自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

she007 發表於 22-11-2 18:19
點會,香港係特別差,新加坡經濟不知幾好,失業率又低

香港失職率都係3.8,一D都唔高!

新加坡咁獨裁,經濟唔係應該差咩?

水晶宮

wai4919 發表於 22-11-2 20:32
你在那里看文章,是否真實,還是充滿自己主觀。現在好多文章,都係吹水居多。。。
...

呢篇係01的
伴隨着股市異動,各地供銷社不斷髮展壯大的新聞也不斷登上媒體版面。消息顯示,湖北基層供銷社恢復重建至1373家,基本覆蓋了全省鄉鎮;寧夏鄉鎮級供銷合作社覆蓋率達到92.7%;重慶農村綜合服務社增至6120家,覆蓋率達76%。
對於在改革開放後市場經濟環境長大的中國年輕人來說,供銷社是個相當陌生的存在,但是對70後尤其是出生在60年代之前的人來說,這可是他們對那個年代生活的最深切回憶之一,不少來自於內地的老一輩香港人對此也記憶猶新,同樣令人印象深刻的還有糧票、油票、肉票、布票等屬那個時代的特殊物證。
其實我由共銷睇到講計劃經濟,原本兩樣我都唔知係乜

大宅

she007 發表於 22-11-2 20:25
講番清零,我見有文章咁講:
中共的「清零」政策,一方面是馴服官員,要讓各地各階層官員都要對習絕對忠誠 ...

啊!
是台灣的文章嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

全球經濟都差,歐洲美國咪仲差,歐洲好多國家嘅人直情連溫飽嘅問題都未解決呀,邊個更差?

珍珠宮

幸運是對手 發表於 22-11-2 18:23
唔好派消費券,唔好再強檢,已經省了不少。

講得岩,一開始唔應該派

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

iamiam 發表於 22-11-2 21:42
講得岩,一開始唔應該派

消費券真係益曬2大超市。

在兩輪「保就業」計劃下,獲得最多資助的企業是牛奶公司,涉及近8億元。排名第二及第三分別是九巴及美心,分別獲取約6.5億及6.43億元資助

原文網址: 超市成「保就業」大贏家 林健鋒斥不夠針對性 倡派一萬元消費券 | 香港01 https://www.hk01.com/article/735598?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

水晶宮

半生緣 發表於 22-11-2 20:57
我有朋友親戚大陸做公安!佢同我講人工減幾成!不過你可以唔信!
...

咁點解減人工仲有咁多人爭嚟做?

內地公務員考試開跑 報考人數首次突破200萬 平均68人爭一職位
https://www.hk01.com/article/705811?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

子爵府

lovebb2 發表於 22-11-2 18:14
未來香港經濟一定差, 大家要準備好要過寒冬

----

嘥氣!呢到的人只會諗點花錢點享樂。搵錢是C6的事。

水晶宮

lovebb2 發表於 22-11-2 18:14
未來香港經濟一定差, 大家要準備好要過寒冬

----

困難總會過去的

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ddkaka 發表於 22-11-2 21:44
咁點解減人工仲有咁多人爭嚟做?

內地公務員考試開跑 報考人數首次突破200萬 平均68人爭一職位

所以解釋到減薪、無人出聲。

公務員年工資收入平均比企業員工高3700餘元。 中部三省調查有效問卷6287份:公務員中62.1%的科員年收入在2.5萬元以下;71%的科級公務員年收入在2.5萬至 4萬元之間;48.7%的副處級公務員年收入在4萬到5萬元之間;正處級公務員中年收入超過5萬元的佔56.2%。

另外除了薪資,公務員還有各種津貼,補貼和獎金,明目繁多的補貼和津貼,如住房補貼、防暑降溫費、交通補貼、帶薪休假等,有的單位還為公務員提供免費早餐和午餐(有的象徵性收點費用),甚至發米、面、肉、蛋、油、蔬菜、水果等,體制內的人享受著百姓連想都不敢想的福利待遇。

男爵府

大力大力 發表於 22-11-2 21:47
因為國內公務員好多福利~
準時下班,返工清閒,好多暢銷小說都係返工寫嘅,例如三体、明朝那些事兒

男爵府

大力大力 發表於 22-11-2 18:37
東方又係誇大嚇人~

本年度首6月入不敷出、港府錄2530億財赤...........

睇埋近5年頭6個月嘅數字先
莫講話同疫情前比,

收入連2020/21疫情初期都不如,
未計賣地收入能否持續都成疑問。

2022/23
開支4,047億
收入1,317億
發債收入 200億
赤字 2,530億

2021/22
開支3,160億
收入2,003億
赤字1,157億

2020/21
開支 4,278億
收入 1,480億
赤字 2,798億

2019/20
開支 2,817億
收入 1,800億
發債 78億 還債15億
赤字954億

2018/19
開支2,511億
收入1,758億
赤字753億

子爵府

最好笑係香港回歸25周年,偉大祖國國慶,偉大習主席連任,全部都跌到趴喺度,全部股災祝賀,笑死咁鬼唔爭氣,唔好怪敵人睇我哋唔起

珍珠宮

好媽媽勳章

she007 發表於 22-11-2 21:40
呢篇係01的
伴隨着股市異動,各地供銷社不斷髮展壯大的新聞也不斷登上媒體版面。消息顯示,湖北基層供銷社 ...

供銷社令我想起了計劃經濟

男爵府

extra88 發表於 22-11-2 21:54
睇埋近5年頭6個月嘅數字先
莫講話同疫情前比,
國泰又要錢、百佳呢d無乜影響都資助…係咁架啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

da-rosette 發表於 22-11-2 21:54
最好笑係香港回歸25周年,偉大祖國國慶,偉大習主席連任,全部都跌到趴喺度,全部股災祝賀,笑死咁 ...

中國股市、有跌到一僕一碌咩?

香港是中美角力的風眼、美國要打壓中國經濟、而中國是資本封閉、預防美國割韭菜、所以有些財經專家就話、香港股市是美國對中國經濟戰~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

開心吸收勳章

she007 發表於 22-11-2 21:40
呢篇係01的
伴隨着股市異動,各地供銷社不斷髮展壯大的新聞也不斷登上媒體版面。消息顯示,湖北基層供銷社 ...

我內地新友仍然可以淘寶,網上購物他們住深圳,冇你講供銷社wor。

而且篇文章,為何你可以理解為增加人民服從,官員對習忠誠??

男爵府

最好笑係香港回歸25周年,偉大祖國國慶,偉大習主席連任,全部都跌到趴喺度,全部股災祝賀,笑死咁 ...
因美國加息、量化、貿戰攪成咁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Pa123 發表於 22-11-2 22:00
因美國加息、量化、貿戰攪成咁

佢哋沒有國際視野、亦都不知道什麼是大國博弈、總之什麼都是中國政府不對。

真係笑死人~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

最好笑啲人成日話中國唔躺平搞到經濟點差點差,但嚟緊德國總理同法國總統都要輪住嚟中國R著數,敵人冇睇唔起你,只係你睇唔起你自己啫
attach0/tmp/phphQRUMF

首頁
45678...10

尾頁

跳至