自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

子爵府

msbear 發表於 22-9-17 10:13
呢度時不時出現“帶風向“呢個詞,實則上唔同意你嘅意見但又講唔到反駁你嘅論點,就話你出post帶風向搵食 ...

有個帖, 成班痴痴呆呆坐埋一枱

呢期係盧局長 原來已被搬到去時事

男爵府

杜小田 發表於 22-9-16 14:04
係咪有人唔想香港復常, 因為一旦復常生活,

局長就會無左存在感? 不再係焦點? 會備受冷落!

高官心態做多錯, 少做少錯, 唔做唔錯, 薪高糧準,係月尾二、三十萬袋袋平安。

最重要係病毒清零,心態躺平。唔好攪大型活動,市面一片死寂蕭條,你死你事。最重要月尾準時出糧。

抗疫咁大盤生意賺到盆滿缽滿賺到笑,養肥左唔小人。

興建及管理方艙、打針、藥廠、收檢測費用、安排隔離、圍封強檢,養活好多人,最好永續抗疫,唔好停。

好多人都唔想完結,斷人米路,疫情完結左無工開。

子爵府

ken6555 發表於 22-9-17 15:05
高官心態做多錯, 少做少錯, 唔做唔錯, 薪高糧準,係月尾二、三十萬袋袋平安。

最重要係病毒清零,心態躺 平。唔好攪大型活動,市面一片死寂蕭條,你死你事。最重要月尾準時出糧。

抗疫咁大盤生意賺到盆滿缽滿賺到笑,養肥左唔小人。

興建及管理方艙、打針、藥廠、收檢測費用、安排隔離、圍封強檢,養活好多人,最好永續抗疫,唔好停。

好多人都唔想完結,斷人米路,疫情完結左無工開。...

全球各國已陸陸續續完結政治疫情, 係香港班官仍然唔捨得疫情完結

公爵府

2023國際龍舟賽都改去泰國….
香港…

子爵府

lihomahk 發表於 22-9-16 23:20
呢排日日帶風啦~

其實唔駛帶風向. 根本10個人9個都想復常

公爵府

回覆 jon12345 的帖子

好孩子、聽話的孩子、孝順的孩子!比個叻佢

禁止訪問

公爵府

回覆 chingnc 的帖子

就差冇拎寵物了鼻、之前大陸同羊做核酸!世界之大無奇不有!

大宅

jasprincess 發表於 22-9-17 15:21

係 班打針打上癮個d人係咪.... 比政府叫完打晒4針 乜特權都冇 唔好同我講出街食飯 呢個係香港人既基本權利 佢用支針比呢個權利你係高壓手段
上年alpha beta勁個陣我係贊成疫苗通行症因為真係可以死好多人 但omicron宜家真係弱左好多 各國都開放晒 有得比你參考都唔應用

男爵府

杜小田 發表於 22-9-16 14:04
係咪有人唔想香港復常, 因為一旦復常生活,

局長就會無左存在感? 不再係焦點? 會備受冷落!

香港人忍唔忍夠,佢地應該唔係幾care,記得當日初爆疫時,好多香港人都要求盡快封關,以免傳入,特首話要顧及內地人感受,拒絕封關。你幾時聽過政府講:為顧及香港市民感受,我地會。。。咁咁咁咁做

佢地最care 邊d 人,你知,佢知,單眼佬都知。香港人?你係blue blood 果班未care 下囉,否則?自己諗下

男爵府

msbear 發表於 22-9-17 10:13
呢度時不時出現“帶風向“呢個詞,實則上唔同意你嘅意見但又講唔到反駁你嘅論點,就話你出post帶風向搵食 ...

還有用顏色label 你叫你移民

珍珠宮

玩具勳章

castle100 發表於 22-9-17 15:25
回覆 chingnc 的帖子

就差冇拎寵物了鼻、之前大陸同羊做核酸!世界之大無奇不有! ...

我見到連魚都要,唔知係咪合成相

珍珠宮

玩具勳章

nicelady2828 發表於 22-9-17 15:39
還有用顏色label 你叫你移民

佢地而家發現被人過左一棟,仲有咩辨駁,咪屈人反政府話人顏色人囉,我咩色都好過呢班黑心個隻黑色

大宅

回覆樓主:

驚政策多過驚新冠

子爵府

jasprincess 發表於 22-9-17 15:21

喺呀~誰不想正常生活,但不顧人命的復常,看輕後遺症的復常,是我覺得現在帶的風向,現在還有人講得出政府迫人打疫苗的話,新冠肺炎的其中一個特質抗體時間很短。前一星期東區醫院同一時間7心臟科醫生同時感染,你猜對病人來說有無影響?醫療崩潰唔恐怖嗎?大量輕症出現,真喺對社會無影響嗎?英國年頭貨櫃大塞車,喺因為同一時間出現大量輕症的患者,導致無人上班,社區才出現物資短缺的情況;最近有無留意衛生處新出一系列的宣傳,長生冠可以6個月後才出現,這些數據唔係香港獨有,喺外國多個案而顯生有專家研究,香港今年開咁長新冠的兒童專科,你知道嗎?

daijuju    發表於 22-9-18 13:31

大宅

回覆 sunnygirl 的帖子

聽到但會唔會理係另一回事

伯爵府

好媽媽勳章

chuck_bass 發表於 22-9-17 15:25
班人復唔復常係睇政府點講架咋

佢地無人生無思考

當初一味嘈全民檢測,又話唔難又話好易

到中央話香港唔駛,佢地立馬收聲

伯爵府

好媽媽勳章

lihomahk 發表於 22-9-18 10:17
喺呀~誰不想正常生活,但不顧人命的復常,看輕後遺症的復常,是我覺得現在帶的風向,現在還有人講得出政 ...

我相信大家身邊都已經歷過好多人患過新冠,今日大家講到復常,也是大家觀察嘅結果,就係呢個病係絕大多數都係輕症。你成日講果啲係醫學數字,但市民感受到的係來自實際經驗。內地幹部都要親身接觸民眾做調研,唔會只坐office睇數字。

男爵府

莎莎莉莉 發表於 22-9-18 10:27
我相信大家身邊都已經歷過好多人患過新冠,今日大家講到復常,也是大家觀察嘅結果,就係呢個病係絕大多數 ...

冇錯,香港好多人染過包括我自己,實際體驗絕對輕症,多左聲音強烈要求對外開放,大陸鎖國有佢政治需要,香港唔能夠一直兩頭唔到岸

男爵府

lihomahk 發表於 22-9-18 10:17
喺呀~誰不想正常生活,但不顧人命的復常,看輕後遺症的復常,是我覺得現在帶的風向,現在還有人講得出政 ...

中過招會有抗體,短期內都難再中,基本上停工一個禮拜都可以復工啦,又唔見外國而家各行各業崩潰左

就算隻病毒再變弱都可能有長新冠,咁點嘛?繼續等佢再變弱呀?

首頁
45678...9

尾頁

跳至