自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

大宅

最好有啲咩怨氣嘅人都離開香港,無謂阻住大家,留返啲識得欣賞中國文化同歷史嘅人,睇住我哋香港點樣被中國帶領一路向好走

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

wln 發表於 22-5-30 08:33
家人和關係永遠第一位。
我唔會咁蠢把政治凌駕家人和好朋友關係。自己又唔係政客,又唔係寄有利益者。有啲 ...

你自己係yc梗係唔覺得歪理乞人憎

你又忘記咗自己曾出po怨家姐移民

男爵府

Jone_kuok 發表於 22-5-30 10:39
我同事又係聽到講中國嘅嘢就反白眼。
日日發放負能量,講香港政府趕走曬啲人才,留唔住,個個移曬民。

男爵府

aukwai2022 發表於 22-5-30 11:43
其實吾明白,移民都係想過新生活,點解仲關注香港,一日到黑希望香港衰,心理吾平衡
...

咁樣至顯得佢地嘅決定係正確。

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

kalong 發表於 22-5-30 07:16
仲有另一家姐係黃人, 但佢收歛好多
我成日諗如果媽媽將來百年歸老, 大家真係唔洗再聯絡了
...

我家姐都係,反中仇恨極深。
當時佢勁踩babykingdom話呢度圍爐取暖,但現在又見到佢會留下言。
仇中又會淘寶買野,有次見到佢頭像既comment讚件貨,我見到真係得啖笑。
真係龍門任擺係黃人既特質

水晶宮

樓主,我都有接觸呢類人,

正常時算正常,跳制時好似精神失常,激進歪理講咗接近3年,

見人猶如見鬼(在谷、對話不停放負),計劃走仲未走,而家得我和另一朋友仍然理睬佢,對我哋嚟講,對住佢哋有透不過氣嘅感覺,簡直係精神虐待

恭喜您哋解脫,祝福您和媽媽身體健康,開開心心

大宅

capricornbb 發表於 22-5-30 12:18
你自己係yc梗係唔覺得歪理乞人憎

歪理我聽左可當耳邊風
但yc撐犯法D行為, 仲想洗埋我小朋友個腦,真係痴架, 好似入左魔咁, 我可能講得好跨張, 但如果你接觸過好偏激過D就會明白嗰種感覺

水晶宮

kalong 發表於 22-5-30 12:34

歪理我聽左可當耳邊風

我當然明白啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

kalong 發表於 22-5-30 06:30
由細到大也不是好close, 到大家生小朋友關係好左,直到黑暴後, 大家又嘈了兩句,佢不断在 whatapps group 發 ...

放心啦,佢走咗發覺嗰邊要乜冇乜,佢就會記得你呢個屋企人,成日都會叫你寄嘢過去㗎啦

男爵府

回覆樓主:

恭喜你家姐

子爵府

回覆樓主:

可以解脫,感覺一定輕鬆了不少,恭喜你

大宅

KenChung_FB 發表於 22-5-30 12:40
恭喜你家姐

只要你哋呢D人肯放過別人, 即放過自己, 對大家都好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主,

我同你嘅情況好相似,可惜嘅係我嘅深黃大佬話佢一定唔會移民,要喺香港繼續抗爭。

我都曾經喺家庭群組善意勸喻大家不要在群組內談及政治問題,免傷和氣,但我的深黃大佬係唔會理會,依然繼續發放假消息,負能量。因為爸爸媽媽都在群組之內,所以我都一直容忍,及至有一次,佢話只要提六四呢個數字就會觸犯國安法,我就真係忍唔住,爆佢一大鑊。起初都驚爸爸媽媽見到子女不和會唔開心,點知幾星期後爸爸話我鬧得好,只有我先夠膽爆佢。

黑暴之前,我幾兄弟姊妹啲感情都好好,可惜已經返唔到轉頭,我都預咗第日爸爸媽媽唔喺度之後,我會退出群組,大家不再往還。

男爵府

我媽咪都係,每次次見親佢都話要搵夠錢就走,佢話係香港呼吸同講句嘢都無自由。我睇見佢都辛苦,我真心想我媽咪早啲走佢還時時我唔走,對我d小朋友唔住,講到我害死我小朋友!每次見親佢,一係唔講野,講親野,佢都會講到政治,好辛苦

珍珠宮

bbc2018 發表於 22-5-30 11:14
我有哋朋友仔女本來想英國讀boarding, 都唔少轉左去澳洲、加拿大讀,以免被人洗腦或影響。香港現在社會已 ...

現在的英國很熱鬧!
有少數極端份子初來步到,居然夠膽話要趕走曬d中國人,光復英國。真係癡媽根!

英國藏污納垢,係極端主義的溫床,看看以前有幾多人由英國搭飛機去投奔ISIS極端組織!

不排除英國都有白人極端主義組織,見到呢d香港新移民氣焰囂張,人數暴增,分分鐘會揾佢地祭旗。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

kalong 發表於 22-5-30 12:34

歪理我聽左可當耳邊風

我第一次接觸喪屍,係我保險agent個秘書,我話收到小道消息單眼女問何韻詩612基金攞錢,佢0.9 9秒發癲同我講話佢哋好多人都有集資俾單眼女,佢夠錢轉私家,佢自己都捐咗兩萬蚊!
講嗰陣佢個樣又自豪又招積仲要串串共,唔記得咗其實佢係陪緊我驗身,我係客嚟㗎!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

wln 發表於 22-5-30 08:33
家人和關係永遠第一位。
我唔會咁蠢把政治凌駕家人和好朋友關係。自己又唔係政客,又唔係寄有利益者。有啲 ...

關係係雙向,有時唔係自己單方面想同人維持關係就維持得到

子爵府

有時一家人都要講緣份。
唔夾既少接觸,少恩,少是非。
對大家都好。

男爵府

worthy 發表於 22-5-30 11:08

認真恭喜您。我嘅case同你好似,唔同嘅係我嗰個係“細佬”。 ...
見你無咩反應又冷淡兼無不捨。你細佬勁無癮。

大宅

平平常常 發表於 22-5-30 12:55
現在的英國很熱鬧!
有少數極端份子初來步到,居然夠膽話要趕走曬d中國人,光復英國。真係癡媽根!

有一班過到去變到好服從架, 同係香港係兩個標準

首頁
45678...12

尾頁

跳至