自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

琥珀宮

pakyumama 發表於 21-12-5 22:57
回覆 mandy952 的帖子

問心, 我覺得已經好HEA日日放學好似無功課做, 4:30開機,打到10:30, 叫好多次才收機. ...

打機唔可以打咁耐

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

KHBaba 發表於 21-12-5 23:20
世事都被你看透了,但無咩十幾歲嘅人會有呢個智慧去理解呢個事實,何况係嘗試鬥贏呢個"制度".
...

細路唔明係正常
大人要明
唔好執著於本身讀得下書入到英文班呢點
讀書考試最重要係紀律同順應佢既制度
要犧牲享樂讀啲其實大部分都用唔著既野
又悶又無聊既長跑比賽
捱唔到呢個過程無計
比賽設計原意就係要分高下
唔係人人都完成到個比賽
做父母當然想仔女過曬關
跑既係仔女,無得代跑
你可以從旁鼓勵
但落場子女要棄跑
無左完成既決心
在旁既父母可以做既都有限

侯爵府

pakyumama 發表於 21-12-5 13:25
個仔中三, 讀band2 英文班.昨晚大發脾氣話讀完都唔合格
話我迫佢讀書,要退學,.
甘我叫佢自己上網搵下合法輟 ...

慢慢嚟唔好迫佢呀,萬一佢睇唔開就大件事,搵老師幫手開解下,暫時唔好同佢嘈。

大宅

個仔中三, 讀band2 英文班.昨晚大發脾氣話讀完都唔合格

我女幼稚園時都同我講過差唔多嘅野,有日放學同我講要轉校,我問佢點解?佢話因為今日默書唔識,佢話要轉去格離嗰間幼稚園程度淺d, 自從佢咁講完我就好勤力幫佢溫書,一年一年過去而加已經大學第三年,其實你可以同仔仔一齊唸辨法解決而唔係退學,第時出黎社會都會遇到好多難題,要學識解決唔係逃避

水晶宮

licpd 發表於 21-12-5 23:24
ADHD 要cut所有可能分散距注意力的電子產品, 你點都要揾辦法cut著距
我仔都係A仔, 我每日都要距寫schedule, ...

一開始唔管教唔限用電子產品,到中學呢個歲數好難收。

男爵府

loved 發表於 21-12-5 13:45
唉!同意,年青人嘅討論區個個放負,多多怨言,多多批判,多多不滿,多多懷材不遇 feel,吾好話年輕人受宣 ...

呢幾年過後真係多左班無腦中年人,讀書唔成、無一門手藝、收入少高享受,大叫要生活唔係生存,貢獻少少要求多多,成日發夢去左另一個地方就會有作為。我想講只要個人本事,任何地方都可以有出息,呢啲只係失敗者籍口

子爵府

c.vieri 發表於 21-12-5 13:51

讀書無得迫,佢唔想讀我會由得佢

讀到中三,有咩工種可以做,咪又係飲食業,佢咁早唔讀書將來一定會後悔,飲食業時間又長,又辛苦,假期又少,我兩個仔仲好細個,但師傅一早講左佢地條命都唔係讀書材料,唔洗同佢地咁上心,只會令我失望,都唔知佢地大個左做咩工,做飲食業真係好辛苦

水晶宮

noodle_noodle 發表於 21-12-6 02:05
讀到中三,有咩工種可以做,咪又係飲食業,佢咁早唔讀書將來一定會後悔,飲食業時間又長,又辛苦,假期又 ...

而家呢個年代電子化,好多基層工都會沒左、減少。如:收銀員(有自助收銀機)、廚師(有電子鑊、太好味道那間已採用)、洗碗(中央洗碗工場、外判、用機洗);電子化減少有類人賴工傷玩野影響公司,又不用比長期服務金。

而家連麥記都少左好多智障工作者了。

我成日提個仔,你不讀書就算想出來做野,人地未必比機會你做。人地expect你一埋位就做,最好似葉問一打十咁好打。所以理財,非常重要。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

合法年齡15歲

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

pakyumama 發表於 21-12-5 23:16
回覆 licpd 的帖子

所以我今年叫佢轉中文, 用中文考, 佢有70分, 英文考, 2X分.分別好大

珍珠宮

pakyumama 發表於 21-12-5 22:57
回覆 mandy952 的帖子

問心, 我覺得已經好HEA日日放學好似無功課做, 4:30開機,打到10:30, 叫好多次才收機. ...

