自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

dreams18 發表於 22-2-17 11:21
你覺得復咁勁就繼續打復啦!都係辛苦一兩日啫!情願信啲得20個研究對象嘅研究報告唔信全世界幾千萬人嘅人 ...

我都一樣理解唔到咩都黃藍擺上枱講既人,咁我打咩都唔關你事,你無必再再覆我

大宅

dreams18 發表於 22-2-17 11:22
有的!我第三針係診所打,醫生即刻印張針紙俾我,隨手我就scan上安心出行
...

謝謝jm

伯爵府

可愛教主2 發表於 22-2-11 15:07
我咪就係呢批最乖嘅人,所以我諗住第三針唔好咁早打,放慢腳步先

同你一樣
上年六月已經齊兩針

驚佢又迫打第四、五、六針
睇下六月限期幾時
拉長d

打太多針影響免疫會提高癌症風險
反正我又唔係老年,又無長期病
齊兩針重症風險已經好低
三針又唔會防感染,又唔會防傳染
無必要無啦啦拿屎上身

同埋冠狀病毒出名易變種
過幾個月可能又有新變重情況又唔同左

再加上三月伏必大出新疫苗, 五月科興出新疫苗

無理由呢刻咁急去打

何況以色列已經證明左第四針係失敗
到時再打都係交數

別墅

tailinlin 發表於 22-2-17 11:23
人哋醫生無必要呃你

咁你就聽佢講,唔洗煩。

其實醫生&藥廠係有利益關係,不過我相信你都唔會聽到入耳。

別墅

jenjenair 發表於 22-2-17 09:21
我醫生同你醫生持相反意見,佢係頭2針Biontech, 第3針係科興。
佢話因為Biontech係針對刺突蛋白,但而家 ...

我澳洲班朋友係全中,百分百感染,仲要係有病徵,佢地只係剛打完第二針無兩個月。復有幾有效,跟本唔洗睇咩報告,問下外國嘅朋友就知道

男爵府

dreams18 發表於 22-2-17 11:35
咁你就聽佢講,唔洗煩。

其實醫生&藥廠係有利益關係,不過我相信你都唔會聽到入耳。

我已經講咗我醫生頭2針係打科興,佢話第三針要溝就打復,我老公未打針,我問佢book針第一針book 返科得唔得,佢話得,你呢啲人真係好攪笑,咩都陰謀論。唔係黃藍就講咩利害關係,人哋醫生覺得咁一定有佢原因,至於打咩針,係好個人決定啫。

別墅

tailinlin 發表於 22-2-17 11:24
我都一樣理解唔到咩都黃藍擺上枱講既人,咁我打咩都唔關你事,你無必再再覆我
...

討論區不是自由發表嗎?我有我發表嘅自由,你有你唔回覆嘅自由,但你應該無權叫我唔好回覆。

好心講啲數據,事實你知,就話人咩都分黃藍,你先係黃藍上腦。

男爵府

dreams18 發表於 22-2-17 11:43
討論區不是自由發表嗎?我有我發表嘅自由,你有你唔回覆嘅自由,但你應該無權叫我唔好回覆。

好心講啲數 ...

黃藍係你講先,我提你唔好咩都溝埋一齊講,你唔係上腦係咩
仲掉返轉頭講。 數據? 好心? 最閉你啲數據錯既呢。

別墅

tailinlin 發表於 22-2-17 11:40
我已經講咗我醫生頭2針係打科興,佢話第三針要溝就打復,我老公未打針,我問佢book針第一針book 返科得唔 ...

佢同你講完自己打2針科興,唔通你問你老公打第一針打科得唔得,佢話唔得咩?

只係打左一個黃字,你就下下覆黃藍。

生存係社會就係有利益,唔係咩都陰謀論,係事實。

別墅

tailinlin 發表於 22-2-17 11:47

黃藍係你講先,我提你唔好咩都溝埋一齊講,你唔係上腦係 ...

點解係錯?邊方要面數據錯?請指教

男爵府

dreams18 發表於 22-2-17 11:48
佢同你講完自己打2針科興,唔通你問你老公打第一針打科得唔得,佢話唔得咩?

只係打左一個黃字,你就下下 ...

