自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

上吐下瀉都係新冠病症之一,

所以唔好咁快話嘔吐物入氣管至死,
唔關新冠事

新冠病毒量高亦可以引發嘔吐及腹瀉

伯爵府

mother904 發表於 22-2-12 13:12
其實你呢句說話同人人都會死有咩分別?

流感會死人,新冠一樣會死人,將新冠當成流感有咩用?

初頭咁恐慌,係因為驚似sars, 17% 死亡率,嚴重後遺症

依家係covid 平均死亡率1.35%, omicron 0.9%, 流感死亡率0.6%

為左呢個死亡率,去將所有病人隔離+清零,一來犧牲左經濟,二來將醫療體系壓力加大。你將醫療集中俾重症患者,幼童老人,死亡率會更低。

今次呢個小朋友,就係成班人迫爆醫院,得唔到適當醫療照顧。

男爵府

kikikay 發表於 22-2-12 14:59
問咗你幾次啦⋯⋯咁究竟有冇確診?
你都唔夠膽答我,就知你心虛。
喺度做文宣?慳啲啦!

陽性是否一定死先,要查根究底至得,上二個月我夠陽性啦,又係冇事

琥珀宮

畀面勳章

telfast 發表於 22-2-12 16:19
家人打左針都唔代表唔會中,中左亦會傳播。

最少盡左力保護佢先啦,打左針未必病毒量咁高

公爵府

回覆樓主:

文宣話係感冒

琥珀宮

畀面勳章

Piaget 發表於 22-2-12 14:55
最黑人憎就係呢d人,又要反疫苗,但同時間又要求共存

到時好多人死亡又話係政府草菅人命

琥珀宮

畀面勳章

mlcbb 發表於 22-2-12 17:53
初頭咁恐慌,係因為驚似sars, 17% 死亡率,嚴重後遺症

依家係covid 平均死亡率1.35%, omicron 0.9%, 流 ...

呢個小朋友有去醫院咩?

侯爵府

sandra28 發表於 22-2-12 12:44
班文宣唔好再話同感冒差唔多!
唔好再話與病毒共存!香港未可!要爭取更多人打 ...

班黃絲仲係話數據唔夠 國內 幾多小童打左

伯爵府

littlesister 發表於 22-2-12 18:04
呢個小朋友有去醫院咩?

去到醫院咩?

樓下兒科醫生都爆晒,想打電話book 都無啦

琥珀宮

畀面勳章

mlcbb 發表於 22-2-12 18:14

去到醫院咩?

原來999會拒收病人既咩?兒科病房無爆到囉,疫情以黎,兒科病房最少少左30% admission

伯爵府

mother904 發表於 22-2-12 13:12
其實你呢句說話同人人都會死有咩分別?

流感會死人,新冠一樣會死人,將新冠當成流感有咩用?

個班人有口癌,好快有報應

伯爵府

KenChung_FB 發表於 22-2-12 17:53
陽性是否一定死先,要查根究底至得,上二個月我夠陽性啦,又係冇事

你代表晒所有人?你無事就代表其他人無事?人地死左係咪代表你都會

翡翠宮

畀面勳章

mlcbb 發表於 22-2-12 17:53

依家係covid 平均死亡率1.35%, omicron 0.9%, 流 ...

唔好忘記,sars雖然死亡率高,但感染者數量相對較少,omicorn死亡率低,但感染者數量是sars的千倍以上,所以計番實際死亡人數,omicorn一點也不低。

全球共有 8,069 人感染sars、775 人死亡;全球covid確診人數已突破 4 億,累計死亡人數超過 576 萬人。

在香港,共 1,755 人受感染sars,299 人死亡;由2019年前面月31日起,截止今年2月11日,香港已錄得2,0119宗新冠,死亡人數216, 我們到而家仍然不知不覺,因為covid不像sars般速戰速缺,拖了兩年,死亡個案不是在短期內發生,加上傳媒沒有像沙士期間日日報死亡人數而已。

https://www.chp.gov.hk/files/pdf/local_situation_covid19_tc.pdf

如果最初真的認真做好隔離+清零,染疫人數根本不會直線上升,何來增加醫療體系壓力之說?而家點解咁多患者不能入院得到妥善照顧,就係因為當初沒有做好防疫,引致大量人感染,蜂湧到醫院。過去香港有七個月清零,你有看到醫療體系受影響嗎?