所以太hea, 好大問題,朋友仔囡小學開始讀國際學校或活動性直資學校,本身學校只係電腦上課,做功課,返屋企零功課,只係評估,好快養成長時間打機,上網習慣

琥珀宮

bbc2018 發表於 21-12-6 08:11
所以太hea, 好大問題,朋友仔囡小學開始讀國際學校或活動性直資學校,本身學校只係電腦上課,做功課,返屋 ...

叫佢hea讀唔代表可以長時間打機,根本係兩回事,冇野做可以做運動,上興趣班,睇課外書,甚至睇電影,睇下時事節目,家長係屋企唔管邊個可以管,又搵老師咩

珍珠宮

mandy952 發表於 21-12-6 08:24
叫佢hea讀唔代表可以長時間打機,根本係兩回事,冇野做可以做運動,上興趣班,睇課外書,甚至睇電影,睇下 ...

呢個年代,學校、朋輩影響好大,而且現在遊戲不是個人打啦!同學仔會叫一齊打,初頭當然玩一陣,到玩長咗,家長可能以為傾project. 到知問題大咗,管亦不易管。如果家長咁易管到,呢一代後生仔女,要點會咁易沉迷上網,打機。就算小學勉強管到,初中反判期,好難管到啦!

呢2年疫情,返學時間少咗,活動少咗,網上功課多咗,我相信唔少學生打機,上網問題會大咗

其實唔明既然學校返全日,但唔少學校cut 晒、陸運動會,學校picinic。課外活動亦少咗。返得半日學的學校,更加少活動,體育堂少咗、實驗堂零。

其實學校過鬆,過緊對學生都會反效果!

其實失控唔會一下子,通常係因為佢哋周圍圏子,好普遍,如父母有打機,有時一齊打,屋企成日用打機時間做獎勵,同學間成日用打機,上網做為溝通,佢哋覺得打機好普遍,加上本身如果唔係太想讀書,學校無乜功課,活動又少咗,就會沉迷啦!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

noodle_noodle 發表於 21-12-6 02:05
讀到中三,有咩工種可以做,咪又係飲食業,佢咁早唔讀書將來一定會後悔,飲食業時間又長,又辛苦,假期又 ...

勉強讀完中六咪又係一樣
晒多3年時間,可能叫好睇d掛。

我有朋友個仔又係無心向學,淨係中四都讀左2、3年,中五又係咁,淨係讀高中時間已經等於人地一個完成中學時間

子爵府

c.vieri 發表於 21-12-6 09:27
勉強讀完中六咪又係一樣
晒多3年時間,可能叫好睇d掛。

讀書都拉牛上樹咁,將來出黎搵錢佢就知味道,我當年都係咁

子爵府

Astra00 發表於 21-12-6 07:05
而家呢個年代電子化,好多基層工都會沒左、減少。如:收銀員(有自助收銀機)、廚師(有電子鑊、太好味道 ...

電子化真係會令到一班基層嘅人更加難搵工,所以佢地唔讀好書,將來日子只會更難捱

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

我覺得樓主囝仔都是一時發脾氣,他覺得自己有讀書而不合格,不甘心,等大家冷靜時再談判吧!
另外樓主囝仔是不太適宜英文教學,其實都中三了,下年都選科,到時建議佢揀一些用中文教的科目,無謂勉強選英文的而令自己失去自信心。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

一邊睇YouTube一邊做功課,我以為淨係我囝是這樣,原來現在好多中學生都係咁,我點講都唔入耳,直至有次做數學功課,他大意到連題目都抄錯,又有好多低級錯誤,自這次後,他就收斂了,他自己都覺得是一個問題。
樓主加油!小孩子反叛只是一個階段,大啲又有不同的想法。

珍珠宮

Del

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

daijuju 發表於 21-12-5 13:50
起碼讀完中學啦,中三出黎做得啲咩呀,又未成年,小心被人呃去運毒搵快錢,新聞見唔少
...

可以假期叫佢先做下pt先
呢代小朋友太幸福
感恩同珍惜完全不懂
透過做pt讓佢知道知識重要性
pt實習下就知工作

15y old已經可以返pt、家長簽署就得、我大仔15y old返ok便利店pt

首頁
45678...10

尾頁

跳至