自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

appledai 發表於 21-12-2 12:41
謝謝大家 意見都還是好兩極 早知道我開刀擇日遲幾日就一月了 無謂自己煩自己 有的國家地區要足六歲才可小學 ...

人算不如天算..
當年我女都係約左一月中開刀..
點知12月尾就出世..

子爵府

醒目開學勳章

appledai 發表於 21-12-1 15:03
超細B,12月尾,本來之前想好再讀一年幼稚園 會轉明我或等龍幼如果有位,家姐舊基,但自行都未報名。家姐小 ...

我個仔現在13歲已中四,超細B,全級第一,冇問題喎!同級有幾人重讀已15至16歲,最緊要睇你小朋友能力,記得問過老師,通常到小二開始,學習能力分別不大。

男爵府

我唔會,唔值得浪費一年時間,我女係細B,幼稚園同小一成績係滯后,但再上去已經唔覺有分別,叻過啲大B添。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

appledai 發表於 21-12-2 12:41
謝謝大家 意見都還是好兩極 早知道我開刀擇日遲幾日就一月了 無謂自己煩自己 有的國家地區要足六歲才可小學 ...

蘇淅收咗可以報統一派位嗎?可以就試抽更心儀小學。

無論入咗邊間,小一再報更好嘅一條龍小學,例如聖保羅、拔萃嘅小一。

收的話就重讀小一,唔收就即係上天安排佢繼續升小二。

男爵府

appledai 發表於 21-12-1 15:03
超細B,12月尾,本來之前想好再讀一年幼稚園 會轉明我或等龍幼如果有位,家姐舊基,但自行都未報名。家姐小 ...

12月咁係做大B,能力各方面都好D

伯爵府

BK Milk勳章

traeh 發表於 21-12-2 22:50
蘇淅收咗可以報統一派位嗎?可以就試抽更心儀小學。

無論入咗邊間,小一再報更好嘅一條龍小學,例如聖保 ...

不可以,這個我研究過,統一派位只可以給從未入讀小學的參加。之前想,今年都可以考到蘇浙,明年應該也可以吧

珍珠宮

既然你女能力唔係問題,我會寧願做細b 都唔做大b
如做超大b, 將來和同學一齊玩/做project, 永遠都係做姐姐,好似註定要照顧人咁!仲有識男仔呢?雖然話現在唔介意姊弟戀但做妹妹在學時識定男同學(我指大學)可能可以長遠發展成戀人,呢點不容忽視

子爵府

將來成就係點唔會關做左細B事, 無理由搵唔份好工就賴左落比人細歲數入學吧.... 佢而家跟到即話左比你聽佢可以囉, 成班同年紀同學更有利互相學習, 學到更多既野

伯爵府

回覆樓主:

大家從學術方面講咗好多, 我就唔討論了
但樓主小朋友矮細, 可能運動方面亦未係最標青嗰批 (因為細個嘛)
男仔, physical capacity 同自信都有頗大關係
比我會比佢讀多年, 但可能轉校讀 K3
(利申, 我個係囡, 但都好著數運動培養)

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

appledai 發表於 21-12-3 10:00
不可以,這個我研究過,統一派位只可以給從未入讀小學的參加。之前想,今年都可以考到蘇浙,明年應該也可 ...

聖保羅同拔萃都係直資,唔少人讀緊小一去報。

男爵府

回覆樓主:

我覺得睇小朋友資質多啲。

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆樓主:

對小朋友而言,做大B一定好過做細B,能力比人強,自信心自然都強d。

伯爵府

回覆樓主:

老師都話你小朋友跟到. 做乜咁多餘要佢讀多年做超大B.

男爵府

好媽媽勳章

我孖仔係早產超細b, 雖然當年考幼稚園小學offer唔多,有offer亦唔係一線名校,一開始大孖全班中上細孖中下,到依家小六都係咁上下。睇得出係性格問題唔關大細b事

公爵府

好似樓上所講,跟唔跟到主要睇能力丶性格,我個case 都係超細仔,小學考中上,中學band 1級十,好彩當年冇變大仔

水晶宮

teresayan07 發表於 21-12-2 18:56
人算不如天算..
當年我女都係約左一月中開刀..
點知12月尾就出世..

整定,所以命早已定

水晶宮

water-lily 發表於 21-12-4 06:40
好似樓上所講,跟唔跟到主要睇能力丶性格,我個case 都係超細仔,小學考中上,中學band 1級十,好彩當年冇 ...

好多細b讀到

水晶宮

回覆樓主:

到小學無人care你大細
但有樣不容忽視,如果係女仔
佢都好mind人地話佢高大,姐姐
會影響心理,情緒

我女班最矮,班同學,老師真係當佢妹妹
相反高大個批,成日俾人話大兩個級,試過有同學同媽咪講,想矮d,唔想成人俾人當姐姐

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

daijuju 發表於 21-12-1 15:09
蘇浙不易入,本身有幼稚園生,升中都6-7成band 1率,收得你仔即係佢有能力讀。如果不滿足可以來年插班更好 ...

原來唔係架,蘇小好易入,幾個港島區朋友直頭話有呼吸都入 咁我諗佢誇張左,但佢地真係一班 k 考,根本上個個有 offer... 普通港島卷幼,最後無人 take offer

Anyway, 答返樓主問題 ,我一家 3個細B.... 女同你仔一樣12月尾,做超細,學術無問題,但其他方法真係爭 d

兩個仔一開始就做超大,2歲8個月入 n.... 男仔一定係做超大好,學術反而其次,主要係性格 sharping.... 做大一定多 d 機會,而且男仔遲熟,爭一年爭好遠

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

traeh 發表於 21-12-3 19:51
聖保羅同拔萃都係直資,唔少人讀緊小一去報。

Yes, 而且好鍾意收 repeat 小一,身邊好多 case...... 之後仲要應付得好好,無論學術上定處理其他問題上

首頁
45678...9

尾頁

跳至