哦,頭先你話個醫生假嘛,無打過科架,而家又話贊同打科係正常
又講利益關係,個私家專科醫生係睇腸胃架,診所無得幫人打針架,利害關係係邊?
利害關係度度有,但唔係無頭無尾亂咁連線囉

男爵府

dreams18 發表於 22-2-17 11:49
點解係錯?邊方要面數據錯?請指教

首先,科點只幾千萬人打咗? 20個咩研究又係講到耶魯其中一個研究? 你知唔知醫學期刊出咗幾多份報告? 你所講既就只係你係討論區見到既,然後就教人呀?

男爵府

pandafamily2008 發表於 22-2-11 09:11
我都係咁諗,如果每半年都補打MRNA,都係滅活安全D,連黃人教授都打科興,我今次認同佢喎
...

2隻都係防重症,長遠打第3,4針,當然選打科興有T細胞,傳統又比較安全。 又唔知復必泰mRNA長遠會影響DNA嗎?

別墅

tailinlin 發表於 22-2-17 11:51
哦,頭先你話個醫生假嘛,無打過科架,而家又話贊同打科係正常
又講利益關係,個私家專科醫生係睇 ...

你好似理解唔到我講咩,我唔知佢真打定假打,但佢口同你講自己頭兩針打左科,無理由叫你老公頭一針唔好打科,佢咁答你好正常。

醫生係會同藥廠攞藥,藥廠都會俾研究經費醫生。當然你覺得你醫生咁信得過,根本唔洗煩,聽醫生講就好。

男爵府

dreams18 發表於 22-2-17 11:57
你好似理解唔到我講咩,我唔知佢真打定假打,但佢口同你講自己頭兩針打左科,無理由叫你老公頭一針唔好打 ...

我當然信醫生多過信你啦,但我本身無打算聽佢講打第三針復喎,只不過我睇唔過眼你一向就話個醫生黃,又話人哋講大話啫。你呢啲咁主觀既言論,我不敢苟同

男爵府

dreams18 發表於 22-2-17 11:57
你好似理解唔到我講咩,我唔知佢真打定假打,但佢口同你講自己頭兩針打左科,無理由叫你老公頭一針唔好打 ...

同埋我唔煩惱喎,我覺得你好煩就真

別墅

tailinlin 發表於 22-2-17 11:54
首先,科點只幾千萬人打咗? 20個咩研究又係講到耶魯其中一個研究? 你知唔知醫學期刊出咗幾多份報告? 你 ...

嘩!你都知唔止幾千萬,我指睇數據嘅幾千萬係指巴西,印尼,並唔包括中國。

我由上年年頭決定打邊款針之前,不停睇唔同嘅資料,報告,討論區,什麼都有,我無資格教你,只係分享下意見,你自己咁有主見,何必上討論區問呢?

男爵府

dreams18 發表於 22-2-17 12:03
嘩!你都知唔止幾千萬,我指睇數據嘅幾千萬係指巴西,印尼,並唔包括中國。

我有上網問咩?個帖係我開架? 我發表自己感想唔得呀? 印尼之前爆得唔勁咩? 你係咪真係有睇架

別墅

tailinlin 發表於 22-2-17 11:59
我當然信醫生多過信你啦,但我本身無打算聽佢講打第三針復喎,只不過我睇唔過眼你一向就話個醫生黃,又話 ...

我自己個家庭醫生都係咁講,只有黃醫生先會叫人打復,所以我都會咁講。

一個打左兩針科興嘅醫生,絕對知道滅活疫苗是什麼原理,係唔會溝第三針mRNA疫苗的。何妨家下現實環境復對omicron 係無效,12月中刺針出左份醫學報告,3針嘅科興對omicron 轉陽率達95%,點會打完兩針科興,呢一刻走去溝支復呢?

男爵府

dreams18 發表於 22-2-17 12:11

我自己個家庭醫生都係咁講,只有黃醫生先會叫人打復,所以 ...

哦,原來你既理論係黃先會打復,咁我同你無野好講,你家庭醫生都好有問題,用黃藍去分支針,你轉醫生吧啦,呢啲醫生政治上腦,不知所謂

首頁

尾頁

跳至