自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆樓主:

間中有,醫生話係心悸。又試過有晚瞓覺時突然有一下好大力打落嚟,大力到嚇醒咗,去睇醫生照心臟超聲波,話二尖瓣有d鬆。

男爵府

jumpy 發表於 22-11-28 02:57
間中有,醫生話係心悸。又試過有晚瞓覺時突然有一下好大力打落嚟,大力到嚇醒咗,去睇醫生照心臟超聲波,話 ...

想請問是醫生提議妳照超聲波嗎?,我剛睇完心臟科,傾完約半個鐘,佢沒有提議我做這檢查,從對話中醫生覺得我係緊張嘅人,受情緒壓力引起,我朋友話我似係睇左心理醫生

子爵府

Abull 發表於 22-11-28 09:45
想請問是醫生提議妳照超聲波嗎?,我剛睇完心臟科,傾完約半個鐘,佢沒有提議我做這檢查,從對話中醫生覺 ...

我先睇政府普通科,之後轉介心臟科,心臟科醫生問症和初步檢查,排期照照聲波,係咁查出原因。我媽後生時個心都成日亂跳,醫生都係話佢精神太緊張,好肯定佢心臟冇事,我媽現在80歲了,托賴還很健康。

男爵府

jumpy 發表於 22-11-28 14:44
我先睇政府普通科,之後轉介心臟科,心臟科醫生問症和初步檢查,排期照照聲波,係咁查出原因。我媽後生時 ...

咁妳鬆,要怎樣醫呀?

男爵府

要去check 心電圖先知咩事,我試過因為feel到自己脈搏跳得好大力,覺得有問題、所以去睇心臟科,check心電圖和醫生聽心跳,發現是早博,要食降血壓藥先好返。呢種情況通常係你最近壓力大,緊張過度,就會有早博問題。

侯爵府

2024年龍年勳章

壓力大及緊張過度,心臓自然跳得快,更年期也會心悸

男爵府

gigicatb 發表於 22-11-28 15:04
要去check 心電圖先知咩事,我試過因為feel到自己脈搏跳得好大力,覺得有問題、所以去睇心臟科,check心電 ...

我有check過心電圖話冇問題,但大家都知心電圖未必check到咩問題,咁妳食左血壓藥後有冇好些感覺,醫生都話我係個緊張之人同受情緒壓力影響

子爵府

Abull 發表於 22-11-28 14:57
咁妳鬆,要怎樣醫呀?

醫生話我只係輕微二尖瓣下垂,不用理會,又話其實好多人都會有,只不過有d人未必會感覺到。醫生話中度就食藥,再嚴重就換二尖瓣。我大部分時間都正常,唔會覺得個心跳動異常,但如果亂開嗰排,又會持續幾日,但感覺都係輕微,唔算好不適。心臟科醫生都有講緊張都會咁。

男爵府

jumpy 發表於 22-11-28 15:26
醫生話我只係輕微二尖瓣下垂,不用理會,又話其實好多人都會有,只不過有d人未必會感覺到。醫生話中度就食 ...

請問妳係叫門診寫信妳排政府心臟科是嗎?需時幾耐先有得睇呀

子爵府

Abull 發表於 22-11-28 15:28
請問妳係叫門診寫信妳排政府心臟科是嗎?需時幾耐先有得睇呀

唔係我叫醫生寫,係佢主動寫的。講緊幾年前了,唔記得排咗幾耐。

男爵府

jumpy 發表於 22-11-28 15:29
唔係我叫醫生寫,係佢主動寫的。講緊幾年前了,唔記得排咗幾耐。

謝謝妳回覆,有政府跟進都好,不過我諗而家政府唔夠醫生,未必會咁好主動轉介妳去睇專科了

子爵府

Abull 發表於 22-11-28 15:37
謝謝妳回覆,有政府跟進都好,不過我諗而家政府唔夠醫生,未必會咁好主動轉介妳去睇專科了
...

政府睇過冇事,一般都係跟多一至兩年for觀察就會close file,唔會長期跟進,除非要食藥控制病情。現在醫療緊張,最近我有朋友心口痛,都排超過一年。後來佢自費照心臟CT,原來冠心病,都係自費做手術。因為政府都要排一年先有得做,冠心病唔係講玩,呢d錢唔慳得。

子爵府

minichanz 發表於 22-11-12 21:14
我有時感受到心跳係因為緊張/壓力大
我都有,医生話叫早搏,不太嚴重可不需吃药。
壓力一定有影響,所以要放鬆,我也學習中。

男爵府

Abull 發表於 22-11-28 15:12
我有check過心電圖話冇問題,但大家都知心電圖未必check到咩問題,咁妳食左血壓藥後有冇好些感覺,醫生都 ...

但我嗰次係check 心電圖睇到啲脈搏真係唔正常喎,點會睇唔到?食咗大概一個月藥好返,不過唔會話斷尾,總之之後又過度緊張就會翻發

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Abull 發表於 22-11-28 14:57
咁妳鬆,要怎樣醫呀?

我都係心瓣鬆架, 無藥食架, 只係手術前佢要你食一堆抗生素, 情緒影响比心理大, 你放輕鬆吧

男爵府

Abull 發表於 22-11-12 22:30
我的確情緒唔好,但會導致有心悸嗎,我覺得自己有心悸,因感覺到心跳

睇中医

男爵府

Abull 發表於 22-11-12 23:09
總之感覺到心跳個人就好唔舒服,正常嘅話平時係唔會feel到心跳的

妳好,本身有血壓高,喱年幾前心由100跳到130,坐係度都feel到好跳,二月入醫院,醫生開了半粒減慢心跳藥,食了好好多,去番100左右,果人都舒服好多。。

複式洋房

回覆樓主:

一時時

珍珠宮

QQ_panda 發表於 22-11-26 23:26

反而我最近2次睇既西醫都無反對食中藥(我同佢講食完中藥 ...

唔出奇。你提及的西醫、中醫、你都係老實而已。

係個西醫角度,既然你食左中藥舒服d,而西醫又做唔到,點解要阻止你?我欣賞佢開明。

個中醫師可能係婉轉地話比你知道,佢地能力有限,你要追求更佳效果要另聘高明。無謂大家辛苦。

中醫係非常著重個人水平,思路手法可以很不一樣,沒有一個標準答案,只係思路手法是否更高明而已。所以你咁樣每次係random由不同醫師看診,得確係會讓醫師好無奈!複雜問題用呢種安排好難有好結果。(我覺得係浪費金錢,你不如自己學習下中醫知識仲實際)

比我一定會keep住同一位醫師(當然係通過個人初步screening),持續由佢醫治。

男爵府

gigicatb 發表於 22-11-28 20:49
但我嗰次係check 心電圖睇到啲脈搏真係唔正常喎,點會睇唔到?食咗大概一個月藥好返,不過唔會話斷尾,總 ...

你會有咩唔舒服架

首頁

尾頁

跳至