自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

DonnieBB 發表於 22-4-14 21:01
天寰咁新, 好難想像咁快出事...
我都睇埋邊個發展商同管理公司

呢個屋苑由入伙執修到依家都不停俾人投訴/後悔買㗎⋯
https://www.hk01.com/地產樓市/353978/收樓惡夢-被轟無24小時保安-電梯只開1部-天寰管理處咁解話

https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=29011725

公爵府

popocat 發表於 22-4-14 22:48
我好想知幾錢管理費,管理公司咁差都得嘅?!

$4.x/呎

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

mandy952 發表於 22-4-14 23:33
裝修可以叫裝修公司幫你買埋
裝修公司買乜你都唔知,亦可能無買。到時claim唔足或唔包,都係業主上身。

我自己買就一定買保裝修師傅,第三者,財物,工程延誤等等。
好多野,裝修公司唔包的。

翡翠宮

牛年勳章

家居保險好重要

男爵府

hfl2000 發表於 22-4-14 22:38
緊係唔係啦,都要睇你樓齡、呎數、保單條款,有啲只需要每宗上限$0-1000自負費㗎咋,我買嗰間都係只需要每 ...

我問過曬全香港所有家居保險,包括銀行,同保險公司,間間喺我追問之下,都講10%墊底費,係所有保險界都有

男爵府

lo913 發表於 22-4-14 22:41
邊有咁誇張呀

因為我唔需要供樓,所以之前每年都會響某銀行購買家居保險,有一次續保無意中佢講條款嗰陣,先知道原來要畀10%墊底費,跟住我問曬咁多間保險公司同銀行,原來答案竟然係,間間都要10%墊底費

男爵府

wmkcnw 發表於 22-4-14 22:30
點都要買家居保。一般墊底費,是可負擔的。

一年買包第三者一千萬,都係3,4千。

供緊樓,銀行就會要你強制買家居保,因為佢已經幫你買咗

珍珠宮

lovedgs 發表於 22-4-14 20:21
估唔到天寰手工甘差

邊間發展商?

公爵府

baby1628 發表於 22-4-16 18:51
我問過曬全香港所有家居保險,包括銀行,同保險公司,間間喺我追問之下,都講10%墊底費,係所有保險界都有
...

你買邊間保險呀?難道你間屋好大好舊唔可以買一般家居保嗎??
就以樓上有jm講既匯豐為例,我睇佢啲terms都唔駛10%自負費喎,你係咪有啲誤會呀?講緊個人法律責任/第三者賠償喎
https://cdn.hsbc.com.hk/content/dam/hsbc/hk/tc/docs/insurance/home/homesurance/factsheet.pdf

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

baby1628 發表於 22-4-16 18:54

銀行唔會強制買家居保,只會要求買火險。

伯爵府

bearcat2003 發表於 22-4-14 21:02
樓盤叫「天寰」咁勁,睇到D喉管手工差到
好同情業主
講開又講,睇東張訪問業主時,在窗口以下寸半左右,有一條打撗好長嘅裂痕,心諗新樓咁快有裂痕,質量好差喎

公爵府

你係咪撈亂咗家居保&火險(樓宇結構保險)呀?兩樣唔同嘢唻㗎喎⋯
銀行係唔會強制你買家居保㗎,火險亦都好多時屋苑式管理費都有幫你買咗包咗,銀行都唔需要你買,除非你借8-9成先至一定要買埋「按揭保險」啫。

珍珠宮

baby1628 發表於 22-4-16 18:51
...

你問曬全港的保險公司咁厲害,咁香港有幾多間?你問咗邊幾間?

珍珠宮

hfl2000 發表於 22-4-16 19:15

你係咪撈亂咗家居保&火險(樓宇結構保險)呀?兩樣唔同嘢唻㗎 ...

正確。佢連呢樣都唔知,仲講問曬全港的保險公司咁勁

公爵府

白毛毛 發表於 22-4-16 19:19
正確。佢連呢樣都唔知,仲講問曬全港的保險公司咁勁

其實我#87樓post嗰個網站已經好好咁有好多間可以比較,㩒「更多資訊」=》「產品小冊子/保單條款」已經可以睇哂佢啲terms,唔駛自己遂間問⋯ 點解佢睇都唔睇吓先
https://www.moneyhero.com.hk/zh/home-insurance

珍珠宮

hfl2000 發表於 22-4-16 19:26

其實我#87樓post嗰個網站已經好好咁有好多間可以比較,㩒「 ...

正常,我講正常,應該無乜人會敢講「問曬全香港」呢幾個字。香港咁多大大小小公司做GI,有啲唔係主力做街客,真係咁勁做到滴水不漏?

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wannabe118 發表於 22-4-14 20:31
講緊邊單?

公爵府

白毛毛 發表於 22-4-16 19:34
正常,我講正常,應該無乜人會敢講「問曬全香港」呢幾個字。香港咁多大大小小公司做GI,有啲唔係主力做街 ...

就算係同一間都可能有幾個唔同plan啦⋯唔明點解咁口響話問曬全香港,仲要係「追問」⋯真係想知佢點樣追問呢?白紙黑字寫既terms又唔信⋯

男爵府

baby1628 發表於 22-4-16 18:53
因為我唔需要供樓,所以之前每年都會響某銀行購買家居保險,有一次續保無意中佢講條款嗰陣,先知道原來要畀10 ...

懶做功課,請問你睇過哂咁多間? 覺得邊間最抵有夠保障? 想買番份,謝謝

琥珀宮

嗰個應該係火險

首頁

尾頁

跳至