自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

請問call車除咗滴滴,仲有咩app易call, 滴滴好少車

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

留毛學野

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-2-8 21:52
中銀銀聯信用卡?應該綁到apple pay卦?用銀聯手機閃付坐深圳地鐵公交。

至於apple交通卡唔清楚,apple我 ...

我都想知點解中銀咁大路都唔得,唔知係咪雙幣信用卡唔得,好灰呀
attach1/tmp/phpStadfK
attach2/tmp/phpktPUyb

翡翠宮

Rubik 發表於 23-2-9 08:24
我都想知點解中銀咁大路都唔得,唔知係咪雙幣信用卡唔得,好灰呀

唔係輸入RMB卡號;你輸入正中港幣卡號?

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-2-9 08:26
唔係輸入RMB卡號;你輸入正中港幣卡號?

兩個卡號都試過哂,一個人民幣銀聯,一個港幣銀聯

不過而家都搭到車,只係屋企人冇咁多呢d嘢,睇吓邊個方法方便可以一次過搞哂

Wechat pay hk都係搞唔到深圳巴士,最慘係我哋搭巴士多

珍珠宮

mizuho 發表於 23-2-8 14:15
沒有認識人用
一般都係支付寶+微信支付

Thank you。中銀叫我join,所以問問。

子爵府

creambb 發表於 23-2-9 01:15
請問call車除咗滴滴,仲有咩app易call, 滴滴好少車

仲有T3,如祺,曹操
微信小程序可搵到

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Rubik 發表於 23-2-8 14:58
請教而家係深圳搭巴士用邊個小程序,啱啱開‘乘車碼’ 搭巴士要實名認證,要大陸身份證

反而地鐵可以揀回 ...

深圳通唔使大陸身份証呀,昨日先用完,同以前一樣一嘟就過。我好幾年之前做,只係微信要認証,連大陸銀行戶口,開啟零錢。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

Rubik 發表於 23-2-9 08:31

不過而家都搭到車,只係屋企人冇咁多呢d嘢,睇吓邊個方 ...

微信嘅「深圳通」唔得咩?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

andyman 發表於 23-2-9 09:20
深圳通唔使大陸身份証呀,昨日先用完,同以前一樣一嘟就過。我好幾年之前做,只係微信要認証,連大陸銀行 ...

即唔做實名照過機。

珍珠宮

andyman 發表於 23-2-9 09:20
深圳通唔使大陸身份証呀,昨日先用完,同以前一樣一嘟就過。我好幾年之前做,只係微信要認証,連大陸銀行 ...

即唔做實名照過機。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sukkiu 發表於 23-2-9 12:46
即唔做實名照過機。

你說的是深圳通的乘車?我只係開通後,就冇攪過任何野。
attach0/tmp/phpvdnFGn
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

andyman 發表於 23-2-9 13:16
你說的是深圳通的乘車?我只係開通後,就冇攪過任何野。

叫去個人中心實名,但都開到個碼。

翡翠宮

sukkiu 發表於 23-2-9 13:37
叫去個人中心實名,但都開到個碼。

你係唔係付款個apps 無實名呀?例如微信冇實名? 如果係咁當時都無同深圳通網上簽約喎?之前你有冇試過成功用到?

珍珠宮

andyman 發表於 23-2-9 13:58
你係唔係付款個apps 無實名呀?例如微信冇實名? 如果係咁當時都無同深圳通網上簽約喎?之前你有冇試過成 ...

我係3年前加交通卡,中國錢包實左名。現在係要用大陸身份證先可以實名,珠海可以用回鄉証實名,深圳要大陸身份證。

翡翠宮

sukkiu 發表於 23-2-9 14:05
我係3年前加交通卡,中國錢包實左名。現在係要用大陸身份證先可以實名,珠海可以用回鄉証實名,深圳要大陸 ...

咁奇怪,我係好幾年前大陸微信實名後,為了方便乘巴士,地鐵,就深圳通網上簽約,直至現在都用到,而5年前去過珠海 廣州,都成功簽約,即場用到。

珍珠宮

andyman 發表於 23-2-9 14:12
咁奇怪,我係好幾年前大陸微信實名後,為了方便乘巴士,地鐵,就深圳通網上簽約,直至現在都用到,而5年前 ...

有碼,只係唔知可否過機?

翡翠宮

sukkiu 發表於 23-2-9 14:05
我係3年前加交通卡,中國錢包實左名。現在係要用大陸身份證先可以實名,珠海可以用回鄉証實名,深圳要大陸 ...

哦,你是用香港微信中國錢包,我初初都是用香港微信,係無辦法開通深圳通,後期用大陸微信先成功開通到,我諗你用中國微信就可以了。

翡翠宮

Rubik 發表於 23-2-9 08:31

不過而家都搭到車,只係屋企人冇咁多呢d嘢,睇吓邊個方 ...

深圳巴士又可以用銀聯卡拍卡;買深圳通卡用下,裝鵬淘app用手機充值。

翡翠宮

sukkiu 發表於 23-2-9 14:13
有碼,只係唔知可否過機?

我估你當時係開通唔到,你以為得左,因為我用香港微信開時,都有個碼比我,但去大陸就掃唔到的,我親身試過了

首頁
45678...14

尾頁

跳至