到左而家呢個地步,如果仍然抱著感染不足為害,共存可以歡樂太平的心態,情況將一發不可收拾。

hinhin_ma    發表於 22-2-13 00:41
日日是好日

侯爵府

mlcbb 發表於 22-2-12 13:06
香港流感一樣會死人

係囉,點解以前流感冇咁緊張?又冇迫人打疫苗?

伯爵府

mother904 發表於 22-2-12 18:44
唔好忘記,sars雖然死亡率高,但感染者數量相對較少,omicorn死亡率低,但感染者數量是sars的千倍以上,所 ...

事實上係無可能永久清零,學北韓就有機會清零。

你覺得之前七個月係正常生活? 香港係外向型經濟,係咪可以學內地內循環,永久封關?一個封關既香港,同內地其它城市有乜分別?

疫苗研發係為左降低死亡率+重症,就係為左唔駛拖垮醫療系統。但香港就將所有輕症重症都拎去隔離入院,自己玩死自己。病毒係大自然控制生物既自然平衡,只會不斷變種,變得更易傳染,生存力越強。人類係咪真係有能力將佢清零?

珍珠宮

chengcheung 發表於 22-2-12 12:25
真係陰功,一夜間就無咗個仔

睇到新聞話個細路好活潑,又主動 say hi,真係慘到一個點

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 22-2-12 17:42
上吐下瀉都係新冠病症之一,

所以唔好咁快話嘔吐物入氣管至死,

大量感染Omicron幼童出現「哮吼」症狀 少數會致命

哮吼易發生在6個月至4歲的幼兒身上。它是急性咽喉炎所導致的症狀,會造成急性上呼道阻塞,哮吼通常由病毒引起,會讓喉頭、氣管、支氣管等上呼吸道腫脹,且呼吸道分泌物增加,導致咳嗽、呼吸困難、氣管痙攣,且發出類似狗叫的聲音,啼哭之後也常會因為用力吸氣,而有吼聲,這也形成此病最顯著的特徵。

哮吼通常由呼吸道病毒所引起,當發生哮吼時,孩子會大聲地咳嗽,聽起來就像是狗吠一樣,「孩子發高燒,聲音沙啞,咳嗽聲像狗吠」,就是典型的哮吼症狀。在少數的狀況下,哮吼也是有可能很嚴重,甚至會致命的。

珍珠宮

daijuju 發表於 22-2-12 19:29
大量感染Omicron幼童出現「哮吼」症狀 少數會致命

哮吼易發生在6個月至4歲的幼兒身上。它是急性咽喉炎所 ...

奇民表示,在 Delta 疫情流行期間,有 2.8% 出現哮吼的孩童被檢測出陽性,Omicron 則為 48.2% 出現哮吼的孩童被檢測出陽性。西雅圖兒童醫院急診主治醫師特漢(Indi Trehan )表示,「Omicron 已被證明是一種上呼吸道疾病,大家有點把它視作為感冒病毒,不過目前我認為哮吼是最嚴重的症狀之一,常讓孩童住進加護病房。」

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/10150664-4%e6%ad%b2%e7%94%b7%e7%ab%a5%e4%b8%8d%e6%b2%bb%e5%be%8c%e7%a2%ba%e8%a8%ba-%e5%a4%a7%e9%87%8f%e6%84%9f%e6%9f%93omicron%e5%b9%bc%e7%ab%a5%e5%87%ba%e7%8f%be%e3%80%8c%e5%93%ae%e5%90%bc%e3%80%8d%e7%97%87

大宅

Wongmendy 發表於 22-2-12 12:14
請不要再輕視。
諗住中招當感冒(emoji)!有家長冇諗住打針,驚打針多個中招!諗住外國都係甘,中左冇乜點! ...

小朋友好慘,父母無知真係會連累下一代

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

KenChung_FB 發表於 22-2-12 17:53

你冇事代表其他人瀨咗嘢都唔會死?
你冇事只係代表你好彩,但有啲乜後遺症你都唔會即時知啦!

唔一定死,但有機會死,呢啲都好明顯⋯⋯
全世界都有呢啲數據,事實證明呢個病嘅死亡率都算高囉,如果唔係啲人就唔使咁驚,各國政府都唔會咁大力谷針。

首頁
45678...9

尾頁

跳至