自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

waic 發表於 22-3-6 09:45
呢样我信呀。
琴日見個小朋友口罩都冇戴好,媽媽冇理佢 ,我想出聲,但驚人話我多事。
...

有啲人以為打咗針免疫,放鬆曬啲防疫守則
有啲人誤會以為打同唔打針都中,帶風向以為打針係無用

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

jazmine 發表於 22-3-5 14:17
朋友比左呢張圖我,想睇下準唔準

我中左的朋友如下:

樓主又分享吓自己同家人朋友準唔準

子爵府

現實:
葵涌邨確診粗略點算
1月21-24日期間
打一針:科興2人,復必泰5人
打二針:科興19人,復必泰45人
打三針:科興4人(其中有1人打第3針時同日發病,應該打針前巳感染,所以實計應該3人),復必泰2人
截至1月21日
已接種科興疫苗人數 | 已接種復必泰疫苗人數 | 疫苗接種總數
第一劑 1 994 700 | 3 223 800 | 5 218 500
第二劑 1 768 600 | 2 972 300 | 4 740 800
第三劑 340 200 | 419 100 | 759 300
雖然只有2+19+4+5+45+2=77人,但係現實環境,葵涌邨係疫區,巳去除大部分干擾因素,如果話打復必泰班後生住係疫區仲周圍去,然後係外面感染惹返葵涌邨,我就覺得好少.
初步數據顯示,除左第3針之外,都係復必泰多d人中,而且第3針樣本數太少未必準,應該爭取叫政府公佈埋25日之後的確診疫苗接種資訊
參考資料:
2019冠狀病毒病疫苗接種計劃數字(截至2022-01-21)
https://www.info.gov.hk/gia/general/202201/21/P2022012100818.htm
2019冠狀病毒病疫苗接種計劃數字
https://www.covidvaccine.gov.hk/zh-HK/dashboard
衞生防護中心調查新型冠狀病毒個案(一月二十一日)(個案編號:13102-13125)
https://gia.info.gov.hk/general/202201/21/P2022012100594_385999_1_1642763581735.pdf
衞生防護中心調查新型冠狀病毒個案(一月二十二日)(個案編號:13126-13151)
https://gia.info.gov.hk/general/202201/22/P2022012200665_386120_1_1642858987303.pdf
衞生防護中心調查新型冠狀病毒個案(一月二十三日)(個案編號:13152-13291)
https://gia.info.gov.hk/general/202201/23/P2022012300646_386167_1_1642945084835.pdf
衞生防護中心調查新型冠狀病毒個案(一月二十四日)(個案編號:13292-13400)
https://gia.info.gov.hk/general/202201/24/P2022012400773_386223_1_1643034352684.pdf

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

wasabikingdom 發表於 22-3-6 07:04
中唔中係同有無嚴守防疫措施同個人衛生有直接關係,就算打咗針都要防疫
...

agree, 疫苗令免疫系統一遇到新冠病毒入侵
作出更快反應消滅病毒, 疫苗唔係金鐘罩

男爵府

回覆樓主:

親朋戚友中:
3針科(6x,7x歲)
3針復(5x歲)
2科1復(5x歲)
1 針科(4x歲,10歲)
其實打晒針都會中,唔使返工嘅退休人士又會中。
有懷疑去私院睇醫生時染疫
有懷疑去排隊做檢測時染疫

但總括來講,一個中左,冇去隔離,點都會令到全家人中。

真係避無可避

男爵府

ic310 發表於 22-3-6 11:01
現實:
葵涌邨確診粗略點算
1月21-24日期間

其實呢個數據都好難睇到啲乜嘢,因為你唔知成條邨有幾多人打咗復必泰,有幾多人打咗科興,例如如果科興得百幾人打咗,但有25個人中,咁佢嘅比例算多,但如果復必泰有千幾人打咗,但只有52人中,咁佢嘅比例算少,而事實打復必太嘅人係比科興多
其實我覺得兩隻疫苗都有效嘅,無謂去比較

大宅

jazmine 發表於 22-3-5 14:21
幅圖話3針科興個抗體好低,自己看看

咁抗體好低 ,是否能防重症呢?

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我同我老公都打咗3針科興(12月中打咗第三針)
我老公4/March中左(但無發燒,似普通感冒)
我咁多日都係快測陰性
我尋日重成日同佢同檯食飯,雖然我惹到少少病,但今早食左啲中成藥(不是連花),又攪定左

子爵府

成日講抗體,點解唔講T細胞?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

naicha 發表於 22-3-6 09:48
上年同事差不多時間打第一針,有日三個人食飯講開打針,佢哋打復必泰的,係咁圍攻話我打科興冇用,打鹽水 ...

係呀,啲人真係好衰。每個人都有選擇權,佢地打bnt,我都唔會judge 佢地啦!但好多一聽到你打科興就會話「噢....>.<」一係就問「做乜要打科興?冇用打黎做乜?」一係話「睇你個款都係打科興架啦!」一副睇你唔起咁樣,真係eq差啲都鬧佐交了!
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

dongnut 發表於 22-3-6 03:46
點知早2日個客全家中哂
佢哋日日去馬會食飯嘅
我唔係黑心

唔駛咁嬲, 到昨日都仲有人同我講打科冇料到, 你屋企有人中你實中喎

佢啲仔係黃到黑怕比一拉一早就走左

子爵府

Yungalice13 發表於 22-3-6 11:55
成日講抗體,點解唔講T細胞?

因為抗體係防感染
T cell係防重症

佢哋認為防感染緊要

子爵府

dongnut 發表於 22-3-6 13:56
因為抗體係防感染
T cell係防重症

唔可能完全防感染,等同打流感針,打左唔代表唔會患上流感,只係預防流感帶來嚴重症狀

子爵府

naicha 發表於 22-3-6 09:48
上年同事差不多時間打第一針,有日三個人食飯講開打針,佢哋打復必泰的,係咁圍攻話我打科興冇用,打鹽水 ...

係呀,好多呢啲白痴,根本咩針都有機會中,何必踩人!
你應該話返佢其實打咩針都有機會中,個疫情重未完,who knows?

子爵府

Yungalice13 發表於 22-3-6 13:59
唔可能完全防感染,等同打流感針,打左唔代表唔會患上流感,只係預防流感帶來嚴重症狀
...

我知,但佢哋唔信大陸嘢嘅又點會咁諗呀
細路打復夠有機會有心肌炎啦,米大把父母比仔女打。

總之大陸係冇好嘢架!佢哋認為

子爵府

dongnut 發表於 22-3-6 14:18
我知,但佢哋唔信大陸嘢嘅又點會咁諗呀
細路打復夠有機會有心肌炎啦,米大把父母比仔女打。

咁就唔好比較啦,既然心中都有答案,我信科興,大陸十幾億人疫情又控制到,其實中左omicron 都會再中,只係病徵會對比上一次輕微,講咁耐都仲係有人講抗體,其實當病毒入侵身體,T細胞就會發揮作用對抗病毒。

男爵府

我老豆打左3針復必泰都中

男爵府

好睇個人抗體
我見3復中都可以好唔舒服/好小事
1針都無都可以好反覆/無事好快好返

男爵府

jazmine 發表於 22-3-5 14:17
朋友比左呢張圖我,想睇下準唔準

我中左的朋友如下:

我表姨打左三針都中,我表姨丈一樣打左三針,佢兩個話都吾知邊個傳染俾邊個,兩個做同一行

首頁

尾頁

跳至