自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

kolun 發表於 23-3-16 09:06
原來系要6點前埋單離座
我又見識了你的 強詞奪理

知唔知乜嘢係common sense?
唔通你以為你自己5點59分入座就可以唔食嘢任坐???
可能你少出街食嘢, 以後要去見多啲世面, 要搞清楚呢個世界唔係圍住你轉

大宅

上次情侶單野,我見到個位擺成咁,我見到係唔會去吃,逼到個侍應好難入去上菜,怕怕

子爵府

longlokma 發表於 23-3-16 09:39
可能你少出街食嘢, 以後 ...

點解D商家要分時段
早市
午市
下午茶
晚市

通常早市, 茶市差唔多時間, 有人會過來收牌或者問我哋要轉牌了, last order 仲有無要落單?

有D茶樓講明二點後入座先計下午茶價錢, 所以未夠二點好多人係到排隊

但有無話下午茶時段入座, 指定要六點前離座, 真係唔知.

六點前埋單都合理.

原來呢到又係好多人諗住六點前離座係應份的.

我哋個日無坐好耐, 放心好快走咗. 無霸住個間店好耐地方, 唔使心痛.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

MsBusy 發表於 23-3-13 15:42
有次下午時間去habitu,
本來只想飲杯咖啡,叫完原來係有最低消費,無奈地又叫多碟沙律 ...

呢間我都唔知有最低消費,每次去都有食嘢真係冇留意到

子爵府

回覆 白毛毛 的帖子

我明白了, 見過鬼仲唔怕黑咩. 仲夠膽C得罪了名店.
昨晚我睇MH370, 有句講得好
好似係網上意見就如屁眼, 每個人都有.

但唔好出口中傷, 威脅或恐嚇。

我啱真係去咗研究《私隱條例》加.

珍珠宮

kolun 發表於 23-3-16 09:35
有必要嗎?

我都去 私隱專處睇下商家可否公開他人樣貌的CCTV或者起底 刑事化 的條款。
你放心上次店家同東張西望播出嚟嘅CCTV 片全部都打晒格, 我相信東張西望播得出嚟應該都check過係冇違反私隱條例, 上次事主身份曝光(唔係被人起底)係因為佢自己喺fb 公審人, 唔係人地起佢底, 其實我提議公開CCTV 只係參考上次做法啫, 冇諗過你會咁大反應

大宅

Bcjb 發表於 23-3-13 21:25
之前v city 有間餐廳,話每人消費要$80,即係大約每人一個餐,我地一家三口要叫三個餐,但我仔當時得4 歲, ...

太細個真係食唔到1個餐

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

kolun 發表於 23-3-14 11:18
回覆 pillarfung 的帖子

我講佢呢間鋪最低消費要40元就等於公審

咁又唔應該拉埋一齊講,一向公審係邊個啱都係睇大家回覆,你放上黎隨時有機會比人審返轉頭,所以風險一定有,政府宣傳都有講,網上發言要負責任。

別墅

kolun 發表於 23-3-13 14:54
我吔一行三人入咗天水圍新北江商場一樓間叫樂x刀削麵店, 二個人叫咗套餐49元x 2.
有一個人話佢好飽, 只叫 ...

差唔多

珍珠宮

熱血金章

longlokma 發表於 23-3-16 09:39
可能你少出街食嘢, 以後 ...

樓主都唔係唔食野齋坐,只係其中一人食唔夠40,做乜咬住唔放。成本menu咁多頁,邊個會續頁睇佢既細字,店家應貼在當眼處,等客人自行決定。遇到消費不公唔可以公開討論批評? 你都批評緊樓主喇!
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

子爵府

toffeetong 發表於 23-3-16 20:48
樓主都唔係唔食野齋坐,只係其中一人食唔夠40,做乜咬住唔放。成本menu咁多頁,邊個會續頁睇佢既細字,店 ...

有講唔可以公開討論?
我話最好上埋報,睇唔到咩?
消費不公??笑死,有人迫你入去食?

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

覺得嗰個商場d食肆又迫又細,又好似唔太乾淨
唔知味道點,因為咁嘅格局完全冇幫襯意欲

珍珠宮

熱血金章

longlokma 發表於 23-3-16 21:22
有講唔可以公開討論?
我話最好上埋報,睇唔到咩?
消費不公??笑死,有人迫你入去食?

樓主唔公開,我根本唔會知有最低消費,但又印在menu,其中一頁的其中一角這回事
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

Tskbaby 發表於 23-3-15 22:31
回覆 點心情 的帖子

其實間野無分段咩時間都係正餐,同埋佢一個餸加麵都過40加上佢鋪加埋頂多十幾個人坐到 ...

其實我覺得唔抵就係個麵好細,我指其他地方,比以前食少咗一半,食唔飽

大宅

whyyou 發表於 23-3-13 15:51
呢啲唔係香港人食開嘅食物, 有幾好食我地係理解唔到嘅

好唔好食好個人,點樣先叫好食又係好個人

伯爵府

2024年龍年勳章

Onlok 發表於 23-3-13 15:11
其實刀削麵有咩咁好食?又厚粉,又唔滑。
荃灣有間好出名?當年ex特登帶我去食,我真心覺得唔好食。
不過我 ...

請問邊間?我在銅鑼灣食過一次,都幾得意,佢成個kebab 咁但見唔到佢割。
我唔食得辣,但好想試個正宗的

子爵府

仲講緊

其實我覺得兩邊都有問題
間店提示最低係餐牌某一個位
我唔睇到果頁都唔知

食客又係嘅
人哋舖咁細仲要近晚市
齋叫杯野傾計真係唔係咁好

佢min chg訂得唔高
係鬼鼠左d
比我就下次唔幫襯算
又唔會話好嬲

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kolun 發表於 23-3-16 09:39
對啊,你這樣講我接受啊。

我可能有睇漏眼,商家也有不足。

但係商家冇錯囉

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

toffeetong 發表於 23-3-16 21:40
樓主唔公開,我根本唔會知有最低消費,但又印在menu,其中一頁的其中一角這回事
...

其實都有啲舖頭係咁啦

大宅

kolun 發表於 23-3-13 14:54
我吔一行三人入咗天水圍新北江商場一樓間叫樂x刀削麵店, 二個人叫咗套餐49元x 2.
有一個人話佢好飽, 只叫 ...

其實都坐低時講明咗 ,你話埋單先知就嬲啫!
係咪你朋友唔肯比嗰廿蚊要你比,你先咁嬲呀~佢自己淨係叫嘢飲都預咗有機會要比最低消費啦~天水圍哩啲地方個個早食飯,你坐到七點人地都爆場啦~

首頁

尾頁

跳至