保袋加條廁紙返屋企,打開門,阿哥見到都唔幫手,只係問有咩早餐 ...

主動提出要求要幫忙,「哥哥過嚟幫吓手」,亦多 d 表達你須要佢地關注同關心。試多 d,有 d 男人要人教表達關心,即係平時把口唔甜,不過心裏面著緊你。
唔好停喺心裏面唔開心,佢地唔知你唔開心㗎!
未經許可,請勿轉載

水晶宮

judycyk 發表於 21-5-9 10:12
有時都係咁諗,今朝買咗兩手餸,一大袋環保袋加條廁紙返屋企,打開門,阿哥見到都唔幫手,只係問有咩早餐 ...

你有無同佢講d野好重, 叫佢過嚟幫手?要開始訓練, 唔出聲唔會自動幫, 出咗聲都唔幫, 就間唔中放自己假, 尤佢地自己搞掂, 工人姐姐都有假放, 都要抖抖氣

男爵府

judycyk 發表於 21-5-9 10:00
真心覺得好後悔,又勞心又勞力。10幾年過去,肚紋無減退,抱得多有媽媽手,阿仔細個係街訓咗又要抱返屋企, ...

小朋友仲細,仲要係男仔,男仔好多都係咁嘅,至於你老公,唔好理佢咁多,自己儲多啲私已錢,自己有安全感之餘,又唔洗睇佢面色。

水晶宮

回覆樓主:

Jm, 我講下我自己嘅經歷比你聽,我爸由細成日話,唔駛對d細路咁好,即係我,細個覺得好銀耳,覺得佢唔錫我地
而家我自己有女,把口會講好愛佢好錫佢,亦會花時間心機陪玩陪睇書,但物質上,我唔會比最好佢,我會睇住銀包做人,有好野食要佢一齊分享,最多自己食細啖d, 而且佢好細個已經點佢自做野,eg孭書包、換校服、澡涼、酙水... 我同事成日話我刻薄、唔識教女,害死個女,我話對小朋友咁好,佢唔識感恩嫁,到頭來仲激死自己!
而家我真心覺得阿爸講得無錯,因為我喺屋企算係一個有地位嘅阿四,嗰2父女都尊重我,我亦心甘情願為頭家服務 !

大宅

judycyk 發表於 21-5-9 10:00
真心覺得好後悔,又勞心又勞力。10幾年過去,肚紋無減退,抱得多有媽媽手,阿仔細個係街訓咗又要抱返屋企, ...

睇到我喊咗, 我哋做女人都係想有人錫下啫

公爵府

2024年龍年勳章

cy101 發表於 21-5-9 10:46
駁嘴?你咪再串番佢地囉!再學樓上講,唔好咁好招呼佢地,要佢哋幫手出力,希望細呢2件仲有得救,賭一鋪心 ...

yeung_ma    發表於 21-5-9 11:33

公爵府

2024年龍年勳章

美祿 發表於 21-5-9 10:52
睇到我喊咗, 我哋做女人都係想有人錫下啫

伯爵府

回覆樓主:

我,我妹,身邊朋友D仔,都系懶同自私,好彩我C6會出聲叫D仔幫我手,做家務同朋友都話老來有個伴,仔會跟人走,吾好咁高期望,養大左完成左自己責任就算。

侯爵府

ricecooking 發表於 21-5-9 10:38
有份食用幫手攞下野都叫要求回報?祝你好運

有份食有份攞當然合理,但自己買完比人食晒就怪人唔留?叫人幫手無人做,下次用晒唔買,食晒唔留下次只買自己,每人睇法唔一樣!
我家食哂D嘢,我會好開心,辛苦可以網購,母親節早半個月我會不斷提,禮物自己揀!人不主動為由自己主動!家中細節自己唔睇化,小朋友仲細,到大仔結埋婚,可能一年先見一次想做都無得做!

男爵府

十幾歲唔係細,仲要有個廢老公,比我會搬走,離唔離婚都無所謂了。

我接受唔到自己係工人,做阿媽雖然無話要仔女回報,但都唔係放縱果3個男人。我接受唔到服侍咁多個廢人

我會選擇離開,過自己生活,搵錢養家做阿四,比我咩都唔會做,叫佢地食自己。

唔好教育d無責任,無同理心,唔識感恩嘅男人出黎,第時害左d女仔。

樓主,為自己將來好好打算,建立返自己生活圈子,去做自己想做嘅,參加興趣班,做運動。活出自我

珍珠宮

kayen 發表於 21-5-9 10:19
因為係你決定生,你有責任照顧佢成年,能獨立你唔鐘意可趕佢走,呻下可以,但成日要有回報心態自己會好辛 ...

無錯,其實生仔女點計都係吃虧~決定左要生就唔會後悔生佢,只會多謝佢細細個咁得意咁搞笑,帶比我地ge快樂,生性就感恩,唔生性都唔理得佢咁多,唔好做壞人就得

公爵府

2024年龍年勳章

TAKTAKB 發表於 21-5-9 10:53
我,我妹,身邊朋友D仔,都系懶同自私,好彩我C6會出聲叫D仔幫我手,做家務同朋友都話老來有個伴,仔會跟人 ...

侯爵府

yaumuimui 發表於 21-5-9 10:42
樓主既回報不涉及金錢,只係呻無人愛錫無人體諒,一家人不是應該亙相關心和付出嗎?

樓主我明白你感受, ...

文中我有講呻吓可以,但付出不是家務事吧!文中我睇唔到有乜野子女無互相關心!
PS:父妻問題另計,因係更 複雜

首頁
45678...29

尾頁

跳至