自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

MrsSingSing 發表於 22-11-9 01:19

講真,唔覺樓主女女有咩激心如果食飯顧住玩手機 ...

我果個,你以上講既全部做齊,而家中六喇,我都無氣

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

MrsSingSing 發表於 22-11-9 15:02
我初初都會佢追咩我追咩,但慢慢發覺,好似仲加失去自我,為咗討好佢而追咁,而佢大大吓亦會發現呀媽係咪 ...

佢都有追我個d 結果佢鐘意咗陳伯強,張國榮同李克勤

我早年鐘意咗佢個running man 同李敏謞

佢李克勤d 歌熟過我

伯爵府

ling426 發表於 22-11-9 10:02
我覺得我2個仔冇反叛期,由細到大都好好湊唔使我勞氣。請問知唔知冇經歷反叛期會點?
...

你兩個仔幾大了?大家所講的反判期,我女推遲至大學第一、二年先出現

珍珠宮

過多幾年就會好,想當年自己都係咁,唔好行差踏錯就得

子爵府

c6t6m6 發表於 22-11-8 22:00
我同老公食飯唔會玩手機、規定左佢當冇件事。
仲肯讀書、肯補習,成績尚算ok! 爭拗會有,但好小駁咀、可能 ...

其實你個女已經算遲發作同輕微啦,大把中一已開始,完全唔同屋企人講嘢,全日响自己房,有咩唔啱聽就駁返父母或完全唔理,你女仲肯做吓家務算係咁啦
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

珍珠宮

Pulmma 發表於 22-11-9 17:42
係 佢都有追我個d 結果佢鐘意咗陳伯強,張國榮同李克勤

我早年鐘意咗佢個running ...

我同佢喜好唔係好同,佢睇YouTuber我睇台綜韓綜;佢聽廣東歌,我剩係唔聽廣東歌唯一啱key既係大家都聽KPOP。同埋大家size差唔多,會成日互摷衫著
但平時講嘢語氣都係串串貢,唔係以前好嗲既小朋友。我都曾經心噏過,不過佢同我講過話:‘我同fd都係咁講嘢,所以當你係fd, 你應該要開心’….從此我就改變自己諗法,原來我應該要開心

男爵府

上次聽個講座話有少數人青春期好長,有啲要到27、28歲

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

佢地返左一日學,我會尊重佢食飯時想靜下或撳下手機,唔洗要收晒機乖乖同父母傾計。同父母傾計,有時係種壓力

男爵府

同病相憐,阿仔中一開始好反叛,由9月到依家我已經被激到喊唔知幾多次了

大宅

回覆樓主:

生嗰時要預咗仔女唔係下下聽話

男爵府

依家返學仲忙過返工,會唔會佢參加比較多活動,要覆羣組?
我個女都好乖,不過中六啦,高中開始佢有時答野好唔耐煩,我都會話佢,我都係問你一次,點解好似我問左你幾萬次咁?佢就知衰。
有時問野都唔好重複相同問題,或者太無聊嘅話題!
我女初中都會提起佢D同學,老師,我會盡量記佢地D名同發生咩事,之後再傾開關於同學老師嘅野,佢就會覺得我之前係有聽我講,咁佢會願意分享。假設你成日唔記住,又問返佢,佢就唔想再講,唔耐煩,講比你知都冇意思,因為覺得你冇心裝載!

珍珠宮

c6t6m6 發表於 22-11-9 02:29
我都有自我反思!係咪因為我係佢阿媽就要聽晒我講呢?可能由細到大都乖、突然有個改變我未接受到。佢上左 ...

你想佢同你傾乜?
佢急速長大溝通方式
無可能一成不變
始終師奶話題好狹窄
好易碎碎念而不自知
少女不感興趣自然面露不耐煩
盡量要簡潔記性要好
佢提過人物事情好快比到反應
無拍拖逃學你已煩少好多

首頁

尾頁

跳至