自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

適當的學會"左耳入右耳出"就算~
有時間精力咪學多啲嘢傍身囉~

至於話咩AI替代
其實AI都係由人創造,出問題都要修復
咁係咪應該去學相關嘅嘢???

子爵府

朋友A做份二萬左右人工嘅文職,從來唔使加班,返工冇壓力,夠養自己(同父母住)。

同圈朋友B,副經理,搵三萬幾,但日日 OT 又大壓力,佢不知幾羨慕,但要養家唯有頂住。

只要有條件hea 做,就唔使挨。

子爵府

平心而論,萬幾蚊人工、低級文員的確係人工低、唔上進。但既然你安於唔上進,就由得人地講吧!

我覺得重點係你要完全獨立屋靠屋企或其他人,你就可以理直氣壯唔上進。唔係話你冇獨立能力,只係比多個觀點你。

我家有這些「安於現狀」的人,好多理由唔努力工作,變相係我努力工作補貼佢哋。

都係萬幾蚊人工,屋企廁所壞左要整幾千蚊,都冇錢,send 左個師傅account 來叫我過數,重點係我唔係住果度!

複式洋房

obligation118 發表於 23-4-5 00:00
JM, 多謝建議,其實我就係做緊政府工,不過岩岩起步,而且考到嘅位唔高,人工自然比私人市場少一大截,結 ...

讀到大專,即係未有學位?咁搵個易讀既PT 學位,慢慢讀番個學位。做政府工,就慢慢可以升/考到較高級職位(要求學位資格)

珍珠宮

回覆樓主:

有冇錢唔係睇你搵到幾多錢,係睇你剩下幾多錢

我有個小學同學,佢讀到大學,出來做野後愛名牌,信用卡持續還minpay,佢家姐幫佢還過幾次咭數

佢成日勸我要上進,但佢窮到出黎食飯都係我請

表面風光,內裡負債

男爵府

Chunggg2020 發表於 23-4-5 07:30
健康最緊要,我朋友好係多年經驗高級設計師,一個女仔同時跟幾個大project,壓力爆煲,以前晚晚放工打俾我 ...

同意!
人生只得工作?
我親人工作也是做到很高級,人工高。無奈壓力太大有癌症半年走了,治療半年還繼續上班,人走了錢卻留給别人,可笑吧!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其他人根本唔應該去評論人地嘅人生... 上唔上進都唔關你事.. 每個人都有自己嘅一套... 自己生活開心就夠了...

男爵府

obligation118 發表於 23-4-5 00:00
JM, 多謝建議,其實我就係做緊政府工,不過岩岩起步,而且考到嘅位唔高,人工自然比私人市場少一大截,結 ...

唔洗唔開心,入了政府已是一個好機會。我有個親戚大學畢業後搵工不順利,轉折間入了政府做一個萬零蚊的文員,之後再不停考其他部門 ,最後轉了做EO,但佢係男,所以都有不停進修,希望可以再升,祝福你

水晶宮

回覆樓主:

或者咁講,其實我都不求上進!我老公係我同學,佢已爬到好高,我仲原地踏步!
我又覺得無乜野,作為一個女人仔,有份工有收入,有層供完嘅樓,有d現金做定期,有個女要照顧,我實在無時間去諗工作點拚搏,要搏留比老公

水晶宮

lingw. 發表於 23-4-5 10:49
有冇錢唔係睇你搵到幾多錢,係睇你剩下幾多錢

我有個小學同學,佢讀到大學,出來做野後愛名牌,信用卡持續 ...

無錯!
我搵得少,但係淨到錢嘅人,少買衫零名牌買野格價 .....
人地笑我慳又如何,我又無攞你著數,我喜歡內裡風光

子爵府

obligation118 發表於 23-4-5 00:45
人生的確係好快過,雖然呢個世界個個都關心自己搵幾多錢,連好耐都唔見一次嘅親戚都問幾時有得升職,事業 ...

政府工一定唔會炒人,即使有AI 都唔會,放心啦

子爵府

自己可以獨立,夠租樓水電煤就得。
唔好痴住屋企比2:3千家用,就又食又拎就得。因為咁樣其實係用緊屋企既錢。

我原生家庭好窮,住公屋亦無乜儲蓄。而家係你口中讀完大學搵5-6萬,工作量唔高既工。無刻意去做專業人士。係條路行行下搵到呢個人工。

前排屋企人大病,每月要2-3萬醫病。我先覺得有份搵到錢既工幾重要。因為去到要醫病但政府無津貼,因為無錢而無得醫,係好難受。

珍珠宮

Miss_Yellow 發表於 23-4-5 10:58
同意!
人生只得工作?
我親人工作也是做到很高級,人工高。無奈壓力太大有癌症半年走了,治療半年還繼續 ...

其實我都有朋友係咁

佢可能工作忙壓力大,加上為人比較緊張,4x 就有癌症走了,好可惜

伯爵府

2024年龍年勳章

lingw. 發表於 23-4-4 23:24
咁似我呀爸

佢會問我,你份工有冇得升?點解冇得升?其他人又有?

你叫爸爸上進些,人家的女兒就是有上進爸爸,才教到女兒上進。你也可以問他為什麼唔做個示範。

伯爵府

2024年龍年勳章

babykiko221 發表於 23-4-4 23:24
我家c6份人工好低,又唔上進,太過安於現狀,但佢有家庭有小朋友,都系好似樓主你甘既心態,經常都想休息放 ...

你公司環境好好份工好高人工?咁你介紹佢去你公司發展吓,你有人脈好過佢喺出面捱。

男爵府

yiu_mimi 發表於 23-4-5 12:03
其實我都有朋友係咁

佢可能工作忙壓力大,加上為人比較緊張,4x 就有癌症走了,好可惜

我親人走時只是 3X

伯爵府

2024年龍年勳章

obligation118 發表於 23-4-5 00:15
其實又真係唔關佢事,最驚啲親朋戚友干涉人地事業前途、親情關係,佢地講完拍拍law柚走人,我就有排煩

依 ...

你問返你親戚點解自己唔考唔做,咁容易就得,佢哋為什麼不讀大學?

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實千祈唔好太介懷別人點樣講,咁樣你自己會好辛苦,只要佢哋一講嘅時候你就走入房或者去吓廁所唔好睬佢,講多幾次佢哋都冇癮

象牙宮

回覆樓主:

睇情況啦. 如果壓力大搵多啲搞壞個身體又係麻煩. 如果單身就可以考慮下. 如果有小朋友有家庭我就寧願舒舒服服的工作了.

水晶宮

beebeeiloveyou 發表於 23-4-5 09:43
朋友A做份二萬左右人工嘅文職,從來唔使加班,返工冇壓力,夠養自己(同父母住)。

同圈朋友B,副經理,搵 ...

三萬多那位要學下慳錢,早日儲舊錢收息,令自己可轉月入二萬輕鬆少少的工。

首頁
45678...9

尾頁

跳至