自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-3-24 09:13
除咗同學反應,我都會建議樓主做定心理準備,老師反應更令人傷心
朋友個女聽力有問題,有晒醫生信話坐前面 ...
睇完,好想講粗口!(心講咗)
呢啲所謂老師,無愛心, 無同埋心,連做人基本良知都無!

珍珠宮

clarawuwu 發表於 23-3-24 11:40

香港好多呢類老師!中學會好啲,但小學老師真係好多好賤格,最叻侮辱學生!
做家長要睇定啲,唔好覺得老師絕對唔錯,一陣委屈咗自己個小朋友。

男爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:09
我的兒子今年9月就會升小學,但因為身體問題,他現在仍要著紙尿片/褲仔。
他忍不到小便,一急尿就一、兩分 ...

做人呀呀媽做咩吾幫佢train

男爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:09
我的兒子今年9月就會升小學,但因為身體問題,他現在仍要著紙尿片/褲仔。
他忍不到小便,一急尿就一、兩分 ...
叫醫生或醫務社工寫證明有咁既需要囉
至於俾唔俾放,我覺得睇學校,細校關愛度高都有機會得,大校、受歡迎學校,應該唔會理你。

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

俾心理準備你 一定會取笑
我大仔小二,前兩日同我講有個同學瀨poopoo

我當然有解釋可能個同學仔肚仔唔舒服,或者人唔舒服 唔應該笑人

但過兩日之後,大仔同我講何xx叫黃xx瀨屎怪,我又再解釋唔應該改別人名。

但可以睇得出,會俾同學仔笑。真係會

大宅

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:39
我都明,所以都驚校方唔比我放d片響學校....
但如果要佢放書包,佢拿去換時就更加容易被同學見到.....
...

好似女人袋M巾咁,俾多個靚靚袋仔入住褲仔咪得囉

珍珠宮

1你改變唔到其他人點諗,教小朋友睇開啲,選擇同體諒佢嘅人做朋友

2小學特別在意小一新生去廁所情況,所以唔好怕,有特別需要一定要講。通常入學都要填健康申報,可以考慮這時向學校/班主任反映。學校應該會體諒。最重要你仔可以自己搞得掂!(可以係屋企訓練自己著好新片,包好舊片攞去掉。叫爸爸陪佢實地考察,一整入一入學校廁所)

3 吾係間間學校有獨立醫療室,而校務處亦可能較開揚,換片都係入廁所好啲。建議搵個索袋放好褲仔,再放小息袋,有需要就自己小息時靜靜雞入廁所換,好過放校務處,好似一去校務處就係瀨咗咁,仲尷尬。

大宅

紫色線 發表於 23-3-24 12:38
俾心理準備你 一定會取笑
我大仔小二,前兩日同我講有個同學瀨poopoo

其實真係會取笑,小一都好大個,而家d小朋友又醒目…..
點解唔搵多幾個專業人士幫下?兒科真係無乜用

珍珠宮

回覆樓主:

同學校傾下,身體有問題,學校一下盡量協助和幫忙,即使同學知道了,亦要教導小朋友唔可以取笑別人的病

祝你順利

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

clarawuwu 發表於 23-3-24 11:40

好想對關心嘅幾位講句多謝
現實就係咁無奈。姨甥較玻璃心,好介意人哋點睇佢,所以一路扮正常
事實上老師問完,成班同學就好似電影咁,一齊笑同話「xxx原來你色盲㗎?」
係啊!以為拍片至有咁難堪嘅場景,原來現實就咁發生,仲要係因為老師輕率嘅態度

樓主比我更難攪,姨甥都話去到視藝考試至無奈要「特別照顧」,佢仔仔情況,真係要make sure每位老師都清楚同合作(小學唔同幼稚園,幼稚園一位老師教全日,小學堂堂唔同老師)

珍珠宮

trenycebaby 發表於 23-3-24 12:12

人哋睇咗醫生都話肌肉有問題,唔通我 train , 就一定 train 到球王咩?

千祈唔好迫佢

男爵府

有冇諗過讀特殊學校?如果讀普通學校可能會被人取笑,而且亦未必有資源幫到佢。

男爵府

babytt2 發表於 23-3-24 12:57
人哋睇咗醫生都話肌肉有問題,唔通我 train , 就一定 train 到球王咩?

千祈唔好迫佢

係train

男爵府

向學校申請大多數的日子穿運動服返學,因運動服條褲,橡筋褲頭方便啲,校服條褲又扣鈕又拉鏈,入面又著住條尿片又尿急,小朋友仲細個處理唔到咁多!

子爵府

我朋友既小朋友有同樣既問題,都係身體問題忍唔到尿,要成日提住佢去洗手間唔係會突然賴尿,完全唔會有一般小朋友會開聲話好急啊呢個過程。佢讀國際學校,嗰時朋友想多啲鼓勵小朋友,所以想請老師如果小朋友嗰日依時去洗手間,就送個貼紙俾小朋友。老師既回應係一班咁多小朋友佢唔會俾到咁多attention俾某個小朋友。所以同意樓上講,要有心理準備老師既回覆會令人失望。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

babytt2 發表於 23-3-24 12:57

千祈唔好迫佢

好多人話train下
相信唔係咁簡單
否則醫生唔會講話10幾歲嘅時候會做手術
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

trenycebaby 發表於 23-3-24 12:12
咪講咗有病囉

子爵府

牛年勳章

Catkooroo 發表於 23-3-24 07:37
同學校解釋清楚個原因,小朋友係因為身體問題,已睇左醫生,可能要做手術⋯學校應該會體諒,同你商討對策。 ...

應同,同學校解釋清楚個原因同你自己擔心D乜?例如怕小朋友被同學取笑之類,相信學校會配合

水晶宮

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:39
我都明,所以都驚校方唔比我放d片響學校....
但如果要佢放書包,佢拿去換時就更加容易被同學見到.....
...

你以為放d片褲放在學校,你小朋友可以易d換褲仔冇人知? 除非放的地方係在厕所及你的小朋友可自行隨時取,否則佢日日每次換片褲時都要求人拎俾佢,仲煩及仲多人知呀。
你不如由得佢自己放片褲在書包,用個袋好好裝住d片褲,教小朋友打理好自己,佢個校園生活才會少d阻滯

侯爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:34
唉..我都怕....
希望學校配合的話,佢唔會被同學發現佢要著褲仔。(雖然我都知好難....小朋友玩得多總有機 ...

去到小學
你想像唔到d細路可以有幾咁8掛
我覺得
你要先幫你仔做定思想準備
最緊要先顧個仔既感受

我覺得因為身體機能問題
學校會配合

但say yes配合同真正去幫小朋友handle既,可能唔同人,唔排除會有d臉色比你仔睇

首頁
45678...13

尾頁

跳至