自由講場

跳至

首頁
45678...19

尾頁

水晶宮

畀面勳章

MiMicc南 發表於 22-7-27 10:59
多謝你,其實有幾晚我都偷偷喊左,係度預祝你成功!!

希望!

水晶宮

畀面勳章

bidbid20052005 發表於 22-7-27 11:03
回覆 lovelybaby2015 的帖子

樓主,祝叩門成功

多謝,希望!

珍珠宮

回覆樓主:

叩門啦。 大把位。 聽說跨區易收d

大宅

明白樓主點解喊, 亦理解女點解咁失望. 因為朋友囝都一樣, 派得比排名後的同學更差, 咁多年努力因為運氣不如人, 就付之流水. 真係令人不忿. 其實派到個間不算差的. 佢都話如果考試不如人, 入不到想入的佢會甘心. 但而家只是覺得很不公平. 希望他們冷靜過後, 明白這只是人生中一個小挫折. 這不是他們的責任同過錯

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

可否透露邊區?香港、九龍或新界?

有冇試過跨區?希望最後能夠入到心儀中學

大宅

叩門

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

蜜蜂糖 發表於 22-7-27 09:35
我侄女都係,佢同同班同學有7,8個報同一間中學,點知佢同考第3嗰個唔入,佢2個成績好過佢哋,2個都派得唔 ...

祝福,叩門成功
放下自在

珍珠宮

kpc2015 發表於 22-7-27 11:08
明白樓主點解喊, 亦理解女點解咁失望. 因為朋友囝都一樣, 派得比排名後的同學更差, 咁多年努力因為運氣不如 ...

係會咁架。 心理要好強大。 仲有3年到我啦。

水晶宮

lovelybaby2015 發表於 22-7-27 09:29
其他人派得太好,個個圍埋一齊開心

⋯⋯好慘,得兩三個派第三或以後

我姨甥女都派唔好
我聽到都心疼
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kcpak 發表於 22-7-27 11:13
我姨甥女都派唔好
我聽到都心疼

最慘係大部分人都係好,詩人獨憔悴
放下自在

子爵府

lovelybaby2015 發表於 22-7-27 09:37
已交曬叩門

咁要做的已經做了平常心 你唔開心孩子更唔開心

水晶宮

畀面勳章

kpc2015 發表於 22-7-27 11:08
明白樓主點解喊, 亦理解女點解咁失望. 因為朋友囝都一樣, 派得比排名後的同學更差, 咁多年努力因為運氣不如 ...

exactly
其實派到呢間都ok的,我都已經同佢講,如果呢間唔好我地點會放第三⋯⋯可能因為受人影響,見同學個個派得咁好,所以佢唔開心

老實講我有諗過派唔到第一,都好大機會第二,真係估唔到第三,所以都冇乜心理準備。不過都好彩準備好叩門

題外話,有d野真係整定,我識好多家長,都完全無準備叩門,佢哋之前估今年更多第一志願(因為往常我哋學校已經唔少),所以冇乜準備,但我就準備好叩志願一丶二丶三的文件。點知真係得我一個有需要

侯爵府

2024年龍年勳章

女仔可能成熟0的,面皮薄,要同佢解釋番派唔到心目中第一間,都唔係甘緊要

水晶宮

畀面勳章

capricornbb 發表於 22-7-27 11:10
可否透露邊區?香港、九龍或新界?

有冇試過跨區?希望最後能夠入到心儀中學:fort ...

新界啊

我呢區學校比隔離區多選擇,所以不會跨區了

capricornbb    發表於 22-7-27 11:24

公爵府

2024勳章

hkgra 發表於 22-7-27 10:02

明啊,多數父母太擔心~可能B1 尾, 但成日考級頭, 揀科又可以揀自己想讀既科, ...

我都好疑惑, B1a都唔係100%入大學, 到底B1a, b, c既教學分別係邊?
如果B1c入U率低, 但小朋友名列前茅可以選到自己鐘意既科入U, 同B1a入U率高但冇自己小朋友份, 其實最終都係睇小朋友實力, 定係B1a有特別教學方法可以令1c學生升呢變1a,所以令人趨之若鶩?

子爵府

lovelybaby2015 發表於 22-7-27 09:43
佢已經喊咗幾次,今朝又喊,尋日我已經故作冷靜同佢傾,見佢今朝又喊,而家我都頂唔住,趁一個人時終於喊 ...

我好明白你心情,早幾年我仔情況和心情同你小朋友一模一樣,我仔全級14派第三自願2a,但全級90果個派1a…佢話自己小學六年來都好比心機讀書,點解都派吾到,令爸媽失望

最後交咗兩間叩門申請表,1b果間吾洗interview 打電話嚟叫我仔後日去註冊,而家讀得好開心又輕鬆

水晶宮

畀面勳章

hkgra 發表於 22-7-27 11:18

女仔可能成熟0的,面皮薄,要同佢解釋番派唔到心目中第一間,都唔係甘緊要

我個係仔
C

男爵府

回覆樓主:

我女玩小學遊戲都係咁,成績比同學好但派咗寶校,唯有搏命叩門

樓主小朋友成績咁好,暫時應該未係絕望嘅時候,話唔定叩門叩到外區更好嘅學校呢,有實力自然有選擇

男爵府

pauljr 發表於 22-7-27 10:21
塞翁失馬焉知非福,係真。

當年派到大家口中冇咁好嘅,而家反而讀得更開心更輕鬆,自信十足,派得好嘅,年 ...

絕對認同!樓主唔好灰心失望啊!我都係過來人,有句說話好真,派得好,不如讀得好!派得到,不一定讀得到!加油啊

水晶宮

畀面勳章

cattz288 發表於 22-7-27 11:15
最慘係大部分人都係好,詩人獨憔悴

正是

其實呢間學校都ok的,否則我也不會放第三
雖然真係無乜諗過會派到第三,我以為第二
仲要全班得2個第三

首頁
45678...19

尾頁

跳至